Smarandache-Miron-AlexandruDeputatul PSD de Bacău, Miron Smarandache, a primit răspuns din partea ministrului Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu, la interpelarea trimisă pe tema sprijinirii Spitalului Municipal de Urgență Moinești în realizarea investiției ‘Unitate de rezonanță magnetică’.

Parlamentarul băcăuan a făcut un apel către ministrul de resort să ajute Spitalul Municipal de Urgență Moinești în vederea suplimentării sumelor alocate pentru anul 2016 cu suma de 3.000.000 lei.

‘Spitalul Municipal de Urgență Moinești, al treilea ca mărime din județul Bacău, constituie un complex multidisciplinar, multifuncțional, care deservește o zonă întinsă, pe o raza de peste 50 de kilometri, într-o suprafață industrializată și urbanizată din cauza zăcămintelor naturale existente. Necesitatea acestei unități de rezonanță magnetică este bine fundamentată de către conducerea spitalului și de autoritățile locale ale municipiului Moinești, însă eforturile acestora sunt zadarnice fără finanțarea investiției de către Ministerul Sănătății’, a argumentat Miron Smarandache, în solicitarea sa.

Ministrul Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu, i-a răspuns deputatului social democrat că Spitalul Municipal de Urgență Moinești este unitate sanitară publică din județul Bacău și face parte dintre unitățile sanitare din rețeaua autorității administrației publice locale — respectiv Consiliul Local Moinești. Ministrul a mai amintit că, potrivit art. 198, alin. (1) punctul a) — d), din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu completările și modificările ulterioare, ‘Spitalele publice din rețeaua autorităților administrației publice locale pot primi sume de la bugetul de stat și din veniturile proprii ale Ministerului Sănătății, pentru o serie de investiții, dotări, reparații capitale, obiective de modernizare, extinderi de construcții, etc’.

‘Fără a fi îndeplinite prevederile art. 198 din Legea nr. 95/2006 cu modificările si completările ulterioare, mai sus enunțate, Ministerul Sănătății nu are bază legală de alocare de prevederi bugetare pentru cheltuieli de natura investițiilor, unităților sanitare pentru care a fost transferat managementul asistenței medicale către autoritățile administrației publice locale. Menționăm că, în conformitate cu art. 199 din actul normativ mai sus enunțat — Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale’, a mai subliniat ministrul Sănătății.

De asemenea, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu i-a transmis deputatului Miron Smarandache că anul trecut Spitalului Municipal de Urgență Moinești i-au fost alocate și finanțate prevederi bugetare în suma totala de 1.360 mii lei, pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală.

‘În anul 2016, la solicitarea Spitalului Municipal de Urgență Moinești, prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău, și cu avizul de cofinanțare al administrației publice locale precum și funcție de evoluția procesului bugetar și de posibilitatea de susținere financiară a costurilor, alocarea de fonduri din bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea unei ‘Unități de Rezonanță Magnetică’ ar putea fi avută în vedere’, a conchis ministrul Sănătății.

Media
No rating yet

Comments are closed.