Smarandache Miron Alexandru – Stimularea mediului de afaceri, cheia de succes a creşterii economice

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Stimularea mediului de afaceri, cheia de succes a creşterii economice”

După cum deja s-a dovedit, Guvernul condus de Victor Ponta nu se rezumă doar la adoptarea unor măsuri de corecţie socială, aşa cum eronat se încearcă acreditarea acestei idei false din partea opoziţiei. Susţinerea mediului de afaceri este un obiectiv prioritar al programului Executivului, bazat pe o largă majoritate parlamentară, după plecarea PNL din USL. Astfel, în perioada următoare se va acţiona susţinut pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, decizia respectivă fiind net în favoarea creşterii numărului locurilor de muncă din economie. Adoptarea cât mai grabnică a acestei măsuri va contribui decisiv la realizarea obiectivului prognozat de Guvern, cel de a crea un milion de noi locuri de muncă până în 2020. De asemenea, Guvernul s-a angajat să susţină dezvoltarea IMM-urilor, prin schemele de ajutor şi de garanţii de stat, la care vor contribui şi sumele destinate României, prin programele de finanţare europeană 2014-2020. În acest context, este salutar faptul că pentru prima oară, în ultimii ani, în urma deciziilor guvernamentale, România respectă, în prezent, ţinta alocării a 0,4% din PIB pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Cei care cârcotesc nefondat pe la colţurile străzilor şi ale politicii trebuie să ştie că este vorba despre măsuri concrete, fundamentate pe realitate, generatoare de efecte pozitive atât pentru economia naţională, cât şi pentru nivelul de trai al fiecărui român. Sigur că nu poţi să repari peste noapte tot ce s-a stricat şi tăiat în patru ani, dar faptul că noile măsuri destinate creşterii competitivităţii IMM-urilor vor deveni realitate, vor avea efecte pozitive pentru mii şi mii de români.

De altfel, datele statistice oficiale confirmă rezultatele deosebite – peste aşteptări, chiar, obţinute de România în ultimul an – în plan economic, recunoscute chiar de către unele publicaţii europene prestigioase. Astfel, am reuşit să înregistrăm cea mai mare creştere economică din ţările Uniunii Europene, cea mai mică inflaţie de după Revoluţie şi o balanţă agroalimentară excedentară pentru prima dată în ultimii 20 ani, respectiv am exportat mult mai mult decât am importat în agricultură. De asemenea, gradul de absorbţie al fondurilor europene a crescut de cinci ori faţă de ultima perioadă, iar simplificarea procedurilor de realizare a proiectelor va conduce automat la obţinerea unor sume mai consistente în viitoarea perioadă de referinţă.

În consecinţă, prin adoptarea unor măsuri de centru-stânga, concrete şi dinamice, care asigură un echilibru între politica socială şi cea de stimulare a mediului de afaceri, Guvernul Ponta demonstrează o schimbare esenţială a filosofiei de guvernare, axată pe bunăstarea românilor, nu pe sărăcirea lor, aşa cum au demonstrat nefast fostele guverne ale lui Băsescu şi Boc.

Media
No rating yet

Comments are closed.