Luchian-DragosDomnule preşedinte !

Doamnelor şi domnilor senatori!

Guvernul României, prin Administraţia Fondului de Mediu, anunţa la începutul acestui an că se va adopta în prima şedinţă de guvern proximă un proiect pentru sprijinirea celor care vor să cumpere maşini electrice. Mai precis persoanele fizice vor putea beneficia de un ecotichet în valoare de 6.500 de euro pentru cumpărarea unei maşini electrice sau a unui autovehicul cu grad de poluare zero.

Conform Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) “numărul maşinilor ecologice vândute în România, în primul trimestru al anului 2015, a ajuns la 59 de unităţi (dintre care o maşină electrică, iar restul hibride), ceea ce reprezintă echivalentul a 0,3% din totalul vânzărilor de autovehicule noi înregistrate în aceeaşi perioadă, în intervalul ianuarie-martie 2015, numărul de autovehicule ecologice vândute în România a crescut cu 15,68% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, când se consemnaseră 51 de unităţi comercializate. La nivel lunar, cele mai multe maşini ‘verzi’ au fost cumpărate în februarie (22 de unităţi), apoi în martie (20 de unităţi) şi ianuarie (17 exemplare).”

În ceea ce priveşte achiziţia de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător, România continuă să se claseze pe ultimele locuri în ierarhia europeană în care Norvegia, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Germania deţin supremaţia.

Stimaţi colegi, având în vedere statistica APIA care sugerează sprijinirea acordării de facilităţi pentru acest domeniu al automobilelor ce utilizează combustibil non-convenţional…şi mai ales pentru susţinerea promovării maşinilor electrice, consider că domnul prim-ministru Victor Ponta ar trebui să treacă de faza promisiunilor populiste şi chiar să aplice ce promite. Mai precis, de la lansarea ideii proiectului cu ecotaxa pentru maşini electrice până acum nu am văzut nimic concret în vederea unui sprijin real.

Numărul persoanelor interesate de această facilitate este destul de ridicat la nivelul opiniei publice româneşti, dar modul “dâmboviţean” de susţinere guvernamentală lasă de dorit. Mai ales că din 2010 am tot avut tot felul de promisiuni neonorate pe acest subiect, credeam că un om de talia domnului Ponta ar fi înţeles această oportunitate. Se pare că la fel ca şi alţi predecesori de ai săi, actualul premier este adept al comunicatelor de presă şi al promisiunilor populiste şi nu al faptelor concrete (cum vrea să lase impresia).

Eco-taxa pentru maşini electrice este încă o dovadă a actualei guvernări privind lipsa unei viziuni în dezvoltarea reală a unor sectoare ale economiei naţionale.Păcat, că nu înţelegem să ne schimbăm modul de guvernare…iar rezultatele se vor vedea.

Vă mulţumesc!

Media
No rating yet

Comments are closed.