saptamana de prevenire a promovalitatiiÎn fiecare an, în  perioada 28 septembrie – 02 octombrie 2015, Poliţia Română desfăşoară la nivel naţional Săptămâna prevenirii  criminalităţii.  Inspectoratele de Poliţie judeţene şi-au ales activităţile pe care le-au implementat în cadrul acestui eveniment. Scopul este de a informa şi  a  educa cetăţenii pentru a nu comite fapte antisociale şi a nu cădea victime unor înşelătorii.

Pe durata celor 5 zile de desfăşurare a Săptâmânii prevenirii criminalităţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a abordat teme diferite, de maxim interes pentru cetăţenii băcăuani.

Astfel în primele două zile, 28 şi 29 septembrie 2015, agenţii de poliţie au pus accent pe acţiuni de preîntâmpinarea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Publicul ţintă a acestei campani de informare au fost copiii şi adolescenţii. Ei au învăţat cum să se ferească pentru a nu cădea în ghearele violenţei şi mai ales să nu se implice în situaţii care sunt la limita legii.  Poliţiştii băcăuani au vizat pentru derularea acestei primei părţi a Campaniei de prevenire a criminalităţii, unităţile şcolare şi locurile cele mai frecventate de tineri.

În cea de a treia zi,  oamenii legii din oraş, şi-au mutat activitatea în Piaţa Centrală. Pe  30 octombrie 2015 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a realizat o acțiune de informare cu privire la infracţiunile asupra patrimoniului personal, mai precis: furtul din locuinţe, furtul din autoturisme, tâlhări, înşelăciune. Din păcate, Piaţa Centrală este cunoscută ca fiind un loc proprice pentru desfăşurarea acestor infracţiuni. Mulţi băcăuani cad victime uneia dintre acestea, fără a-şi mai  putea vreodată recupera bunurile. Din acest motiv poliţia a considerat necesar că oamenii trebuie să ştie cum să se protejeze atât pe ei, cât şi bunurile lor.

Ziua de 1 octombrie a fost dedicată crimei organizate. Activităţile au avut  loc la Clubul Poliţiştilor din Bacău, subiectele abordate de către specialişti din structura de combatere a criminalităţii organizate fiind traficul şi consumul de droguri, traficul de persoane și criminalitate, probleme care au luat amploare din păcate în ultimul timp, tot mai mulţi oameni căzând pradă acestor  infracţiuni periculoase.

Conform unei stastici publicate de către I.P.J Băcău doar în perioada 25 iulie – 31 august 2015 au avut loc 270 de infracţiuni şi au fost aplicate 7 442 sancţiuni contravenţionale.

În ultima zi poliţia băcăuană a pus accentul pe  creşterea de siguranţă rutieră, luând în calcul numărul foarte mare de accidente rutiere ce au avut loc în judeţ în ultimele  zile. Agenţii de poliţie locali  au informat şoferii, dar şi pietonii despre regulile de bază a participării la traficul rutier. Această acţiune s-a desfăşurat în proximitatea mall-ului băcăuan.

Reprezentanţii Poliţiei Băcăuane a precizat că în această ultimă zi au dorit să aducă în atenţia  participanţilor la trafic că viaţa lor şi a celorlalţi este foarte importantă şi de aceea trebuie să circule cu prudenţă pentru a evita tragediile ce au avut loc zilele trecute pe carosabilele din Bacău în care şi-au pierdut viaţa mai multe persoane şi  altele au fost rănite.

Conform declaraţiilor reprezentanţiilor I.P.J apărute în presa locală,  scopul principal a Săptâmânii prevenirii criminalităţii, „este de a transmite informații cu caracter preventiv cetăţenilor pentru a avea un comportament vigilent şi nu a ajunge victima unor infracţiuni. Aceste activităţi se vor desfăşura la nivelul judeţului Bacău în aproape toate localităţile şi în mod deosebit în mediu urban, prin poliţiştii de proximitate”.

Pentru desfăşurarea acestor acţiuni de educare şi informare a băcăuanilor spunem „Jos Pălăria” pentru Săptâmâna prevenirii criminalităţii şi implicit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, sperând că efectele pozitive  a acestui eveniment să se observe cât mai rapid la nivelul judeţului Bacău prin scăderea ratei infracţionale.

Sursa articol și poze:  Politia Română și Realitatea.net

 

 

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.