Senatorul Dragoş Luchian: interpelare cu privire la cumpărarea de maşini electrice
Adresată: Doamnei ministru Grapeta Leocadia Gavrilescu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
De către: Domnul Senator Dragoş Luchian
Obiectul interpelării: Ecotichet de 6.500 de euro pentru cumpărarea de maşini electrice
Doamnă ministru, Guvernul României – prin Administraţia Fondului de Mediu anunţa la începutul acestui an că se va adopta în cel mai scurt timp, în prima şedinţă de guvern, un proiect pentru sprijinirea celor care vor să cumpere maşini electrice. Mai precis persoanele fizice vor putea beneficia de un ecotichet în valoare de 6.500 de euro pentru cumpărarea unei maşini electrice sau a unui autovehicul cu grad de poluare zero. Chiar dumneavoastră aţi afirmat că „stimulentul pe care noi îl alocăm este de 6.500 de euro, aproximativ 20.000 de RON. Noutatea este că un cetăţean are posibilitatea să cumpere o maşină electrică folosind acest ecotichet, respectiv 20.000 de RON. în acelaşi timp poate să beneficieze şi de programul Rabla, la care să se adauge acest ecotichet’.
Conform Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) “numărul maşinilor ecologice vândute în România, în primul trimestru al anului 2015, a ajuns la 59 de unităţi (dintre care o maşină electrică, iar restul hibride), ceea ce reprezintă echivalentul a 0,3% din totalul vânzărilor de autovehicule noi înregistrate în aceeaşi perioadă.
În intervalul ianuarie-martie 2015, numărul de autovehicule ecologice vândute în România a crescut cu 15,68% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, când se consemnaseră 51 de unităţi comercializate. La nivel lunar, cele mai multe maşini ’verzi’ au fost cumpărate în februarie (22 de unităţi), apoi în martie (20 de unităţi) şi ianuarie (17 exemplare)”.
În ceea ce priveşte achiziţia de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător, România continuă să se claseze pe ultimele locuri în ierarhia europeană în care Norvegia, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Germania deţin supremaţia.
În acest sens, doamnă ministru, având în vedere statistica APIA care sugerează sprijinirea acordării de facilităţi pentru acest domeniu al automobilelor ce utilizează combustibil non-convenţionaL.şi mai ales pentru susţinerea promovării maşinilor electrice, vă rog să precizaţi următoarele :
1 .Care este calendarul de adoptare a proiectului de act normativ privind eco-taxa pentru maşini electrice ?
2. Cum aveţi în vederea aplicarea unui astfel de proiect care va contribuie la o nouă viziune de dezvoltare reală a unor sectoare ale economiei naţionale ?
Vă mulţumesc.
Solicit răspuns în scris.