Declaraţie Politică Vasile Nistor: „Situaţia locurilor de muncă pe platforma RAFO Oneşti”
Stimate colege, stimaţi colegi,
Populaţia unei ţări sau a unei regiuni este un indicator al stării sale economice şi culturale. Consider că resursele unei zone, împreună cu abilitatea locuitorilor de a utiliza acele resurse, sunt în strânsă legătură cu prosperitatea din regiune. Un număr mai mare de locuitori înseamnă nevoia de mai multe locuri de muncă şi, deci, de o forţă de muncă adaptată situaţiei curente. Scăderea populaţiei prezintă o realitate tristă, raportându-ne la situaţia economică, fapt ce mă pune pe gânduri în privinţa forţei de muncă valabilă în ţara noastră.
Conform ultimului recensământ efectuat în oraşul Oneşti, populaţia acestuia număra aproximativ 39.000 de locuitori, cu aproape 20.000 mai puţini faţă de statisticile realizate în 1992.
Consider aceste date un bun prilej de a analiza situaţia locurilor de muncă de pe platforma RAFO Oneşti din trecut, în raport cu situaţia ei actuală.
În 2002, la RAFO lucrau în jur de 3.000 de salariaţi. Astăzi, aceeaşi companie are doar 419 angajaţi. Carom Oneşti avea peste 2.400 de angajaţi în 1999, iar după privatizarea sa din 2003, rafinăria a intrat în faliment doi ani mai târziu. În cazul Chimcomplex Borzeşti, în 2002 avea 1.661 de muncitori, ajungând acum trei ani la doar 650 de angajaţi.
Scăderea drastică a numărului de muncitori pe platforma RAFO Oneşti a rezultat în diminuarea populaţiei din această zonă, ceea ce ar fi trebuit să ne determine să găsim soluţii pentru creşterea numărului de locuri de muncă în zonă şi a împiedica plecarea în continuare a localnicilor. Acest lucru se poate pune în aplicare prin măsuri de susţinere a capitalului autohton, măsuri care să aibă ca rezultat o creştere economică.
Avem ocazia de a ajuta industria românească să renască şi să devină un domeniu atractiv atât pentru investitori, cât şi pentru generaţiile viitoare de muncitori.
Senator PC