Este cunoscut faptul că județul Bacău  nu se mândrește cu prea multe clădiri de patrimoniu național așa cum o fac alte județe ale țării însă și acelea puține monumente cu valoare istorică pe care le avem în județul nostru nu sunt valorificate și prețuite, majoritatea fiind lăsate în paragină de către autorități. Pentru acest lucru astăzi spunem se poate bine pentru … clădirile de patrimoniu cultural din județul nostru.

Prestigiul unei regiuni stă în reperele sale culturale, care îl pot plasa pe harta obiectivelor turistice din România, însă din păcate autorităţile băcăuane nu par să fie  interesate să le conserve și să le transforme în atracții turistice. Am hotărât să vă prezentăm situaţia  unora dintre ele și  starea în care se  află palatele „Ghika” din Comăneşti şi „Ştirbey” din Dărmăneşti,  Cetatea dacică „Tamasidava,   adevărate „bijuterii arhitecturale” care din păcate sunt  la doar un pas de a se demola.

Însă ce anume fac ca aceste clădiri să fie de preţioase?

palatul ghikaPalatul „Ştirbei din Dărmăneşti se află la o altitudine de 600 metri în vărful unui deal,  ascuns de o pădure de conifere şi foioase, fiind ca o comoară ce nu se poate găsii de către turişti fără puţin efort. Poate mulţi dintre băcăuani l-au vizitat fără să îi ştie istoria. Datează de la sfârşitul secolului XIX, a fost locuit şi întreţinut de familia prinţului Ştirbei până în anul 1944, construcţia sa fiind realizată pe patru nivele şi o aripă în forma literei „L”, după planurile arhitectului Nicolae Ghika Dudesti.

De-a lungul timpului clădirea monument istoric a fost sanatoriu T.B.C şi tabără de vară pentru copii. În prezent este o bijuterie prăfuită de mult uitată de autorităţile noastre, în ultimii ani palatul a fost jefuit. A fost un moment când un grup de oameni au venit în curtea domeniului din Dărmâneşti şi-au început să strice tot ce au apucat. Au dat foc la sute de volume de cărţi vechi, la mobilier, la peluza unde aterizau micile avioane ce aduceau musafirii familiei Ştirbei şi la alte bunuri de valoare financiară şi culturală.

Au fost distruse şi  pânzele tablourilor a celor mai renumiţi pictori şi mobilierul de epocă, scăpând de furia acestora doar puţine lucruri ce amintesc de gloria Palatului Ştirbei din Dărmăneşti.

Pe lângă acest nefericit eveniment, clădirea a  mai suferit şi  nenumărate degradări cauzate  de factorii de mediu şi a uzurii în timp: avariind structura şi grinzile de rezistenţă, în urma seismelor, zidăria de exterior şi tencuiala interioară, dar şi instalaţia sanitară.

Însă oare autorităţile noastre nu văd această problemă? Acum aproximativ două decenii, a fost întocmit un plan de restaurare, dar acesta a fost amânat fiindcă moştenitorii Ştirbei au revendicat palatul. În prezent istoria Palatului „Ştirbei din Dărmăneşti” stă să se stingă de tot, din cauza lipsei de bani a autorităţilor pentru întreţinere, și a moştenitorilor care au vândut clădirea unui afacerist italian, care intenționează să transforme ultimele urme ale istorie într-un complex turistic de lux.

Palatul „Ştirbei” nu este singurul obiectiv turistic din judeţul Bacău care nu este preţuit şi protejat la adevărata sa valoare, Cetatea Tamasidava este în aceiaşi situaţie. Judeţul nostru se poate mândri, la aproximativ 30 de km de oraşul Bacău, cu a doua cetate dacică ca mărime şi ca importanţă după cetatea Sarmisegetusa. Situată pe malul stâng a Siretului în comuna Pânceşti, aceasta a fost recunoscută ca fiind o adevărată comoară, descoperindu-se  timp de 40 de ani mai multe monede din aur masiv, ceramică lucrată manual, obiecte din bronz.

tamasidavaChiar dacă în  sec.I şi prima jumătate a sec.II. Cetatea dacică Tamasidava a reprezentat unul dintre cel mai important centru economic al geto-dacilor. Acum nu mai reprezintă mare lucru pentru autorităţile noastre şi istorici, deşi putea să se transforme într-un punct turistic de valoare. De aproape 20 de ani nu s-a mai realizat  nicio săpătură arheologică, fiind lăsată în paragină, motiv pentru care hoţii au început să facă ei „săpături arheologice” pe  moştenirea lăsată de geto-daci pentru a o duce la fier vechi şi a face un ban.

În prezent localnicii din regiune vâzând că nu se mai realizează nicio investigaţie istorică, au început să cultive diverse cereale pe vechea Cetate dacică Tamasidava, mai mult, primesc şi subvenţii de la APIA pentru cele cultivate pe terenul dacilor.

stirbeiPalatul „Ghika” aflat în  administrarea Primăriei Comăneşti, ar  putea fi şi el plasat pe harta obiectivelor turistice ale judeţului Bacău, dacă ar exista interes din partea aleşilor locali. Este cunoscută ca fiind o clădire de patrimoniu a oraşului Comăneşti. A fost construit în 1890 fiind reşedinţa de vară a lui Dimitre Ghika, având 2 nivele ce cuprinde 22 de încăperi mari în care se regăseşte aerul Europei Occidentale de la sfârşitul secolui XIX.

Spre deosebire de Cetatea Tamasidava şi Palatul „Ştirbei din Dărmăneşti , palatul Ghika are un muzeu unde iubitorii de artă şi istoria secolui XIX pot vedea de marţi până duminică, piese etnografice din microzona Trotuşului şi lucrări de pictură contemporană românească,  unelte vechi, însă zidurile sale au amprenta trecerii timpului şi a nepăsării, pereţii exteriori şi interiori fiind crăpaţi, varul este scorojit, iar sălile unde sunt expuse piesele de artă sunt infiltrate cu apă muzeografii fiind nevoiţi să mute tablourile pentru a nu fi afectate.  În schimb cei care îi  calcă pragul nu pot pleca cu un suvenir reprezentativ de la muzeul palatului, aceștia trebuie să se să se mulțumească cu un pliant xeroxat.

Primăria din Comăneşti nu poate să facă nimic în prezent pentru a salva Palatul „Ghika” de la degradare fiindcă terenul şi clădirea sunt în curs de revendicare de moştenitori, iar aceasta a considerat că mai bine sistează orice ajutor finaciar pentru investiţie până la rezolvarea situaţiei.

Spunem se poate şi mai bine pentru obiectivele turistice locale, sperând că  cei care administrează aceste clădiri de patrimoniu se vor trezi la timp pentru a salva stropul de cultură şi istorie existente în judeţul Bacău şi prin acest lucru să plaseze judeţul pe harta celor mai frumoase obiective turstice din România.

Surse articol:

Ziarul de Gardă

Direcția Județeană pentru Cultura Bacău

Fără Filtru

Adevărul

Ziaruldeiasi

Digi24

Cesăvezi

Media
No rating yet

Comments are closed.