Multe persoane, când se gândesc la Bacău, își imaginează un oraș simplu, nu foarte mare, fără să știe că aici au luat naștere multe companii de renume național și chiar internațional. Câteva s-au păstrat până astăzi, printre care se numără și cele prezentate în articolul de față. Acestea reprezintă adevărate brand-uri, puțini oameni știind că aceste firme au fost înființate chiar aici, în Bacău.

 Aerostar – „Performanță prin profesionalism

aerostarGrupul Industrial Aeronautic „Aerostar” reprezintă, sintetizat, o fabrică de avioane ce a fost înființată în anul 1953, la Bacău. Pornind de la fabricarea de butelii si simple reparații la avioane ușoare sau militare, astăzi compania oferă servicii precum realizarea și modernizarea aparatelor de zbor performante, reconversia sau  mentenanța aeronavelor de mare capacitate.

Făcând parte dintre companiile ce au fost „cap de afiș” pentru ediția a XXI-a a Topului Firmelor, eveniment ce se derulează în fiecare an în Bacău și în cadrul căruia sunt premiate cele mai de succes întreprinderi, Aerostar este o companie recunoscută la nivel național. Firma este recunoscută și pe plan internațional, colaborând în cadrul a diverse programe cu alte companii precum EADS Germania sau Alenia Aeronautica, membră a grupului italian Finmeccanica.

    agricolaAgricola Internațional – „Neam de gospodari

 Compania „Agricola” a fost înființată în anul 1957 de „o mână de fermieri pricepuți”, după cum este prezentat chiar pe site-ul oficial al întreprinderii. Aceasta se împarte în mai multe ramuri:

  • Agricola, ce se ocupă cu fabricarea de  nutrețuri și producția de carne de pasăre
  • Salbac, unde se produc salamuri crud-uscate și specialități fiert-afumate
  • Europrod – produse semipreparate și ready-meal (produse gata preparate)
  • Avicola Lumina, ce se ocupă cu recoltarea, sortarea, marcarea și ambalarea ouălor de consum

Prezentă de asemenea pe afișul Topului Firmelor, compania a câștigat și premii sau a participat la diferite festivaluri internaționale: Alimentaria 2012 – Barcelona, unde prezintă „gustul românesc”, premiul Superior Taste, acordat în anul 2014.

pescadoBonito

”Bonito” și „Salmar” sunt mărci înregistrate ale companiei Pescado Grup. Înființată în anul 2003, firma are fabrica situată în Buhuși, județul Bacău, și este în prezent lider de piață pentru salatele de icre premium și marinatele în ulei și saramură, având o cotă de piață de aproximativ 35% pe segmentul de produse din pește, moluște și crustacee. Compania are cca 240 de angajați și își propune să devină lider pe piață în sud-estul Europei prin exportul produselor în Bulgaria, Ungaria, Grecia și Italia.

 

comfertComfert – „Împreună facem agricultură”

 Compania „Comfert” a fost demarată în anul 1998 de Mihai Grigoriu, fost director al combinatului chimic din Galați, fiind acum condusă de fiul acestuia, Cătălin Grigoriu. Având clienți și distribuitori în mai mult de 30 de județe din țară, se afla în 2012 în Top 10 în ceea ce privește piața de îngrășăminte și pesticide. Compania a devenit, pe parcursul anilor săi de activitate, integrator al serviciilor oferite de producători de prestigiu precum Bayer, DuPont, Pioneer.

 crocoCroco

  „Croco” este o companie înființată în anul 1994, investitorul Damian Mereu începând cu o simplă linie de sticks-uri. În prezent, Croco  este lider, în România, la produsele de tip Brezel, Crackers, Sticks și Petite Beurre, cu o prezență permanentă pe piață încă de la înființare. În 2014, societatea se situa pe locul 4 în topul marilor exportatori de produse din categoria dulciuri din România. În plus, distribuirea produselor Croco nu se limitează doar la spațiul românesc, compania având clienți în aproape 30 de țări și fiind prezentă la majoritatea manifestărilor promoționale de profil din Europa.

 

 

dedemanDedeman – „Dedicat planurilor tale

„Dedeman” este o companie ce se ocupă cu vânzarea de materiale de construcții și amenajări interioare de tip DIY (Do it yourself – ce presupune posibilitatea cumpărătorului de a achiziționa produse pe care le poate folosi individual, fără ajutorul unui profesionist).

În prezent liderul național în ceea ce privește retailul materialelor de construcție și al amenajărilor interioare, afacerea a pornit de la ideea a doi antreprenori români, Dragoș și Adrian Pavăl, ce au deschis în anul 1992, la Bacău, un butic. În anul 1994, firma avea doar11 angajați – în prezent, peste 7300, compania deținând 44 de magazine în toată țara.

pambacPambac – „Tradiție din 1968”

 „Pambac” este o companie care, așa cum sugerează și deviza firmei, își propune încă de la înființarea sa în anul 1968 de către Ion Răducan să păstreze tradiția în ceea ce privește produsele de morărit și panificație. Inițial cunoscută drept Întreprinderea de Morărit și Panificație Bacău, ce avea drept obiectiv fabricarea făinii și specialităților de panificație, măcinișul grâului și porumbului, în anul 1995 firma va primi numele de Pambac, iar în anul 2001 va începe producția binecunoscutelor franzele Pambac. Întreprinderea dispune de unul dintre cele mai moderne centre de morărit din România, finisat în anul 2005, ce cuprinde o moară dotată cu tehnologie de ultimă generație, un siloz cu o capacitate de cca 2500 tone, un laborator de cercetare, linii de ambalare complet automatizate și depozitul de produse finite. Printre cele mai cunoscute  produse Pambac se află pastele făinoase, pâinea, făina și diversele specialități de patiserie.

Lumea afacerilor a fost și este în continuare o lume rezervată oamenilor puternici, ambițioși, cu idei inovative, care reușesc să creeze diverse nișe și să dezvolte firme de renume național sau chiar internațional. Iată că, într-o lume în care doar cei mai buni câștigă, Bacăul reușește să se mențină pe linia de plutire în ceea ce privește reușitele unor astfel de oameni și să găzduiască sediile unora dintre cele mai renumite companii din țară.

Jos pălăria pentru antreprenorii de succes din Bacău!

Sursa logo 1: http://www.aerostar.ro/

Sursa logo 2: http://brandingsource.blogspot.ro

Sursa logo 3: http://www.pescado.ro

Sursa logo 4: http://www.comfert.ro

Sursa logo 5: http://www.facebook.com

Sursa logo 6: http://rbc.com.ro

Sursa logo 7: http://www.swissplan.biz

 

Autor: Adelina Sabău, Voluntar Comunicare

Media
No rating yet

1 Response Comment

  • vlad31 ianuarie 2015 at 08:14

    Ati uitat Metalbac & Farbe, celai mare producator de vopsele si materiale pentru marcaje rutiere din Romania, cu contracte in Ungaria, Bulgaria si alte tari membre U.E.