Deputatul PSD Miron Smarandache a primit răspuns din partea ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Graţiela Gavrilescu, la interpelarea trimisă pe tema atacurilor numeroase ale urşilor din judeţul Bacău. În documentul înaintat conducerii MMSC, Smarandache s-a referit la rănirea mai multor persoane din zona Comăneşti de către urşi, un bărbat din Agăş şi un cioban scăpând în extremis în viaţă după asemenea agresiuni. În consecinţă, parlamentarul social-democrat a întrebat ministrul Mediului care este excedentul actual de urşi din pădurile judeţului Bacău, în ce mod sunt despăgubite victimele atacate, deoarece există situaţii în care oamenii chiar îşi pierd vieţile din astfel de cauze, precum şi care este cota de vânătoare la urşi pentru acest an în judeţul Bacău.

În răspunsul formulat, ministrul Gavrilescu a precizat că în conformitate cu „Studiul privind estimarea populaţiilor de carnivore mari şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Caniş lupus, Lynx lynx şi Felis silvestris) în vederea menţinerii într-o stare favorabilă de conservare şi pentru stabilirea numărului de exemplare din speciile strict protejate care se pot recolta în cadrul sezonului de vânătoare 2014-2015”, efectivele de urs estimate din judeţul Bacău sunt de 170 – 200 de exemplare.
De asemenea, ministrul Mediului a arătat că există posibilitatea despăgubirii oamenilor atacaţi de urşi: „Despăgubirile pentru pagubele provocate de către speciile strict protejate sunt acordate conform HG nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 40712006, precum şi obligaţiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole, silvice şi de animale domestice pentru prevenirea pagubelor”. În ceea ce priveşte cota de vânătoare alocată pentru acest an, Gavrilescu i-a răspuns deputatului Miron Smarandache că numărul maxim de intervenţie acordat la specia urs în judeţul Bacău în sezonul de vânătoare 2014 – 2015 este de 15 exemplare.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.