Ciubotaru Lucian Manuel – Declaraţie politică: – despre succesul repurtat în negocierile cu FMI şi discuţiile legate de bugetul pentru anul 2014

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Lucian-Manuel Ciubotaru:

Am venit astăzi la tribuna Parlamentului să felicit pe ministrul finanţelor publice, domnul Daniel Chiţoiu, pentru succesul repurtat în negocierile cu FMI şi discuţiile legate de bugetul pentru anul 2014 în numele Guvernului României. Acestea respectă întocmai coordonatele Programului de guvernare USL. În cursul negocierilor cu FMI şi în construcţia bugetară pe 2014, PNL a urmărit două teme majore care ţin de elementele esenţiale ale fiscalităţii, foarte importante pentru întreaga viaţa economică şi pentru mediul de afaceri: cota unică de 16% şi reducerea CAS-ului, pentru care ministrul finanţelor a avut un mandat clar.

Noi, liberalii, ne asumăm această negociere din punct de vedere politic, Partidul Naţional Liberal manifestându-şi cât se poate de evident identitatea sa de partid de dreapta şi, în acelaşi timp, manifestându-şi şi atitudinea cât se poate de serioasă de a fi solidar în interiorul unui guvern şi de a urmări programul de guvernare.

În urma negocierilor cu FMI, cota unică a fost menţinută şi, deşi, scăderea CAS-ului cu 3% nu se va realiza începând cu 1 ianuarie 2014, ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a obţinut un angajament ferm pentru ca, din al doilea trimestru al anului 2014, să fie aplicată o reducere de 5% a CAS. Măsura va avea un efect economic mai important la momentul adoptării. Nu pot să nu evidenţiez faptul că acceptarea de către FMI a acestei măsuri este prima reuşită de acest gen a unui Guvern al României, cu atât mai mult cu cât guvernele PDL, în toate discuţiile şi negocierile pe care le-au avut cu Fondul, nici nu au ajuns să pună problema unei scăderi de fiscalitate de o asemenea natură.

Sunt convins că prin măsurile de îmbunătăţire a colectării, care deja sunt vizibile, prin reducerea evaziunii şi fraudei fiscale, printr-o îmbunătăţire a administrării veniturilor, se va realiza un impact bugetar neutru al reducerii cotelor de contribuţii sociale din al doilea semestru al anului viitor.

Trebuie să mai precizez încă un lucru important pentru cetăţeni şi anume că începând cu această lună îşi intră în atribuţii Direcţia generală de antifraudă fiscală. Este de aşteptat să avem un plus de colectare la veniturile la bugetul de stat.

PNL abordează tematica economică şi politicile guvernamentale într-un mod solidar. înscriind priorităţi de politici de dreapta în programul de guvernare, de la cota unică, la scăderea CAS-ului. As mai adăuga aici, că pentru anul următor susţinem fără ezitare şi creşterea salariului minim, o măsură care reprezintă o obligaţie asumată în comun.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.