Jos pălăria pentru… vinurile băcăuane de calitate superioară!
Pentru că nu demult a avut loc sărbătoarea vinului în Bacău, m-am decis să scriu despre cultura vinului care începe să se profileze uşor şi sensibil în judeţ, despre pasiunea unor producători de vinuri remarcabile, precum şi despre încercările de a educa consumatorul prin dezvoltarea unei culturi a vinului prin diverse iniţiative curajoase. Pentru unii pasionaţi de arta vinului, de un echilibru gustativ, de arome care imprimă o notă distinctă băuturii, le este cunoscută sintagma „vin corect”, întrucât un vin bun are nevoie de o tratare atentă, fără trucuri care să mascheze gustul şi calitatea.
Astfel, deşi Bacăul nu este o zonă viticolă, aşa cum remarcă Bogdan Ghervan, proprietarul magazinului specializat de vinuri „La Maison du Vin”, tind să cred că putem avea aşteptări mari din partea unor unor oameni care asociază o comunicare plăcută cu un vin deosebit. Deşi multe dintre vinurile producătorilor din regiune nu se pot compara încă cu cele din regiunile franceze unde producerea este mai mult decât tradiţie, mulţi care achiziţionează o sticlă de vin, au speranţa ca acesta să se exprime matur în ceea ce-l priveşte consistenţa, cu toate că în România cantitatea este pusă înaintea calităţii.
Astfel, discutând cu Bogdan Ghervan care împreună cu alţi băcăuani recent a intrat în Ordinul European al Cavalerilor Vinului, acesta mi-a mărturisit că „dacă nu ai timp şi pasiune dusă la extrem, mai bine să stai liniştit acasă pentru că vinul nu se vinde aşa uşor, mai ales la noi.” Şi cum la originea fiecărui vin de valoare sau a unui brand de succes stă o poveste în spate, domnul Ghervan are o pasiune pentru vinul cu stil după ce în 2007 a vizitat Franţa, iar peste 5 ani după ce i se născuse hobby-ul pentru cultura vinului, lansează o afacere. Ceea ce m-a impresionat este faptul că afacerea este orientată în primul rând către client. Astfel, ocazional au loc degustări gratis de noi soiuri de vin, ultima degustare a avut loc pe 26 iunie, ora 19.00. Vinurile promovate au fost de la crama Oprişor şi anume: Smerenie, Dragăica roşie şi Ispita P. Pe lângă faptul că are o pagină de facebook unde postează diverse informaţii pentru publicul larg, astfel încât consumatorii nu doar să facă o alegere reuşită, ci şi să deprindă o anumită abilitate de a distinge vinul care se merită de cel destinat consumului larg. Bogdan Ghervan afirmă că scopul echipei este de a satisface clientul şi de a oferi un serviciu profesionist, de cea mai bună calitate. „ Consider că relaţia vânzător-client trebuie să fie cea mai importantă. Vinuri găseşti peste tot, vinde toată lumea, însă nimeni ca noi. Puţini vânzători de vinuri cunosc vinurile pe care le vând, puţini ştiu să recomande un vin în funcţie de eveniment, de consumator sau gastronomic.”
Un brand cu care se pot mândri băcăuanii este „Domeniul Burcilor” care oferă o gamă variată de vinuri ce respectă regulile vinificaţiei. Vinurile au indicaţia geografică „Dealurile Moldovei”, având un specific în strânsă simbioză cu zona. Vinurile „Domeniul Burcilor” sunt branduri care au fost foarte apreciate la diverse concursuri internaţionale. Pe lângă locurile de I şi II pe care le-a luat în perioada 2000-2006, Eug Prod, societatea fondatoare a brandului „Domeniul Burcilor”, a fost apreciată pentru implicarea activă în proiectul de protecţie a mediului, ceea ce este de lăudat. Deşi este un brand care poate oferi vinuri superioare băcăuanilor, ne dorim că societatea să pun mai mult accent pe promovarea în mediul online și de a creea o comunitate în rândul brandului „Domeniul Burcilor”, pentru că nu-i așa, vinurile pretenţioase, au publicuri pretenţioase.
Pentru că zona este una propice plantării viţei-de-vie, încurajator ar fi să dezvolţi o afacere de familie, accesând fonduri nerambursabile. România în perioada 2014-2020 are la dispoziţie fonduri nerambursabile în valoare de 40 milioane de euro. Şi dacă compania are statut de start-up, ar trebui să ia în calcul această oportunitate de finanțare care să contribuie la dezvoltarea acestui nou brand băcăuan. Noi spunem, astăzi, jos pălăria pentru… vinurile băcăuane de calitate superioară !
Sursa foto: www.eugprod.ro