Nistor-VasileStimate colege,

Stimaţi colegi,

Cu doar trei luni până la închiderea exerciţiului financiar 2007 – 2013, rata absorbţiei de fonduri europene aferentă României este de aproximativ 57% din totalul sumei alocate ţării noastre, fiind greu de sperat ca până la sfârşitul acestui an să reuşim să atingem obiectivul propus de autorităţile cu profil financiar, şi anume o rată de minimum 70%. De asemenea, în comparaţie cu restul statelor europene, România a înregistrat cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor structurale din Uniunea Europeană.

Consider că gestionarea eficientă a sumelor primite de la Bruxelles trebuie să fie o prioritate pentru noi, motiv pentru care este important să nu repetăm greşelile făcute în ultimii şapte ani. Există proiecte cu finanţare europeană care nu şi-au găsit finalitate, iar în cazul multora banii urmează să se întoarcă la Uniunea Europeană. Acest lucru se întâmplă din cauza birocraţiei excesive, dar şi a lipsei de iniţiativă şi de viziune pe termen lung. Astfel, avem drumuri rămase neconstruite, precum în cazul autostrăzii Sibiu – Piteşti, care se regăseşte pe traseul magistralelor europene şi care ar fi putut beneficia de finanţare europeană.

De asemenea, pentru a respecta normele de mediu europene, ne-am angajat ca până în anul 2018 toate localităţile cu cel mult două mii de locuitori să aibă parte de canalizare şi sisteme de alimentare cu apă. în prezent, doar 13% din zonele din mediul rural au apă curentă şi canalizare. Dacă proiectele propuse de autorităţile autohtone nu vor fi duse la bun sfârşit, vom fi nevoiţi să dăm banii înapoi şi să plătim penalităţi pentru faptul că nu am reuşit să-i utilizăm corespunzător.

Din acest motiv, doresc să vă supun atenţiei cât de important este ca utilizarea fondurilor europene alocate României până în anul 2020, respectiv 21 de miliarde de euro, să fie administrate în mod responsabil. Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a îmbunătăţi cadrul legal privind achiziţiile publice, capacitatea administrativă şi tehnica de implementare a proiectelor. Avem şansa de a învăţa din trecut şi de a utiliza banii veniţi din exterior pentru a ne alinia celorlalte state europene.

Vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.