be greatÎn ciuda faptului că auzim peste tot sintagma „tinerii sunt viitorul țării”, de multe ori acțiunile autorităților locale care ar trebui să decurgă din aceasta, și anume suportul acordat proiectelor inițiate de către ei și dezvoltarea de programe educaționale care să contribuie la dezvoltarea acestora, întârzie să apară.

De ce? Pentru că poate încă nu suntem o societate îndeajuns de deschisă la ceea ce e nou, chiar dacă acel ceva ar aduce un plus comunității respective.

Din fericire, există și oameni cărora le pasă de modul în care tinerii văd lumea și vor să se implice. Astfel de oameni se regăsesc  în Asociația BeGreat România, o organizație non-profit ce își propune exact această schimbare, după cum reiese și din descrierea asociației: „Vrem să schimbăm ceva. De la lumea în care trăim, la organizația din care facem parte și până la propria persoană.”. Cum au ales să facă asta? Prin crearea a diverse posibilități de implicare pentru tinerii dornici să schimbe ceva în comunitate.

O astfel de oportunitate a fost creată pentru 3 tineri băcăuani, Codrin Turcu, Cătălin Iordache și Smaranda Camber, care au venit cu o idee ce într-un final a fost transformată în proiectul „Discover yourself”, sau în limba română „Descoperă-te pe tine însuți”.  Finanțarea le-a fost acordată de către YouthBank Bacău, iar cu sprijinul  Asociației BeGreat din Bacău, liceeni băcăuani își vor implementa proiectul.

DiscoverYourself se va desfășura în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, pe durata a două zile, pe 16-17 mai 2015.

Din dorința de a afla mai multe informații, am vorbit cu unul dintre membrii grupului de inițiativă, Cătălin Iordache, care face parte și din Asociația BeGreat România.

 Adelina Sabău: Fă-mi, te rog, o scurtă descriere a proiectului.

Cătălin Iordache: Proiectul își propune dezvoltarea tinerilor participanți, atât pe plan psihic cât și fizic prin intermediul unei serii de discursuri motivaționale și al unor activități sportive, desfășurate pe parcursul a două zile. În prima zi, pe 16 mai, vor avea loc jocuri de volei, training-uri de fitness, arte marțiale și o sesiune de jogging, energizere și scurte jocuri de teambuilding cu caracter sportiv, facilitate de voluntarii implicați în cadrul proiectului. În a doua zi, pe 17 mai, în cadrul Clubului Oblio, va avea loc o serie de discursuri motivaționale, în cadrul cărora speakerii vor fi persoane remarcabile din diferite domenii de activitate, dornice să inspire și să motiveze tânărul auditoriu, prin intermediul propriei experiențe de viață.”

A.S:   Care este scopul acestui proiect?

C.I.: Prin intermediul proiectului, ne propunem:

  • Creșterea numărului de activități sportive, adresate atât sportivilor de performanță, cât și celor amatori din județul Bacău prin implementarea unei serii de jocuri și activități sportive.
  • Dezvoltarea unei gândiri alternative și încurajarea originalității și deprinderii de noi idei și perspective, cu caracter inovativ în rândul participanților prin intermediul participării în cadrul discursurilor motivaționale.
  • Promovarea educației nonformale și încurajarea de a învăța și deprinde constant noi informații prin metode alternative celor din învățământul formal.
  • Deprinderea și însușirea unor motivații eligibile pentru atingerea obiectivelor personale prin participarea activă în cadrul conferințelor motivaționale.
  • Promovarea mișcării în rândul a minim 50 de tineri și combaterea sedentarismului prin contribuirea la schimbarea atitudinii participanților într- una pro sport.
  • Deprinderea de noi cunoștiințe, cu caracter practic, cât și teoretic, în diverse domenii prin participarea la trainingurile sportive, cât și în cadrul conferințelor.
  • Includerea tinerilor cu oportunități reduse în activitățile implementate.

A.S.: De unde a pornit ideea proiectului?

C.I.: Proiectul a pornit atât de la o serie de nevoi ale persoanelor din comunitatea locală băcuană, cât și de la problemele acesteia per ansamblu, precum:

  • Numărul redus de activități cu caracter sportiv, adresate sportivilor amatori, pe plan local.
  • Nevoia tinerilor de a practica un sport (și implicit de a-și însuși un stil de viață sănătos).
  • Nevoia tinerilor în special și a băcăuanilor, în general de a dezvolta noi perspective de dezvoltare alternative, diferite față de cele dezvoltate în mediul formal.
  • Nevoia tinerilor de a primi o motivație eligibilă pentru stabilirea și atingerea scopurilor propuse de aceștia.
  • Nevoia tinerilor de a deprinde și asimila noi cunoștiințe din diverse domenii, într-un context cu caracter nonformal.
  • Nevoia de includere a tinerilor cu posibilități reduse în activități de dezvoltare personală.

 A.S: Ce fel de activități vor fi desfășurate pe parcursul celor două zile?

C.I. :  În prima zi, pe 16 mai, în Parcul Cancicov, la 14:00, se vor face câteva exerciții de stretching, după care se va porni de lângă fântâna arteziană la o tură de jogging în jurul parcului. La ora 15:00,  vor începe lecțiile de volei și meciurile care vor fi realizate de echipe făcute între participanți. La ora 16:30 se va ține un curs de arte marțiale deschis publicului, unde se vor învăța mișcările de bază și se vor face demonstrații. La ora 18:00, antrenorii de la sala Moving Express ne vor oferi o serie de exerciții de fitness și aerobic. Între orele 14:30-15:00, 16:00-16:30 și 17:30-18:00 vor fi pauze în care participanții se pot relaxa sau pot juca diferite energizere cu voluntarii. La ora 19:00 este încheierea programului.

În a doua zi, pe 17 mai, la Club Oblio, la ora 17:00, Răzvan Prodan va vorbi despre arta conversației si cum poți câștiga încrederea oamenilor. La ora 18:00, Bogdan Matei ne va dezvălui diferite metode prin care poți sa devii mult mai bun la Public Speaking. La ora 19:00, Dragoș Fînaru va vorbi despre dezvoltare personală și cum să reușim să ne provocăm pe noi înșine în fiecare zi. La ora 20:00, Romeo Tănase ne va prezenta diferite lucruri despre antreprenoriat și ne va spune cum să reușim să nu rămânem fără motivație.

Personal, consider că astfel de activități sunt binevenite în comunitatea băcăuană, lipsită uneori de alternative în ceea ce privește petrecerea timpului liber. Așa că vă invit să susținem împreună inițiativa unor tineri dornici să aducă o schimbare și să spunem „Jos pălăria!” pentru demersul lor!

Media
No rating yet

Comments are closed.