logo_aracip1-570x308Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) propune ​în 2015 o serie de 5 dezbateri publice ​despre starea sistemului de educație, pornind de la noile standarde lansate de instituție în toamna anului trecut. Prima dezbatere a avut loc în 8 mai la Cluj, rezultatele fiind vizibile pe pagina de Facebook a inițiativei.

​A doua dezbatere va avea loc la Bacău vineri 22 mai 2015, între orele 13.30 și 17.15, la Centrul de Afaceri şi Expoziţie Bacău (Calea Dr. Alexandru Safran nr. 145). Subiectele vor fi referitoare la salarizarea/evaluarea profesorilor din sistem și la câtă democrație este în școala. Formatul va presupune un vot electronic la începutul și finalul fiecărei sesiuni, prezentarea în deschidere a unor date relevante asupra subiectului și posibilitatea participării tuturor celor interesați, profesori, parinti sau elevi.

Invităm pe cei ​care doresc să participe ​să se înregistreze completând pâna în 17 mai acest formular online​.

Dezbaterea vine în contextul seriei de dezbateri pe care ARACIP​ o  ​organizează​ în țară în perioada mai-octombrie 2015, cu sprijinul A​RDOR​ (Asociația Româna de Dezbateri, Oratorie și Retorică). Astfel, in perioada 8-22 aprilie, organizatorii au invitat comunitatea educațională (profesori, elevi, părinți) să ierarhizeze într-un un sondaj online temele prioritare, din cele 18 propuse. Ar trebui să condiționăm creșterile salariale de implicarea profesorilor in procesul de reformă? Ce înseamnă conceptul de bunăstare a elevului? Părinții și elevii ar trebui să participe la evaluarea profesorilor? Care este formula optimă de descentralizare a procesului administrativ? au fost câteva dintre subiectele propuse. Au participat la sondaj 1110 persoane, din care aproximativ 61% cadre didactice, 18% părinți și 11% elevi. Rezultatele chestionarului pot fi vizualizate aici.

Într-o societate în care avem în continuare un grad scăzut de coeziune și solidaritate, o astfel de dezbatere poate să contribuie semnificativ la mai multa încredere și sprijin pentru un parcurs educațional care să respecte dreptul elevilor, ca beneficiari ai sistemului, la o educație de calitate.

​Șerban Iosifescu

președinte ARACIP​
aracip@medu.edu.ro

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.