Nistor-VasileStimate colege, stimaţi colegi,

Având în vedere că în urmă cu două zile a fost sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei, sau în traducere corectă Ziua Mondială a Educatorilor, doresc prin declaraţia de astăzi să surprind importanţa susţinerii cadrelor didactice, întrucât aceştia au menirea şi puterea de a influenţa traseul în viaţă a tinerilor noştri. De calitatea educaţiei depinde reuşita lor profesională. “Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi” – John Dewey. în cazul fiecăruia dintre noi, a existat un educator a cărei contribuţie a fost decisivă în drumul nostru prin viaţă.

Cu peste 20 de ani în urmă, UNESCO a inaugurat Ziua Mondială a Educatorilor, cu scopul de a face recomandări pentru condiţiile de muncă ale personalului didactic. Scopul UNESCO a fost acela de a atrage atenţia guvernelor asupra condiţiilor de muncă ale educatorilor şi a salariilor mici ale acestora.

Alături de părinţi, dascălii sunt cele mai importante persoane în ceea ce priveşte formarea copiilor, fiind responsabili cu pregătirea educaţională a viitoarelor generaţii şi cu integrarea lor în societate. în opinia mea, profesorii au datoria nu numai de a-şi duce la îndeplinire menirea de modelare de caractere, ci şi aceea de a deveni modele pentru cei de a căror pregătire se ocupă.

Din acest motiv este important ca sistemul educaţional să fie preocupat de soarta cadrelor didactice şi să le asigure condiţii de lucru apropiate de cele existente în statele Uniunii Europene. Nu putem vorbi de un învăţământ de calitate fără ca cei care o asigură să muncească fără grija zilei de mâine. Pe lângă salariile profesorilor, la nivel naţional trebuie să existe o strategie cu termene clare de punere în aplicare, privind baza materială a şcolilor şi a stării fizice corespunzătoare tuturor clădirilor în care se desfăşoară activitatea educaţională.

De aceea stimaţi colegi, educaţia trebuie să reprezinte un interes naţional, să fie scoasă din influenţa sferei politice, întrucât o naţiune trebuie să fie sănătoasă şi educată.

Vă mulţumesc!

Media
No rating yet

Comments are closed.