Adresată: Domnului Ministru Daniel Constantin. Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache

Obiectul întrebării: întârzierea nejustificată a înregistrării cererii unice pentru plata subvenţiilor de către APIA

 

Stimate domnule Ministru,

Centrele judeţene APIA din toată ţara sunt în prezent angrenate în acţiunea de programare a fermierilor şi înregistrarea completării cererii unice de plată pentru subvenţii. Deşi abia a început, această campanie se confruntă cu un impas major, depunerea cererilor unice pentru subvenţii fiind îngreunată din cauza deficienţelor la sistemele informatice ale APIA din majoritatea judeţelor ţării. Astfel, în loc să se simplifice procedurile, acestea se preconizează a fi mult mai dificile în prezent, deoarece sistemul informatic nu permite înregistrarea datelor referitoare la creşterea animalelor.

Specialiştii susţin că cererea unică pentru subvenţii, care înglobează cererea pentru plăţile pe vegetal şi cele pentru zootehnie, a încurcat situaţia în loc să o simplifice. Mai îngrijorător este faptul că, în mai multe judeţe ale ţării, funcţionarii APIA nu au reuşit să depisteze din ce cauză nu funcţionează sistemele informatice, fapt pentru care nu se pot înregistra cererile de subvenţionare a animalelor. în aceste condiţii, doar fermierii care solicită subvenţii pentru terenurile agricole pot depune cererile aferente, nu şi cei care deţin animale.

Vă întreb cu respect, domnule ministru:

  • Din ce cauză au apărut astfel de disfuncţionalităţi în înregistrarea cererilor unice de depunere a subvenţiilor din agricultură?
  • Când estimaţi că vor fi rezolvate problemele şi va fi finalizată acţiune de înregistrare a subvenţiilor?
  • Care este situaţia actuală a funcţionării sistemelor informatice ale APIA, ătât la nivel naţional, cât şi în judeţul Bacău?
  • Care este motivaţia întârzierii campaniei naţionale de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 şi când trebuie România să raporteze încheierea acesteia către Uniunea Europeană?

Solicit răspuns scris.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.