În ultima vreme ne plângem că în județul Bacău nu mai  funcţionează nicio ramură a industriei, că nu există suficient capital financiar pentru  a reface întreprinderile ce aduceau bani în judeţ şi ofereau locuri de muncă băcăuanilor. Însă Bacăul este înzestrat cu resurse energetice preţioase, care ne-ar putea ajuta să ne dezvoltăm şi să refacem industria, dar din păcate nici investitorii, nici autorităţile locale nu sunt interesate de acest lucru.

11720639_485121841646757_638691368_nPuţini ştiu că județul nostru are în spate o istorie a industriei energetice, în Bacău a fost construită în 1840 la Lucăceşti, Moineşti, prima sondă comercială din lume.  Aurul negru de pe plaiurile noastre era scos şi prelucrat printr-o metodă rudimentară ce folosea principiu de funcţionare a cazanelor de făcut ţuică. De  aici plecau butoaie pline cu păcură zilnic.

În timp au mai fost deschise şi alte rafinării în zonă,contribuind la prosperitatea localnicilor, peste 10.000 de salariaţi lucrau în domeniul petrolier, şi la dezvoltarea economică a județului.

Din păcate, în prezent lucurile nu mai stau aşa, odată ce PETROM Moineşti a fost privatizat,  trecând în proprietatea grupului austriac OMV, autorităţile au vândut şi resursele energetice  ce ne înzestrează solurile, dar şi pâinea de zi cu zi a oamenilor de la uzina PETROM, OMV reducând angajaţii la puţin peste 1000.

Sonda de la Lucăceşti nu este singura mărturie a existenţei petrolului în judeţul nostru, în comuna Poieni, sat Mosoarea,  pe drumul judeţean DN12A ce duce spre Miercurea Ciuc, aflându-se primul foraj mecanic cu prăjini de lemn din România. Construit în 1861 de către Societatea Metaxa, aceasta a fost de-a lungul multor ani simbolul industriei petroliere din judeţul Bacău,  având o adăncime de 150 m. Tot în zonă se află câteva puţuri de petrol ce datează de  pe vremea dacilor cu adâncimi între 50-150m.

11720753_485121864980088_104074761_nToate acestea sunt doar nişte mărturii uitate, cei care trec prin zonă nu văd decât un indicator afectat de trecerea anilor şi de factorii climatici ce au acoperit cu rugină tăbliţa ce avea înscripţionat informaţii despre importanţa locului.

Nepăsarea autorităţilor pentru conservarea amintirilor unei economii înfloritare, fac ca noi, băcăuanii, să nu ştim că judeţul nostru a avut un rol important în exploatarea petrolului, în secolul XIX fiind cel mai important centru de desfacere a petrolului.

Astăzi am putea să fim un centru la fel de important în exploatarea şi exportarea petrolului pentru că terenurie din împrejurimile sondei cu foraj de lemn din comuna Poieni  mai au destule resurse. Însă nu mai există rafinării care să le prelucreze, unele au fost privatizate şi abia mai supravieţuiesc, iar altele cum este şi cazul rafinăriilor din Oneşti şi Dărmăneşti au intrat în faliment şi au ajuns la fier vechi

Pentru că autorităţile locale nu sunt interesate să reînvie istoria de sute de ani a aurului negru ce a marcat judeţul Bacău, ignorând potenţialul energetic a zonelor Moineşti şi Târgu Ocna, spunem  Se poate mai bine pentru valorificarea potenţialului energetic  al judeţului Bacău.

SURSE:

http://www.historia.ro

http://wikimapia.org

http://www.desteptarea.ro/

http://www.moinesti.ro/

Media
No rating yet

Comments are closed.