laborator-democratie-swimathonEchipa proiectului “Cetățeni Activi pentru Bacău”, implementat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), lansează o invitație consilierilor locali și județeni de a sprijini inițiativa „Laboratorul de Democrație” ce va fi prezentă la ediția de anul acesta a Swimathon-ului și care își propune să stimuleze interacțiunea dintre aleși și locuitorii municipiului.

Astfel, consilierii locali și județeni băcăuani interesați sunt așteptați să susțină proiectul care va dezvolta un spațiu de dezbateri și educație civică la nivelul municipiului Bacău și va asigura locul și logistica necesară întâlnirii dintre cetățeni și reprezentanții lor politici, indiferent de partidul pe care îl reprezintă.

Invitația adresată consilierilor locali poate fi citită accesând link-ul următor: Invitatie catre consilieri – Laboratorul de Democratie Bacau – Swimathon 2015.

Swimathon este o platformă de atragere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, deghizată într-o competiție de înot. Având la bază un mecanism atractiv, creativ, dar mai ales eficient de a strânge bani, îți oferă ocazia perfectă de a te implica și a face parte din schimbarea pe care ți-o dorești în orașul tău.

„În activitatea desfășurată în ultimii doi ani de zile în cadrul proiectului “Cetățeni Activi pentru Bacău” am constatat că există o barieră în comunicarea între aleșii și cetățenii băcăuani. Acest lucru face ca modul în care deciziile publice sunt luate să nu fie întotdeauna în strânsă legătură cu dorințele celor reprezentați, fapt care duce, în final, la scăderea încrederii pe care locuitorii orașului o au în cei care le reprezintă interesele”, afirmă managerul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău și președintele RYMD, Marian Dămoc. Astfel, mai adaugă acesta, Laboratorul de Democrație își propune să vină în sprijinul consilierilor locali și județeni pentru a facilita întâlnirile cu locuitorii municipiului Bacău și să poată oferi o mai bună cunoaștere a problemelor cetățenilor pe care îi reprezintă, astfel încât deciziile luate să fie în concordanță cu așteptările acestora.

 alesii_Bacauani_la_Raport_14„Aleșii ar trebui să fie conectați în permanență la cerințele cetățenilor”

“De doi ani de zile monitorizăm activitatea consilierilor locali, județeni și a parlamentarilor băcăuani, astfel că am putut observa cu ușurință faptul că aleșii comunică foarte rar cu cei pe care îi reprezintă. Noi considerăm că reprezentanții noștri politici ar trebui să fie în permanență conectați la cerințele băcăuanilor, nu doar o dată la patru ani, astfel că un spațiu dedicat interacțiunii dintre cele două părți va facilita schimbul de opinii și dezbaterile pe problemele cetățenești”, crede managerul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău, Marian Dămoc.

În acest moment, niciun consilier local sau județean nu are afișat pe site-ul instituțiilor publice sau la avizier orarul audiențelor pe care, potrivit legii 393/2004 privind Statul aleșilor locali, sunt obligați să le facă publice.

„Articolul 50 din legea numărul 393/2004 privind Statutul aleșilor locali prevede atât faptul că aleșii locali sunt obligați să aducă la cunoștința cetățenilor actele administrative de interes local, cât și faptul că sunt obligați să organizeze, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii și să acorde audiențe acestora”, mai afirmă Marian Dămoc.

Cetățenii și aleșii politici din Bacău, așteptați să susțină înființarea Laboratorului de Democrație

Concret, cetățenii și aleșii politici băcăuani din Consiliul Local, Județean și din Parlamentul României sunt așteptați să doneze sume de bani cu care, ulterior, Asociația RYMD va acoperi costurile necesare logisticii locului în care se vor organiza întâlniri, dezbateri pe teme cetățenești, ateliere de educație democratică pentru tineri și audiențele reprezentanților politici. Rezultatele așteptate ale demersului Cetățenilor activi sunt următoarele:

  • Amenajarea unui spațiu intitulat “Laboratorul de Democrație” dedicat dezbaterilor dintre cetățeni și aleșii locali;
  • Desfășurarea a 12 dezbateri pe teme cetățenești, pe parcursul a 12 luni;
  • Stabilirea unui orar zilnic de audiențe ale consilierilor locali băcăuani, în incinta Laboratorului de Democrație;
  • Desfășurarea a 12 sesiuni de democrație participativă cu grupuri de tineri din municipiul Bacău;


swimathon-bacauInițiativa va fi prezentă în cadrul platformei de colectare de fonduri Swimathon, dezvoltată de Fundația Comunitară Bacău.
Evenimentul, desfășurat sub forma unei competiții de înot, va avea loc vineri, 20 noiembrie, începând cu ora 17.  Inițiatorii „Laboratorului de Democrație” se așteaptă să colecteze de la donatori suma de aproximativ 10.000 de lei, necesară acoperirii costurile logistice.

Consilierii, dar și persoanele sau companiile care sunt interesate să susțină acest demers fie material, fie implicându-se în promovarea cauzei pot contacta managerul proiectului, Marian Dămoc, la numărul de telefon 0747 476 836 sau pe email, la adresa mariandamoc@rymd.ro. Pentru mai multe detalii, puteți intra pe pagina inițiativei la acest link.

Donațiile în bani pot fi făcute urmând indicațiile din link-ul http://fundatiacomunitarabacau.ro/swimathon/inscriere-sustinator/, proiectul Cetățeni Activi pentru Bacău!

Sursa foto bazin înot: kristofer.ro

Media
No rating yet

Comments are closed.