„Moldova nu concurează cu nimeni pentru o autostradă, Moldova vrea respect!”

Asistăm, de o perioadă, la o dezbatere contraproductivă cu privire la variantele de autostradă care să lege Moldova de Transilvania. În cea mai săracă zonă a ţării, suntem puşi parcă de cineva să ne batem unii cu alţii pentru dreptul la civilizaţie. Din mai multe perspective, unii vor o autostradă Târgu Mureş-Iaşi, alţii consideră că varianta mai bună este Braşov-Bacău.

Este o capcană în care nu doresc să cad. Pentru a lega Transilvania de sudul ţării se vorbeşte despre Sibiu – Piteşti, dar şi despre Braşov-Comarnic. Moldova pare condamnată la categoria „şi alţii”.

Doresc să subliniez faptul că judeţele din Moldova sunt printre cele mai depopulate, prin plecarea oamenilor la muncă în străinătate. Sucevenii, botoşănenii, ieşenii, nemţenii, băcăuanii, vrâncenii, vasluienii sunt printre cei mai importanţi investitori străini în cea mai săracă zonă a ţării, prin sumele pe care le trimit lunar acasă, fonduri care susţin economia locală. Este momentul ca România să susţină eforturile de dezvoltare a celei mai sărace zone a ţării, şi nu pe principiul „sau… sau”. Nu dorim să fim o povară pentru restul ţării, putem contribui mai mult la bugetul naţional, dar cum să ajungă produsele din Moldova în Uniunea Europeană în condiţiile lipsei infrastructurii?

Dacă nu dorim în continuare o regiune de nord-est asistată social, nu ne mai puneţi să facem lobby, politicieni şi societate civilă, ba pentru autostrada Braşov-Bacău, ba pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi. Trebuie făcute ambele, iar aceste investiţii vor ridica o povară importantă de pe umerii românilor care consideră că susţin, prin taxele şi impozitele lor, o regiune mai săracă.

Suntem săraci pentru că suntem izolaţi. Dacă ne doriţi în continuare izolaţi, să nu vă miraţi de situaţiile în care oamenii votează pentru plase cu ulei şi făină. În alte zone ale ţării, mult mai bogate, deja se numără sute de kilometri de autostradă. Moldova are zero. Cum putem atunci să fim competitivi? Cum putem să avem speranţe că vom aduce valoare adăugată în economie?

Orice kilometru de autostradă este bun în Moldova, pentru că deocamdată nu avem nici unul. Suntem singura regiune a ţării vitregită în asemenea mod. În aceste condiţii, a avea pretenţii la creşterea PIB în nord-est, la locuri de muncă sau la creşterea salariilor, e o speranţă fără argument.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.