Senatorul Dragoș Luchian: declarație politică intitulată „Cum se ridică noii lideri ai PNL-ului, în principal în mediul administraţiei locale – drept la replică la declaraţiile domnului Andrei Pleşu”

Luchian-Dragos

Doamnelor şi domnilor senatori!

Această scurtă declaraţie politică vine în contextul unui articol care a apărut în ziarul Adevărul şi care îl are ca autor pe cunoscutul om de cultură şi filosof Andrei Pleşu.

O să citez pentru începutul câteva fraze din articolul domnului Pleşu, în special partea să zicem de apel la adresa noastră, a politicenilor liberali: ” Din punctul meu de vedere însă, nu vom progresa politic şi nu vom schimba nimic, dacă nu vom reflecta cît de cît şi asupra inaptitudinii celor care pierd. Şi perdanţii sunt, totuşi, responsabili de înfrîngerea lor. O fi de vină PSD-ul pentru (mai) tot, dar niţel vinovat e şi PNL-ul pentru poziţia de Inferioritate în care se complace, în ciuda unor declaraţii ţanţoşe, a unor „provocări” belicoase (şi fără rezultat), a unui „optimism” de paradă, fără acoperire (dacă statisticile sunt, fie şi parţial, valide) (…). Ce probleme au liberalii? Mai întîi, o problemă de cadre. M-am uitat pe lista parlamentarilor lor şi n-am prea găsit figuri impunătoare, sau, măcar, plauzibile. Un politician devine, cred, plauzibil (şi eligibil…) cînd beneficiază de cel puţin două calităţi: carismă şi prestigiu. Fie prestigiu profesional (pricepere dovedită în meseria proprie), fie prestigiu politic (isprăvi notabile în activitatea parlamentară şi de partid). Altfel, totul rămâne o chestie de „relaţii”, de gaşcă, de interese sau ambiţii private. Selecţia oamenilor de calitate e, în acest context, suspendată, în beneficiul unor „particulari”. Nu mă îndoiesc că, în straturile mai de jos ale partidului, vor fi fiind şi personaje meritorii, capabile, în principiu, să schimbe un pic, dacă li se dă ocazia, portretul de ansamblu al formaţiunii lor. Dar am senzaţia că, pur şi simplu, nu sunt lăsaţi să iasă la lumină. Partidul e confiscat de o „conducere” inerţială, de care cam toată lumea s-a plictisit şi care nu-şi mai pot depăşi limitele. La nivelul liderilor, să fiu iertat, nu pot identifica nicio prezenţă care să-mi provoace interesul, adeziunea, preţuirea. în cel mai bun caz: oameni cumsecade, dar uzaţi. (…) Aşa că, domnilor liberali, faceţi ceva! Luaţi-vă misiunea în serios. Scăpaţi de „feţele palide” cu care ieşiţi, de regulă, pe piaţă, nu mai fiţi aşa de amabili unii cu alţii. Nu mai luaţi mica (şi mereu perdanta) hîrjoană parlamentară cu adversarii drept vitejească şi vijelioasă „acţiune politică”. Mai mult curaj! Mai multă imaginaţie! Mai multă substanţă! Ajutaţi-mă să vă votezi’.

Analizând duritatea mesajului domnului Pleşu, nu pot ca tânăr lider al Partidului Naţional Liberal, filiala Bacău, să nu am o poziţie care contrazice multe dintre afirmaţiile omului de cultură.

Mesajul filosofului şi intelectualului de remarcă este un semnal de alarmă privind necesitatea schimbării clasei politice, în special a acelei părţi care are viziune reformatoare, să spunem “de dreapta”.

în primul rând Partidul Naţional Liberal, prin organizaţiile sale locale, a promovat o serie de tineri care, prin diverse forme de luptă politică, s-au impus şi au adus plus-valoare organizaţiilor de care aparţin.

în cazul meu, de exemplu, schimbarea pentru mine a venit în 2008 când am acceptat să fiu viceprimar, în urma unei discuţii cu conducerea partidului din acea vreme. M-am implicat cu toată dăruirea. Veneam din mediul privat, unde munceşti pentru bani, pentru familia ta. Am intrat în administraţia locală, unde munceşti pentru oameni. Nu regret acum nici zilele în care munceam mai bine de 12 ore, nici nopţile nedormite când am avut situaţii de urgenţă. Acum, adversarii politici ne vor acuza de unele neîmpliniri ale administraţiei locale. Ni le asumăm din fair-play. Dar trebuie să spunem că PNL-ului nu trebuie să poarte vina unor primari care au în prezent sau au avut probleme cu justiţia. Liderii se schimbă, iar la Bacău cred că se impune un nou primar cu o viziune liberală necesară societăţii în schimbare. în urmă cu ani, speranţele opiniei publice s-au oglindit în imaginea unor primari care s-au erodat sau au căzut în ispita corupţiei…cu toate că realizările lor pentru comunitate vor fi amintite indiferent cine va prelua puterea locală. Acum e nevoie de adaptare, de lideri tineri care comunică prin social-media (facebook, twitter, blog-uri, site-uri, etc) sau diverse alte mijloace de comunicare on-line, de oameni care au o meserie şi pentru care politica nu reprezintă singura sursă de venit.

Şi aici domnule Pleşu vă pot spune că PNL- ul are o nouă generaţie care în anumite filiale are şanse de a impune tipuri noi de politiceni. Eu pot privi în ochi pe oricine. Şi vă îndemn şi pe dumneavoastră să vă uitaţi în ochii celor din familie, ai rudelor şi prietenilor, fiindcă nu trebuie să vă fie ruşine să votaţi Partidul Naţional Liberal!

Din funcţia de senator, cu activitate locală şi la Bucureşti, am reuşit să atrag fonduri pentru Bacău.

Astfel, am considerat că Bacăul trebuie să redevină o forţă economică în regiunea Moldovei. Să facem asta prin noi înşine! în viitoarea guvernare liberală, autostrada Bacău – Braşov trebuie să devină prioritatea 0 în viitorul MasterPlan pentru transporturi. Iar între Bacău şi laşi nu trebuie să mai fie adversitate, ci complementaritate. Iar aici, pe principii liberale trebuie să construim nu doar un oraş, ci o comunitate dinamică şi prosperă. Trebuie să aducem investiţii directe, care să creeze locuri de muncă. Şi să stimulăm spiritul antreprenorial al tinerilor.

Acesta este unul dintre obiectivele mele prin care consider că pot contrazice criticile domnului Andrei Pleşu şi pot contribui la convingerea marelui om de cultură că votul său merită să fie acordat noii generaţii din Partidul Naţional Liberal.

Vă mulţumesc,

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.