Se poate mai bine pentru … Târgul Obor Şerbăneşti
Cu toţii poate am ajuns într-o zi de joi sau de duminică în Târgul din Şerbăneşti şi am rămas surprişi de modul în care arată târgul după ora 12:00 şi de marea aglomeraţie de care avem parte cu toţii, şoferi şi pietoni deopotrivă. Aşadar mă simt datoare să spun că întradevăr se poate mai bine, deoarece Târgul din Şerbăneşti a rezistat în timp, dar au apărut nişte mari probleme care o dată sesizate şi apoi rezolvate vor ajuta cetăţenii care locuiesc în zonă, dar şi pe noi comunitatea în sine. Poate vă întrebaţi de ce scriem acum despre Târgul Şerbăneşti, poate veţi spune că nu e nicio problemă, dar acum trei ani presa locală, în speţă, ziarul Deşteptarea a subliniat faptul că în fiecare zi de duminică e un adevărat calvar şi că Poliţia Locală nu se ocupă de dirijarea traficului; ei bine…au trecut alţi trei ani la mijloc şi nu s-au schimbat prea multe…
După cum şi presa locală menţiona, sunt două zone de negoţ, una care ţine de la poarta principală a târgului şi până la baza digului, unde se vând maşini, iar aici avem mai multe categori de taxe în funcţie de tonaj. Astfel avem următoarea „listă de preţuri”: pentru autoturismele puse spre comercializare, şoferii plătesc 12-18 lei pe zi, pentru remorci 5 lei pe zi, pentru motociclete şi biciclete 4 lei, bineînţeles pe zi. Acum trei ani, nu exista o barieră şi nu se tăia o chitanţă pentru intrarea acestor maşini, însă mai nou, înainte de a intra în târg există un oficiu care încasează toate sumele şi în care stă câte o persoană pe zi. De asemenea, sunt şi bariere care se pot ridica doar de către portar. Până acum, totul sună bine, însă cu toate astea duminica se crează cozi şi nu ai unde arunca un pai, pentru că deşi Poliţia Locală este prezentă la intrarea pe Trecătoarea Tecuciului, asta nu înseamnă că toate problemele s-au rezolvat. Lăsând la o parte zona în care se vând maşini, trecem la zona sau „aleea vechiturilor”, locul în care oricine poate fi un negustor, tineri sau bătrâni, îşi aduc de acasă lucrurile de care nu mai au nevoie şi pe care le pot vinde, bineînţeles dacă au plătit taxele, pentru că şi aici se plătesc taxe. Astfel avem patru categorii: pentru comercializarea de obiecte folosite negustorii plătesc câte 3 lei/mp/zi, pentru comercializarea de material lemnos – 10 lei/mc, pentru comercialiazarea de uşi, ferestre, căzi şi altele 5 bucata/zi. De asemenea, intrarea în târg se face, tot pe baza unor taxe: pentru autoturisme – 5 lei, remorci – 3 lei, autocamioane – 8 lei, iar parcarea costă 5 lei.
După ce am făcut cunoştinţă cu noul sistem de plată din Târgul Obor Şerbăneşti, am observat două mari probleme: gunoaiele ce rămân după plecarea vizitatorilor târgului, care este adevărat că se strâng, dar lunea şi nu după terminarea târgului şi că nu există decât trei pubele. O altă problemă importantă este spaţiul, care nu se ştie dacă e privat sau public, care pare mai mult sau mai puţin, înconjurat de gardul, ce stă să cadă. Acest staţiu, se află în partea dreaptă a târgului şi are tendinţa de a se transforma într-un adevărat focar de infecţii şi nu numai, pentru că pe zi ce trece se adună tot mai multe gunoaie. Acum trei ani spaţiul de care vorbeam era plin de copaci şi multă verdeaţă, dar pe pacurs au venit oameni ce au tăiat copacii respectivi, au adus caprele care se pot plimba nestingherite pe acel teren şi mulţi au început să arunce deşeuri fără să se gândească la pericolul la care sunt expuşi cetăţenii din zonă, deoarece acele deşeuri pot fi un loc favorabil în care se dezvoltă o sumedenie de bacterii, microbi şi de rozătoare care pot fi periculoase şi pentru om. Bineînţeles că nu-i putem uita nici pe numeroşii câini vagabonzi ce „păzesc” acele locuri.
Noi, dar şi cetăţenii din zonă îşi doresc ca acest teren să fie îngrijit ori de proprietarul de drept, dacă este unul sau să fie luat în arenda Primăriei Locale şi să îl valorifie în vreun fel. Deci da, s-ar putea să spunem că se poate mai bine…pentru Târgul Obor Şerbăneşti.
Sursă foto: Deșteptarea, Arhivă Personală