Direcția Impozite și Taxe Locale (DITL), instituția în care fiecare băcăuan ajunge fie că are de plătit o amendă de circulație, înmatriculează o mașină, achită taxa de salubritate sau taxa de oficiere a căsătoriei, este cuprinsă de o atmosferă din ce în ce mai deplorabilă. Rămasă în timpuri pe care mulți dintre noi nici nu le-am prins, miile de dosare și zecile de dulapuri riscă să se prăbușească peste vizitatori în orice moment.

directia-de-taxe-si-impozite-bacau-6Primăria Bacău, cea care are datoria de a le asigura cetățenilor și angajaților săi măcar condiții umane pentru desfășurarea activităților, a tot discutat în trecut de posibilele variante pentru mutarea birourilor însă, așa cum se întâmplă în general cu obiectivele importante ale municipiului și județului nostru, și acest proiect a fost dat uitării.

Soluții pentru ca angajații insituției și cetățenii să nu se mai simtă ca într-un buncăr

Mutarea birourilor într-o altă clădire a fost discutată în trecut, varianta fiind însă abandonată înainte de orice inițiativă concretă. În anul 2012, de exemplu, consilierii au aprobat mutarea Direcției Impozite și Taxe Locale într-un alt spațiu, cea mai probabilă destinație fiind fostul cinematograf Orizont (care trebuie reamenajat din temelii). Directorul insituției, Bogdan Nestian, amintea în acel an de pericolul de prăbușire a clădirii în cazul unui cutremur mai serios: „Trebuie să ne mutăm pentru că, în caz de un cutremur mai accentuat, suntem în pericol iminent de prabușire”, spunea acesta, citat de jdb.ro. Mai recent, în anul 2014, Ziarul de Bacău anunța că, în curând, băcăuanii își vor putea plăti taxele, impozitele locale și alte dări, într-o nouă locație”, “noutatea” fiind, de fapt, tot cinematograful Orizont, clădire care și astăzi zace în paragină.

directia-de-taxe-si-impozite-bacau-5

O altă soluție intens vehiculată în ultimii ani în presa locală a fost aceea a relocării, cu totul, a primăriei, într-un sediu nou. S-au creat mari dezbateri, s-au aprins spirite, au apărut, deopotrivă, susținători aprigi și critici vehemenți ai tuturor variantelor, însă, în final, am rămas cu o mulțime de planuri neconcretizate, după cum puteți vedea în articolele din link-urile de mai jos.

Cum au rezolvat alte primării din țară problema spațiilor claustrofobe

Nu doar Bacăul a trecut printr-o perioadă comunistă în care clădirile se construiau după profilul unei cutii de chibrituri, însă, spre deosebire de urbea noastră, alte orașe mai norocoase au avut parte de o administrație cât de cât interesată de condițiile în care trăiesc, muncesc și își achită taxele cei care îi aleg o dată la patru ani tocmai pentru promisiunile că lucrurile vor funcționa mai bine. Iată, de exemplu, cum arată birourile instituțiilor similare din Botoșani, Oradea sau Sectorul 3 din București.

taxe-botosani

Taxe și Impozite Botoșani – Sursa foto: http://www.botosaniexpress.ro/plati-moderne-la-directia-de-taxe-si-impozite-locale/

taxe-oradea

Taxe și Impozite Oradea – Sursa foto http://transilvaniareporter.ro/comunitate/taxe-impozite-si-bonificatii-propuse-de-municipalitatea-oradeana-pentru-2014/ 

taxe-impozite-sector-3

Taxe și impozite Sector 3 – Sursa foto Sector http://www.amosnews.ro/sediul-directiei-impozite-si-taxe-locale-sector-3-din-str-campia-libertatii-36-va-fi-inchis-pentru

Spre deosebire de aceste instituții care se prezintă onorabil în fața plătorilor de taxe, vă prezentăm în continuare o galerie cu imagini surprinse în această săptămână în interiorul clădirii Direcției Impozite și Taxe Locală din Bacău.

Din păcate, nu am văzut niciodată o luare de poziție oficială a angajaților cu privire la condițiile aproape inumane în care își desfășoară activitatea, ca să nu mai vorbim de organizarea unui protest pe această temă (exceptându-l pe cel din 30 aprilie, care însă a vizat salariile scăzute din sistem). Astfel, cred că sarcina tragerii unui puternic semnal de alarmă ne rămâne, în final, tot nouă, cetățenilor!

De aceea, în această săptămână dorim să vă întrebăm, prin intermediul Întrebării Săptămânii, cine credeți că este principalul vinovat pentru situația în care au ajuns clădirile administrației locale, cu recomandarea de a încerca să analizați fiecare dintre variantele propuse de noi sau să veniți cu altele, pe pagina noastră de Facebook.

Cine credeţi că poartă cea mai mare parte a responsabilității privind situația în care se află astăzi clădirea Direcției Impozite și Taxe Locale Bacău?

  1. Primăria, pentru că dovedește incompetență în găsirea unor soluții, neluând în calcul nici măcar atragerea de fonduri pentru a moderniza clădirea;
  2. Angajații din instituție, pentru că tolerează această situație și nu protestează;
  3. Cetățenii Bacăului, fiindcă nu sunt interesați de modul în care este cheltuit banul public și nu iau atitudine față de managementul deficitar prestat de către autoritățile locale;
  4. Alt răspuns (așteptăm opiniile voastre pe pagina de Facebook).

Pentru a răspunde la această întrebare, accesați pagina Întrebarea Săptămânii.

Media
No rating yet

Comments are closed.