Domnul Cosmin Necula:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Vă rog ca, împreună, fără părtiniri politice, să restabilim dreptatea pe care zeci de mii de oameni o aşteaptă în această ţară. Oameni, care zeci de ani au muncit în condiţii grele şi deosebite, printr-un act injust şi nedrept sunt astăzi privaţi de o pensie pe măsura muncii lor, precum şi de posibilitatea de a ieşi la pensie într-un mod anticipat.

Zeci de mii de oameni din această ţară sunt privaţi de beneficiile grupei a II-a de muncă, printr-o dispoziţie arbitrară din 2011 a Guvernului condus de Traian Băsescu şi susţinut de ministrul justiţiei de atunci, domnul Predoiu. Aceştia, în dorinţa disperată de a face rost de bani pentru clientela politică, au fost în stare să nesocotească diverse acte normative şi, mai mult decât atât, să-şi bată joc de munca de-o viaţă a unor oameni care au construit România prin fabrici, prin uzine, prin şantiere, în condiţii deosebit de grele.

Nu putem lăsa o comisie naţională de soluţionare a contestaţiilor să descalifice şi să minimalizeze munca de-o viaţă a unor oameni care, în condiţii grele, au construit această ţară.

Nu-i putem lăsa pe aceşti oameni să aştepte ani de zile răspunsuri de la această comisie. Nu putem să-i lăsăm pe aceşti oameni, ca după ani de zile şi mulţi bani cheltuiţi în instanţă, să-şi câştige dreptatea şi recunoaşterea muncii lor de-o viaţă.

Vreau să vă spun că aceşti oameni nu se pot bucura de recunoaşterea de care ar trebui să beneficieze şi aşteaptă o soluţie. Această soluţie trebuie să vină de la noi, de la decidenţii politici, capabili să ne asumăm şi să îndreptăm greşelile trecutului, şi nu de la funcţionarii care, din diverse case naţionale, sunt obligaţi să interpreteze anacronic prevederile legale.

Grupa a II-a de muncă înseamnă muncă în condiţii deosebite, în condiţii periculoase, dăunătoare în mod concret sănătăţii umane. Aşa spune legea şi aşa spun instanţele care dau dreptate acestor oameni. Nu putem accepta să lăsăm la mâna unor funcţionari de birou aprecierea muncii a mii şi mii de constructori, sudori, mecanici, oameni care au lucrat în noxe, frig şi pericol. Nu putem obliga mii de oameni să-şi găsească dreptatea în instanţă după zeci de ani de muncă şi după multe ore petrecute în chin şi sudoare.

Solicit în mod concret Casei Naţionale de Pensii să respecte Ordinul nr.50 din 1990 şi să nu mai conteste în mod abuziv dreptul acestor oameni la o pensie corectă şi concretă, atât din punct de vedere al termenului, cât şi financiar.

Solicit funcţionarilor Casei mai sus-amintite să-şi respecte propria legislaţie şi să nu mai săvârşească abuzuri.

Consider că Parlamentul este autoritatea capabilă să restabilească adevărul şi dreptatea cuvenită acestor cazuri, deoarece suntem şi vom fi în continuare, indiferent de culoare politică, reprezentanţii acestor zeci de mii de oameni nedreptăţiţi de către funcţionarii statului, fapt pentru care vă rog să susţineţi proiectul de act normativ care va statua în mod clar care sunt drepturile acestor oameni care au lucrat şi lucrează în condiţii deosebite.

Vă mulţumesc.

Cosmin Necula, deputat PSD de Bacău.

Media
No rating yet

Comments are closed.