impodobirea bradului de craciunSărbătorile de iarnă ar trebui să vestească bucuria Crăciunului într-o manieră cât mai veselă, cu nuanţe calde şi vestitori pricepuţi. Unele dintre oraşele României se bucură de o astfel de atmosferă prin podoabele originale care transformă imaginea oraşului în una festivă, de sărbătoare. Nu este, însă, şi cazul Bacăului.

Din păcate, nici în anul 2014, Bacăul nu s-a dovedit a fi “cuminte”, din moment ce Moşul a fost cam sărăcăcios şi melancolic. Sau cel puţin asta descriu străzile principale ale urbei. Pe principiul “hai să punem ceva ca să fie, de ochii lumii”, după ce autorităţile afirmaseră că vor transforma Bacăul într-o mică Vienă, responsabilii de la primărie au scos de la naftalină aceleaşi obiecte decorative de Crăciun ca şi în anii trecuţi.

Transformând ideea unui “Târg de Crăciun” într-o imagine de kitsch mai degrabă, parcarea acestui hotel aproape ruinat s-a umplut de tiribombe, maşinuţe şi un mini patinoar prost amplasat şi nefinisat care ar putea cauza accidente patinatorilor neexperimentaţi datorită aşchiilor de la scândurile ce-l înconjoară.

În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, pe 5 decembrie 2014, a avut loc festivitatea aprinderii bradului de Crăciun, moment mult aşteptat de cei mici şi de cetăţenii băcăuani. Vremea mohorâtă şi friguroasă a fost îndulcită parţial de atmosfera realizată de Școala Steluțelor, Grupul „Hyperionii”, Ansamblul „Ciobănașul”,  Colegiul Național de Artă „George Apostu” şi momentele lor scenice care au încântat publicul. Aprinderea bradului a făcut complet acest tablou Bacovian, parcă lipsit de culoare, fad şi monocrom, prin luminile albastre, reci cu care a fost decorat.

Se pare că Bacovia şi-a pus într-adevăr amprenta pe Bacău, sărăcindu-l încă şi acum de energie şi vitalitate. Sau să fie oare viceversa?

Sursa foto: Ziarul de Bacău

Autori:

Emilia Gherguț

Voluntar Comunicare „Cetățeni Activi pentru Bacău”.

Sabina Roibu

Voluntar Comunicare „Cetățeni Activi pentru Bacău”.

Media
No rating yet

Comments are closed.