Smarandache-Miron-AlexandruÎNTREBARE
Adresată: Doamnei Ministru Rovana Plumb, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Vârstnice.
De către: Deputat PSD Bacău, Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Situaţiile sociale grave ale copiilor din judeţul Bacău cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Stimată doamnă Ministru,

Potrivit unor informaţii oficiale, comunele Coloneşti şi Răchitoasa sunt printre cele mai sărace unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bacău. Din această cauză, cele două localităţi situate la est de râul Şiret au fost în ultima perioadă vizitate de o delegaţie mixtă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, UNICEF şi a înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului. Oficialii străini au dorit să afle la faţa locului starea de sărăcie din această zonă, pentru a decide eventualele măsuri de susţinere a incluziunii sociale promovate de autorităţile centrale şi judeţene.

Vizita de informare a delegaţiei ONU a cuprins discuţii cu autorităţile locale, profesori, elevi şi părinţi din zonă, concluzia unanimă fiind aceea conform căreia sărăcia generalizată este determinată de lipsa locurilor de muncă, o agricultură subdezvoltată din cauza inexistenţei investitorilor, precum şi de plecarea masivă a localnicilor din ţară. De altfel, delegaţia străină a apreciat că problemele sociale cele mai dificil de surmontat sunt consecinţa plecării părinţilor din ţară, la muncă în străinătate, precum şi lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude.

Vă întreb respectuos, stimată doamnă Ministru:

1. Câte familii din judeţul Bacău sunt monitorizate şi ajutate în cadrul programului „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii”, derulat şi susţinut cu sprijinul UNICEF?

2. Care sunt progresele înregistrate de la debutul acestui program şi până în prezent?

3. Care este numărul copiilor din judeţul Bacău cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate?

4. Ce întreprinde concret statul român pentru a ajuta autorităţile locale din judeţul Bacău confruntate cu acest fenomen?

Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Comments are closed.