Destramarea Uniunii Social Liberale inainte de alegerile europarlamentare din mai 2014, ca urmare a retragerii Partidului National Liberal, anunta o adevarata furtuna in politica romaneasca. Iata ca, indata ce s-a incheiat sesiunea parlamentara februarie-iunie 2014, Partidul National Liberal, in urma demisiei lui Crin Antonescu, isi alegea o conducere noua si anunta, “cu surle si trambite”, trecerea de la ALDE la Grupul Parlamentar al Popularilor Europeni si fuziunea cu PDL-ul lui Vasile Blaga. Asta dupa ce, ani de-a randul, persoanele care serveau drept exemplu in Partidul Liberal ii criticau si ironizau pe cei din PDL.

Deci, vorba lui nenea Iancu, in “Telegrame”: “Pupat Piata Endependenti!” Cine spunea ca politica de pe Dambovita, pe care a zugravit-o aproape perfect nenea Iancu, a trecut, iata ca s-a inselat amarnic. Graba cu care s-au parafat toate functiile, candidatul pentru alegerile prezidentiale nu dau nicio garantie a castigului, decat in masura in care noua formatiune politica sau, mai bine spus, noua structura politica, va castiga sprijinul presedintelui Basescu. Si pentru ca “tacamul sa fie complet”, noua fuziune a fost imediat urmata de o noua divizare a spectrului politic liberal, care este in deplina concordanta cu modul in care s-au desprins Stolojan si Stoica din PNL, alaturandu-se PDL-ului, care era pe mare val politic, cu Traian Basescu.

Daca noi, cei care activam in politica, nu mai intelegem mare lucru, ce sa mai inteleaga electoratul, caruia i se vor cere din nou voturile, iar problemele reale ale lor vor ramane in asteptare?!
Opinez ca liberalii vor retrai momentele anilor `90, cand dupa rupturi succesive care au durat aproape 10 ani, vor avea in vedere, exact ca atunci, nevoia reunificarii miscarii liberale din Romania. Tinand cont de momentul politic actual, miscarea lui Tariceanu se va dovedi a fi una care sa salveze liberalismul autentic de nevoia de majoritati a popularilor europeni, tocmai prin aditionarea unor parlamentari si a unor structuri judetene si, de ce nu, a unor partide de centru-dreapta.

Cu o atenta selectie a liberalilor judeteni, a deputatilor sau senatorilor, cu formarea unor structuri solide in teritoriu, Tariceanu ar putea deveni un actor politic foarte important in batalia prezidentialelor din noiembrie 2014. Sa nu uitam ca Tariceanu a fost singurul premier care i-a rezistat lui Traian Basescu, ca a guvernat 4 ani cu 20% sprijin parlamentar (lucruri care nu inseamna deloc putin!) si este cel mai frecventabil politician de cei din sectorul stang al esichierului politic, dar si unul dintre cei mai agreati politicieni romani in cancelariile occidentale. Motive pentru care, s-ar putea constitui ca o mare surpriza la alegerile prezidentiale.

Media
No rating yet

Comments are closed.