3 cl ordAstăzi, începând cu ora 12.00, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local Bacău. Aceasta a început cu o dispută amuzantă, dacă e să ne luăm după zâmbetele aleşilor noştri: încăpăţânarea noului viceprimar ales în funcţi, Ilie Bîrzu, de a nu se aşeza la prezidiu, lângă Radu Ababei. Într-un final, vâzând că nu poate fi convins să îşi părăsească locul de consilier, şedinţa a început.

Discuțiile asupra bugetului local, umbrite de anunţarea demisiei liderului opoziţiei, Cristinel Manolache

Întrunire special convocată pentru aprobarea felului în care vor fi cheltuiţi banii noştri în acest an, şedinţa a luat o întorsătură demnă de comicul lui Caragiale. În loc să aibă loc un dialog pertinent asupra modului de alocare a fondurilor, consilierii au început să îşi exprime „doleanţele” cu privire la situaţia în care se află oraşul nostru.

Consilierul UNPR, Cristinel Manolache, a luat cuvântul „offtopic” în cadrul discuţiilor asupra bugetului. În loc să propună amendamente pentru forma propusă a bugetului, acesta a preferat să evidenţieze neajunsurile administraţiei PNL încă din anul 2004: nefinalizarea Spitalului Municipal, inutilitatea Gropii Polivalente, degradarea Stadionului Muncipal, nefinalizarea Insulei de Agrement, lipsa locurilor de muncă, atitudinea conducerii oraşului fiind „o păcăleală şi o minciună ce depăşeşte limita bunului simţ”.

Partea tristă pentru noi este că, deşi prezentate într-un mod exagerat, toate faptele expuse sunt adevărate, oraşul nostru având, în ultimii ani, o traiectorie descendentă.

1 CL sed ordDiscursul consilierului a conchis cu informarea opiniei publice asupra datoriei sale morale de a-şi da demisia, urmând a şi-o depune zilele viitoare. Probabil, inspirat de consilierii PSD (care şi-au dat demisia în luna iulie având drept principal motiv lipsa de comunicare a Executivului cu opoziţia PSD), consilierul a ales să „se predea” în faţa conducerii PNL, în semn de protest la toate nerealizările administraţiei curente.

Replica a venit din partea viceprimarului Ababei, care a ţinut să contracareze toate opiniile consilierului UNPR, într-un mod superficial. Astfel, am aflat că, în Bacău, locurile de muncă vor fi mai multe cu 600, că toate licitaţiile Primăriei sunt conforme cu legea, iar garanţia aparaturii de la Spitalul Municipal începe să funcţionaze din momentul în care aceasta este pusă în funcţiune. A recunoscut că s-au pierdut bani din fondurile europene, însă l-a rugat pe liderul opoziţiei să facă „o comparaţie între ce ar fi trebuit să facem şi ce s-a făcut”.

Amendamente la bugetul local: „dăm bani în plus, dar încă nu ştim de unde”

Prima luare de cuvânt a noului viceprimar, Ilie Bîrzu, s-a concretizat în formularea a două amendamente pentru bugetul local: repartizarea unei sume adiţionale de 10470 de lei „pentru căldură” şi suplimentarea bugetului Direcţiei de Sănătate Publică cu 500.000 de lei. Viceprimarul Radu Ababei, fără să specifice de unde vor fi luate fondurile, a propus alocarea a 100.000 de lei pentru renovarea cantinei de la centrul pentru bătrâni, pentru ca acesta să primească autorizaţie de funcţionare. Toate au fost aprobate în unanimitate, deşi consilierii UNPR au avut discuţii „contra” aprobării bugetului.

Consilierul Neculai Nechita, probabil simţindu-se cu musca pe căciulă în faţa acuzaţiilor lui Cristinel Manolache conform căreia „şi CL şi Executivul sunt servitorii actualului primar”, a ţinut să precizeze că „nu suntem sclavii lui Stavarache”, nefiind „niciodată de acord cu ceea ce a hotărât el”.  „Să nu mă amestecaţi cu el”, a fost decizia fermă a consilierului. Curios, întrucât, până în prezent, acesta nu a votat împotriva niciunui proiect iniţiat de primar.

4 cl ordConsilierul Ştefan Dragoş a încercat, fără succes, să introducă drept amendament la buget, construcţia unei noi creşe, întocmai ca anul trecut. Sumele necesare, susține consilierul, ar veni de la culte. Acesta a punctat drept „inadmisibilă şi revoltătoare” situaţia în care s-a ajuns în oraș, unde „bisericile arată foarte bine”, însă nu avem suficiente creșe. Reacţia sa nu a avut niciun fel de impact asupra colegilor săi, întrucât bugetul a fost aprobat, cu cele 3 amendamente ale viceprimarilor Ilie Bîrzu şi Radu Ababei.

Semn că nu se mai integrează în UNPR, Dragoş Ştefan (anunțat recent drept candidat ALDE la următoarele alegeri) a fost singurul care a votat împotriva aprobării bugetului. Colegii săi, alături de liderul demisionar, Cristinel Manolache, s-au abţinut, bugetul „trecând” cu 16 voturi „pentru”.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.