Jos pălăria … pentru activitățile de sprijinire a tinerilor desfășurate de către Fundația „Sfântul Ioan Bosco”
Fundația „Sfântul Ioan Bosco” a luat naștere în anul 1859 drept o congregație religioasă de ocrotire a tinerilor, ajungând în prezent la peste 17.000 de membri. De peste 10 ani fundația activează și în România, sprijinind persoanele cu diverse probleme de ordin social.
În Bacău, Fundația „Sfântul Ioan Bosco” a fost înființată în 2001 și își împarte activitatea în mai multe centre și grupuri, fiecare având o serie de facilități.
Oratoriul Don Bosco
Poate cea mai cunoscută ramură a fundației, Oratoriul își propune să promoveze diferite activități educative prin care sunt oferite posibilități de socializare, interacționare și dezvoltare a diverselor abilități și talente. Astfel de activități sunt cele formative, reprezentate de grupul „Amicii Dominic Savio” (ADS pe scurt), împărțit pe subgrupe de vârstă, unde întâlnirile au ca scop principal educația religioasă, activități artistice, unde copiii și tinerii își pot descoperi noi talente, cum ar fi să învețe să cânte la chitară sau să facă parte din grupul clovnilor, activități intelectuale ce facilitează pregătiri pentru cei aflați în clasa a VIII-a la obiectele de examen (română și matematică), precum și activități recreative. Acestea din urmă reprezintă răspunsul la nevoia părinților de a-și trimite copiii într-un loc de joacă sigur și atent supravegheat, în fiecare weekend fiind organizate diverse concursuri și jocuri. În timpul vacanțelor, voluntarii fundației se adună pentru a organiza activități cu titlul „Vara împreună”, respectiv „Iarna împreună”, ce se pot întinde pe o perioadă ce poate cuprinde de la o săptămână la patru săptămâni și în cadrul cărora sunt elaborate diverse concursuri, excursii, laboratoare artistice, manuale și sportive, serbări.
Centrul de zi pentru copii „Dominic Savio”
Acest centru este un serviciu social acreditat, a cărui misiune este asigurarea pe timpul zilei de asistență, îngrijire, educație și recreere pentru copii, precum și acordarea unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți sau tutori. Centrul oferă servicii sociale unui număr de aproximativ 70 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, ce au: statut socio-economic precar, familii monoparentale, unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, un număr mai mare de frați/surori, părinți al căror pro gram îi împiedică să acorde suficient timp educației copiilor. Activitățile cuprinse în programul Centrului de zi sunt realizarea sarcinilor școlare, jocuri educative organizate, ateliere de creație, consiliere, tabere, excursii, serbări. Printre obiectivele centrului se numără reducerea numărului de elevi care abandonează școala, îmbunătățirea rezultatelor școlare și implicarea copiilor în activități educativ-recreative.
Centrul privind Dezvoltarea Deprinderilor de Viață Independentă
Acest centru a fost înființat în urma necesității tinerilor de a dezvolta diverse deprinderi în vederea creșterii gradului de autonomie și de integrare socio-profesională. Acest program se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani și propune sesiuni de dezvoltare personală și orientare profesională, ateliere creative, activități de tip integrativ și de voluntariat. De asemenea, în urma participării la acest tip de activități, printre rezultatele așteptate se numără: o mai bună siguranță de sine a individului, evitarea sau rezolvarea conflictelor, organizarea eficientă a timpului, dezvoltarea abilităților de socializare.
Centrul de Formare Profesională
Fundația „Sfântul Ioan Bosco” Bacău nu organizează activități doar pentru cei mici, ci oferă, începând din anul 2009, cursuri de formare profesională, acreditate de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților. Cursurile organizate sunt următoarele:
- cursuri de specializare pentru ocupația de Animator socio-educativ
- cursuri de perfecționare pentru ocupația de Formator
- cursuri de calificare nivel II pentru ocupațiile Instalator instalații tehnico-sanitare și gaze și Electrician de întreținere și reparații în industria mică.
În perioada 2011-2013 a fost implementat și un proiect, în urma căruia au fost calificați 70 de șomeri, au fost consiliate și orientate 300 de persoane, iar aprox. 10% din absolvenții cursurilor au fost plasați pe piața muncii.
Cu o activitate extrem de bogată în cadrul comunității, în special în domeniul socio-educativ, nu este de mirare că Fundația „Sfântul Ioan Bosco” Bacău este una dintre cele mai cunoscute fundații din Bacău, cu un număr tot mai mare de voluntari și beneficiari din toate categoriile sociale. Succesul programelor și al proiectelor derulate este dovedit prin renumele fundației și calitatea serviciilor oferite, menținută la standarde înalte în decursul anilor și demonstrată prin rezultatele deosebite.
Pentru munca voluntarilor, a tinerilor, a tuturor celor care doresc o schimbare în bine a comunității și fac demersuri în acest sens, spunem „Jos pălăria!”.
Sursa foto: http://donboscobc.wix.com/donboscobc
Autor: Adelina Sabău, voluntar Comunicare în cadrul proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, din partea „Asociației un Zâmbet Bacău”.