Pe 30 ianuarie, la şedinţa organizată la Centru de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov”, Consiliul Local Bacău a adoptat în mod oficial proiectul privind crearea unui azil pentru oamenii străzii.

Astfel, una dintre cele mai strigente probleme ale oraşului Bacău va fi rezolvată prin crearea acestui centru de zi pentru oamenii străzii.

consiliul

Proiectul de hotărâre „Reabilitare imobil str. Milcov cu destinaţia de centru de cazare temporară a persoanelor fără adăpost din Municipiul Bacău” va fi, conform art. 5, asigurat cu resurse financiare de către Consiliul Local Bacău. De asemenea, în urma solicitării de asistenţă financiară nerambursabilă pentru acest proiect vor fi alocate și fonduri europene.

Actualmente, conform cercetărilor efectuate de Primărie pentru implementarea proiectului, în judeţul Bacău există peste 180 de persoane fără adăpost dintre care 100 de persoane sunt cetăţeni ai municipiului. Până acum, în oraş exista un azil care avea o capacitate maximă de 6 locuri pe zi cu servicii sociale reduse. Conform proiectului aprobat, noul azil va putea adăposti peste 30 de persoane pe zi, iar în caz de condiţii meteorologice extreme, aceasta va căuta soluţii de a adăposti un număr mai mare de beneficiari. Azilul oferă locuri doar pentru 17% din această categorie defavorizată, lăsând problema nesoluţionată pentru  cele 83% , dar faptul că Primăria a reuşit să se mobilizeze pentru a încerca să rezolve această problemă e un lucru de  apreciat.

oamenii strazii

Conform informaţiilor redate în proiectul de hotărâre Nr. 9 al Primăriei, clădirea va avea două nivele: La parter se va afla zona de primire, zona de servicii medicale, zona igienizare, zona de servit mese şi zona de recreere. Iar la primul etaj vor exista dormitoarele împreună cu alte suprafeţe destinate să sporească confortul beneficiarilor. Învestiţia se realizează pe o perioadă de 15 luni.

Implementarea acestui proiect va minimaliza plângerile survenite din partea cadrelor medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău, care pe timp de iarnă devenise un hotel gratis pentru oamenii străzii sau plângerile din partea Serviciul Judeţean de Ambulanţă care este solicitat de către oamenii fără adăpost, fără ca aceştia să aibă probleme medicale serioase. De asemenea, se vor înregistra mai puţine cazuri de spargeri ale locuinţelor, efectuate de către ei pentru a-şi satisface nevoile de bază precum cea de igienizare, hrană şi adăpost. Vor fi mai puţine acte de vandalism sau pagube produse spaţiilor publice, aşa cum s-a întâmplat cu imobilul de importanţă naţională – casa memorială Vasile Alecsandri, care a fost incendiată de două ori de către oamenii străzii ce locuiau acolo. Oferirea unui adăpost va micşora probabilitatea ca aceştia să devină focare de infecţie şi, de asemenea, va oferi posibilitate beneficiarilor să se reintegreze în societate prin facilităţile pe care centrul le va pune la dispoziţie.

De data aceasta, jos pălăria… pentru Consiliul Local Bacău și pentru demersul inițiat!

Sursă foto:Deșteptarea.ro

Autor: Oxana Morari, Voluntar Comunicare, în cadrul proiectului „Cetăţeni Activi pentru Bacău”, din partea Asociației Un Zâmbet Bacău.

Media
No rating yet

Comments are closed.