Organizația nonguvernamentală Romanian Youth Movement for Democracy din Bacău a lansat miercuri, 17 decembrie 2014, în cadrul conferinței Aleșii Băcăuani la Raport, primul raport de activitate al consilierilor locali, județeni și a parlamentarilor aleși în municipiul și județul Bacău.

Perioada de desfășurare a monitorizării activității aleșilor băcăuani cuprinde întregul mandat curent, între iunie 2012 și decembrie 2014, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean Bacău, respectiv decembrie 2012 – decembrie 2014, pentru parlamentarii aleși în circumscripțiile județene. În ceea ce privește metodologia de monitorizare, autorii raportului au utilizat, în cazul consilierilor locali și județeni, indicatori precum Rapoartele anuale de activitate publicate pe site-ul primăriei și al Consiliului Județean Bacău, Proiectele de hotărâre iniţiate de fiecare consilier, Luările de cuvânt în cadrul şedinţelor, Numărul de ședințe în care a luat cuvântul, Prezenţa sau Întâlnirile pe care le-au organizat cu cetățenii. În cazul parlamentarilor băcăuani, au fost avute în vedere informații privind prezenţa la vot a fiecărui parlamentar în plen, analiza iniţiativelor depuse în perioada monitorizată dar şi a eficienţei acestora, numărul interpelărilor şi întrebărilor adresate de către parlamentarii de Bacău Guvernului sau altor autorităţii publice, tipologia luărilor de cuvânt și a declaraţiilor politice.

„Acest raport a plecat de la atât de evidenta nevoie a cetățenilor de a fi informați cu privire la activitatea concretă a reprezentanților politici desemnați să ia decizii în numele lor. Astfel, raportul de monitorizare își propune să facă cunoscute în rândul cetățenilor municipiului și județului Bacău, activitatea și rezultatele reprezentanților politici din Consiliul Local, Consiliul Județean și Parlament. Principalul obiectiv urmărit în analiza noastră a fost facilitarea accesului cetățenilor băcăuani la informațiile relevante despre activitatea desfășurată în mod concret de aleșii băcăuani.” – Marian Dămoc, președinte RYMD

Principalele concluzii ale raportului

Activitatea consilierilor locali ai municipiului Bacău

Din totalul celor 397 de proiecte de hotărâre propuse în mandatul curent analizate în prezentul raport, doar 42 (10,5%) au fost inițiate de consilierii locali, restul aparținând primarului sau viceprimarilor. Un număr de 11 consilieri au semnat ca inițiatori cel puțin un proiect de hotărâre, cei mai activi fiind consilierii Ilie Bîrzu și Nechita Neculai cu câte 9 proiecte, George Bogatu (5 proiecte), Cosma Elena (4 proiecte) și Stanciu Ștefan (3 proiecte).

În ceea ce privește numărul mediu de luări de cuvânt ale consilierilor locali în cadrul ședințelor ordinare și extraordinare, numărul mediu de intervenții ale unui ales a fost de 28. Cei mai activi în privința acestor intervenții au fost cei trei consilieri locali ai UNPR (aleși din partea PER), aceștia având o medie de 92 de luări de cuvât, Adică 1,4 luări de cuvânt pe ședință. Cei mai implicați în discuțiile din cadrul ședințelor din plenul Consiliului Local au fost reprezentații UNPR (ex. PER) Manolache Cristinel și Ștefan Daniel Dragoș, aceștia însumând 35% din totalul celor 761 de luări de cuvânt. Cei doi au fost urmați de Vasile Drăgușanu (PDL) cu 68 de luări de cuvânt (9% din total), Bîrzu Ilie (53 / 7% din total) și Năstase Maria Raluca (PDL), cu 38 luări de cuvânt (5% din total). Ținând cont de aceste cifre, constatăm că primii cinci consilieri locali au intervenit în timpul discuțiilor asupra proiectelor de hotărâre de interes local în 56% din totalul luărilor de cuvânt.

                                                                  m

Cum arată activitatea unui consilier local al municipiului Bacău

Analizând datele generale privind activitatea consilierilor locali ai municipiului Bacău, constatăm că aceștia au depus, în medie, aproape două proiecte de hotărâre și au înregistrat o prezență de 91% la ședințele ordinare și extraordinare. Aceștia au luat, în medie, cuvântul în plen de 28 de ori în 5,7 ședințe. Doar 35% dintre consilierii locali și-au depus raportul de activitate pe anul 2013, în timp ce pe anul 2012 nici unul nu a făcut acest lucru.

                                                                    n

Consiliul Județean Bacău

0(zero) proiecte inițiate de consilierii județeni. Un caz atipic în activitatea Consililui Județean îl reprezintă faptul că niciunul dintre consilieri nu apare ca inițiator al vreunui proiect hotărâre, toate cele 441 de proiecte de hotărâre aflate în dezbatere în perioada monitorizată fiind inițiate de vicepreședinți sau președintele instituției.

La capitolul luări de cuvânt, este important de precizat faptul că numai trei consilieri – Ichim Mihai (PNL), Petrică Mihăilă (PDL) și Vasile Cautiș (PSD) – au vorbit în plen mai mult decât toți ceilalți la un loc, cele 342 de intervenții pe care cei trei le-au înregistrat reprezentând 52% din totalul celor 646 de luări de cuvânt monitorizate. Spre deosebire de aceștia, consilierii județeni Belceanu Gheorghe, Bostan Ionel Gabriel, Dima Carmen, Enache Codrut, Gritcu Gabriel, Ganea Eugen, Isvoran Vasile, Șova Sorin și Manolache Vasile nu au înregistrat nici o luare de cuvânt, având în vedere criteriile noastre.

                                                                   p

Profilul general al unui consilier județean în mandatul curent. Calculând media activității unui consilier județean, constatăm că acesta nu a inițiat nici un proiect de hotărâre, a luat cuvântul, în total, de 13 ori în timpul celor 32 de ședințe ordinare și extraordinare, a avut o prezență de 92% la lucrările din plen și a depus raportul anual de activitate obligatoriu în doar 30% dintre cazuri.

                                                                 o

Activitatea parlamentarilor băcăuani

În topul celor mai harnici parlamentari băcăuani în ceea ce privește propunerile legislative la care s-au regăsit printre semnatari, primul loc este ocupat de către deputatul PSD (fost PPDD) Ion Melinte, cel care s-a numărat printre inițiatorii a 91 de propuneri legislative. Acesta este urmat de către deputatul PC Avram Constantin, semnatarul a 41 de inițiative legislative. Pe locul trei în acest clasament se regăsește deputatul PSD de Bacău, Dan Tătaru cu un număr de 39 de propuneri legislative, în timp ce colegul său de partid, deputatul Necula Cosmin, se află pe locul patru cu 37 de inițiave legislative. La pol opus se află deputatul PSD Hrebenciuc Viorel cu doar șase inițiative legislative semnate, fiind urmat de deputatul independent Valerian Vreme cu opt propuneri legislative.

                                                                 s

Concluziile generale ale raportului relevă faptul că atât consilierii locali cât și județeni nu cunosc sau nu respectă o bună parte din atribuțiile ce le revin, conform prevederilor legale. Câteva exemple privind aceste neîndepliniri ale obligațiilor prezente în Legea nr. 393 din 28 septembrie 2004 privind Statutul aleşilor locali fac referire la obligativitatea comisiilor de specialitate de a obliga un raport anual de activitate, acesta neputând însă fi găsit pe pagina de internet a primăriei sau a Consiliului Județean. De asemenea, niciunul dintre consilierii locali nu ne-au transmis informații referitoare la organizarea perioadică, „cel puțin o dată pe trimestru”, a unor întâlniri cu cetățenii Bacăului în care să acorde audiențe și să prezinte ulterior în CL o informare privind problemele ridicate la întâlnire, conform cerințelor aceleiași legi. Cât privește implicarea consilierilor locali și județeni în promovarea unor proiecte de hotărâre, observăm că o foarte mică parte din totalul inițiativelor le aparțin acestora. În cazul Consiliului Local, din totalul celor 397 de proiecte de hotărâre propuse în mandatul curent și analizate în prezentul raport, doar 39 (9,8%) au fost inițiate de consilierii locali, restul aparținând primarului sau viceprimarilor. Un număr de 11 consilieri au semnat ca inițiatori cel puțin un proiect de hotărâre, cei mai activi fiind consilierii Ilie Bîrzu (10 proiecte), Nechita Neculai (8 proiecte), George Bogatu (5 proiecte), Cosma Elena (3 proiecte) și Stanciu Ștefan (3 proiecte). Consilierii județeni nu au depus nici măcar un proiect de hotărâre, o explicație asupra acestui fenomen fiind absolut necesară întrucât întreaga funcționare a instituției are de suferit din cauza slabei implicări a tuturor decidenților.

“Demersul nostru pune Bacăul pe hartă alături de alte județe sau orașe ale țării care au inițiat analize similare, precum cele din Iași, Timișoara, Cluj sau cele dezvoltate la nivel național de Institutul pentru Politici Publice sau OpenPolitics. Romanian Youth Movement for Democracy, prin proiectul Cetățeni Activi pentru Bacău și a website-ului www.bacaulactiv.ro, face un prim pas important pentru dezvoltarea unui simț critic al comunității băcăune și pentru a contribui la transformarea băcăuanilor din cetățeni pasivi și neinteresați de spectrul politic, în unii informați și conștienți de activitatea prestată de reprezentanții lor din conducerea urbei.” – Marian Dămoc, președinte RYMD

Întregul raport poate fi descărcat gratuit aici.

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău, implementat în perioada mai 2014 – decembrie 2015 de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu organizația Un Zâmbet Bacău, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org. Pentru informații despre Fondul ONG, accesati www.fondong.fdsc.ro.
Media
No rating yet

1 Response Comment