Afis-Caravana-filmului-romanesc-la-Onesti-2015„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” reprezintă un proiect aflat deja la a treia ediţie, organizat de către Asociaţia CineCultura împreună cu MDV Audio Studio. Iniţiativa proiectului nu aparţine judeţului nostru. Însă faptul că oraşul Oneşti se află printre cele 7 oraşe (Brăila, Turda, Giurgiu, Mediaş, Zalău, Bucureşti) în care această caravană se opreşte anul acesta nu este un lucru care ar putea fi trecut cu vederea.

 Acest proiect, sprijinit în Oneşti de către Primăria Municipiului, a pornit din dorinţa de a promova cinematografia românească şi artiştii valoroşi ai acestei ţări. Astfel, pe parcursul a şapte zile (3-9 august) iubitorii de film au putut urmări adevărate capodopere ale filmului românesc precum „Ciuleandra” sau „Nea Mărin Miliardar”, producţii recente precum „Live” sau „Cel ales” şi au avut ocazia să întâlnească nume importante – Horaţiu Mălăele, Dorel Vişan, Mircea Diaconu, Nicodim Ungureanu, Bogdan Stanoevici şi regizorul Şerban Marinescu. Programul a fost unul complex, proiecţiile din cadrul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, de trei ori pe zi, fiind urmate de proiecţii în aer liber, seara, pe platoul din faţa Primăriei Municipale Oneşti, accesul la toate acestea fiind liber. În decursul acestei săptămâni au putut fi urmărite 25 de filme, pentru toate gusturile – de la comedie, la dramă, la documentar, filme pentru copii, filme istorice, producţii clasice sau contemporane.

 Aşa cum reiese de pe site-ul evenimentului, „Scopul proiectului a fost acela de a promova arta cinematografică românească, de a-i omagia pe marii cineaşti români şi de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces gratuit la serile de film românesc şi de a rememora filme de referinţă.”. Consider că orice încercare de a aduce comunitatea băcăuană cât mai aproape de cultură şi de valorile autentice este una ce merită a fi lăudată. Faptul că această caravană de film revine în municipiul Oneşti este cu atât mai important. Asta înseamnă că oamenii sunt receptivi, că proiectul a fost primit cu entuziasm şi că băcăuanii apreciază cultura românească. Aşa că, pentru demersurile făcute cu scopul de a aduce această caravană pentru al treilea an consecutiv în judeţul Bacău, spunem „Jos pălăria!”.

Sursă foto: www.caravanafilm.ro

Media
No rating yet

Comments are closed.