Se poate mai bine…pentru industria băcăuană
Dacă privim în trecut, găsim statistici, articole care afirmă că județul Bacău a fost un important centru comercial- industrial din regiunea de Nord-Est a țării, ca urmare a dezvoltării sale economice treptate din perioada comunistă.
În această perioadă, din punct de vedere industrial județul nostru a cunoscut un avânt economic mare, pe teritoriul acestuia fiind construite zeci de întreprinderi, uzine și fabrici care au adus faimă atât localnicilor cât și a țării în afara granițelor.
Din păcate, la ora actuală, asistăm la derularea unui proces activ de dezindustrializării al județului. Acest proces a început după finalizarea regimului comunist, mai exact, după 1989.
În cele ce urmează, vă prezentăm o listă care conține cele mai importante puncte industriale din județul Bacău distruse și falimentate de către guvernele post-decembriste:
Întreprinderea Electrocentrale Borzești, Întreprinderea de rețele electrice Bacău, Întreprinderea metalurgică Bacău, Întreprinderea de șuruburi Bacău, Întreprinderea de mașini unelte Bacău, Combinatul Petrochimic Borzești Bacău, Întreprinderea Rafinăria Dărmănești Bacău, Combinatul de îngrășăminte chimice Bacău, Combinatul de prelucrare a lemnului Comănești Bacău, Întreprinderea de exploatare forestieră și transport Bacău, Întreprinderea de celuloză și hârtie „Letea” Bacău, Întreprinderea de postav „Proletarul”, Bacău, Întreprinderea de confecții, Bacău, Întreprinderea de încălțăminte și piele „Partizanul”, Bacău etc.
Sursă :www.ziar.15minute.net
Sucursala Electrocentarele de la Borzești, lichidată
Într-un comunicat ministerial se precizează că Ministerul Economiei a decis dizolvarea și lichidarea sucursalei, dând vina pe „imposibilitatea realizării obiectivilui de activitate – producerea de energie electrică.”SE Borzești și-a început activitatea în anul 1955, înregistrând o capacitate de 210 MW, astfel, înainte de Revoluție, compania devine cel mai mare producător de energie electrică din Moldova.După această frumoasă perioadă de activare, SE Borzești își cunoaște declinul la începutul anilor 1990, din pricina nerentabilității și politicii prețurilor energetice. Compania nu mai produce nimic de mai bine de 13 ani, fiind la un pas de desființare. Dacă la începutul activității sale, SE Borzești oferea peste 3500 de locuri de muncă,
astăzi la companie mai lucrează circa 30 de angajați.
sursa foto: Deșteptarea.ro
Rafinăria Dărmănești- de la succesul anilor 50 la declinul anilor 2000
Această întreprindere a fost înființată în anul 1949, fiind cunoscută pentru gama variată de produse petroliere, ca : cocs de petrol, benzină, motorină, combustibili, lichizi grei pentru focare industriale, combustibili cu întrebunțări speciale etc. Faptul că Rafinăria Dărmănești producea cocs acicular de petrol, întrebuițat în obținerea electrolizilor folosiți în metalurgie îi garanta un succes remarcabil pe piața românească.
Aproximativ 40 de ani, întreprinderea și-a înregistrat perioada de glorie, dar care va fi urmată de o alta, stagnantă, 1990-1997, caracterizată de scăderea substanțială a cantității producerii. Nu peste mulți ani, mai exact peste trei, în 2000, Rafinăria este privatizată, iar în 2003 – își închide proțile, declarându-se oficial falimentată.
Sursă foto : www.orasuldarmanesti.
Întreprinderea de confecții din Bacău – “floarea” Bacăului de cândva
Înființată la 25 mai, 1949, fabrica se axa mai ales pe producerea de confecții și tricotaje, având în subordine mai multe întreprinderi care produceau aceleași mărfuri.
Fabrica întrunea peste 800 de salariați, avându-și sediul în județul Bacău, str Milcov nr. 4.
Sursa foto: iulianpichiu.blogspot.ro
La începutul activității, întreprinderea dispunea de 250 de mașini casnice, iar, cu timpul, acestea au fost înlocuite de noile tehnologii moderne. După 30 de ani de activitate, fabrica devine cel mai important centru industrial de confecții din zona Moldovei.
După Revoluție, fabrica de confecții din Bacău este dărâmată complet, lăsând 1500 de muncitori pe drumuri. Astfel, cele 3,5 ha de pământ din centrul Bacăului pe care se întindea până în 1989 fabrica de confecții au fost pregătite pentru construcția unui Mall, hypermarket-ul Cora, ridicarea căruia a mai hotărât distrugerea altor câteva zeci de magazine. Iulian Pichiu, blogger din România, își amintește cu nostalgie de această fabrică care constituia odată inima Bacăului : „Îmi aduc aminte vag despre această fabrică de Confecții Bacău ! Am copilărit pe strada Miciurin (astăzi Mircea Eliade) și nu pot uita zarva din jurul fabricii, autobuzele pline ochi de oameni mereu grăbiți.”
Bibre Elena, o fostă muncitoare la Fabrica de Confecții Bacău mărturisește pentru blogspot.ro :„Am muncit o viață de om acolo și aș face-o din nou ! Acolo am îmbătrânit…Și îmi place cum am îmbătrânit acolo.”
Analizând datele expuse mai sus și făcând o retrospectivă a evenimentelor din domeniul industrial al orașului, ajungem la trista concluzie că Bacăul recidivează, dat fiind faptul că în perioada 1990-2000, județul Bacău ocupa poziția a șasea după producția industrială totală a țării, astăzi făcând coadă acestei ierarhii.
De ce acum 40 de ani, nu era imposibilă deschiderea a zeci de întrepinderi pe teritoriul orașului, și de ce, mai nou, alte județe învecinate pot înflori, bazându-se eminamente pe resurse proprii și investiții din afară?
“Echipa Cetățeni Activi pentru Bacău” speră totuși ca autoritățile, dar și locuitorii Bacăului să se mobilizeze și să contribuim cu toții la dezvoltarea societății în care trăim, pentru că istoria ne arată că se poate mai bine, că există forțe și oameni capabili care să producă schimbarea în așa fel, încât Bacăul să redevină cel de odinioară, recăpătându-și titlul bine meritat cândva de „cel mai important centru industrial al Moldovei.”
Autor: Maria Dicusar, voluntar comunicare