Trăim într-o perioadă când tinerii nu ştiu încotro să se îndrepte în viaţa lor profesională, fiind derutaţi de nonvalorile promovate excesiv de către societatea modernă, iar sistemul de educaţie românesc nu face mari eforturi de a introduce în programa şcolară  activități de orientare profesională. Institutul Român de Training în parteneriat cu Fundaţia Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională Eleutheria au venit cu o soluție la situația actuală prin proiectul „Fabrica de cariere”,co-finanțat prin  Fondul Social European. Perioada de implementare a inițiativei este aprilie 2014 – octombrie 2015.

fabrica de cariere2Scopul principal a  implementării acestui proiect este de a dezvolta aptitudinile tinerilor şi de a le facilita inserția pe piaţa muncii. În cadrul proiectului „Fabrica de cariere” sunt vizaţi un număr de 360 de elevi ce provin din şcolile din regiunea Nord-Est, printre care se numară  și școlile din Bacău şi Piatra Neamţ.

117 elevi bacăuani de clasa a XI-a şi a XII-a  au fost implicați în proiect prin participarea la o serie  de activităţi de consiliere de grup, ateliere online şi vizite de studiu.

În perioada 4-5 iulie respectiv 22-23 iulie 2015,  în incinta Clubului Sportiv Şcolar Bacău au avut loc 2 ateliere de grup pentru elevi. Scopul acestora a fost ca tinerii să îşi  descopere aptitudinile şi hobby-urile şi mai ales să înveţe cum să le pună în valoare pentru o carieră de succes pe piața muncii.

De asemenea, elevii băcăuani  au participat  în cadrul seminarului online „Vara asta mă angajez” unde au putut desluşii tainele mediului online. Cu ajutorul unui  expert  adolescenţilor li s-a explicat: cum să realizeze corect un CV şi o scrisoare de intenţie, cum să se pregătească pentru un interviu de angajare, ce este brandul personal.

fabrica de cariere3Partea cea mai captivantă a proiectului a fost că tinerii au avut posibilitatea să meargă în unele fabrici  şi  corporaţii din Bacău pentru a vedea cum stau lucrurile şi în practică, nu numai în teorie. În funcţii de aspiraţiile lor profesionale, ei au vizitat: Grădiniţa cu program săptămânal Agricola, unde au putut descoperi care sunt aptitudinile pe care trebuie să le ai ca să fii un bun psihopedagog. Cei care visează la o carieră în mass-media şi advertising au vizitat G&P News&Advertising SRL .

Au mai fost incluse în turul de vizite, clinica „Regina Maria” pentru cei care doresc să îmbrace halatul alb și  Cabinetul  avocatului Simion Sebastian, unde cei  pasionaţi de domeniul juridic au putut afla o parte din tainele criminalisticei, a evaziunii fiscale, a Codului Penal, dar şi paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a deveni un  avocat de succes.

În urma acestor ateliere şi vizite cei de la Fundaţia Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională Eleutheria au dorit ca prin proiectul „Fabrica de cariere” să-i determine pe liceeni să îşi cunoască calităţile şi abilităţile, să-i înveţe să le pună în valoare, să aibă o  atitudine pozitivă atunci când se gândesc la viaţa personală şi profesională.

Toate acestea au fost o experienţă unică pentru elevi. Aceştia au fost încântaţi să descopere mediul profesional pe care doresc să-l urmeze, afirmând că vizitele la diferite firme şi instituţii, i-au făcut să fie mai motivaţi să se gândească la cariera lor şi chiar la un loc de muncă imediat după terminarea liceului.

Conform unei cercetări  realizate de cei care desfăşoară acest proiect, 14% din elevi vor să îmbrace halatul de medic, 10% psihologi, 9,0% doresc să îmbrace  uniforma de poliţist, 8%  vor să îşi construiască propria afacere. Doar 5% şi sub acest procent mai vor să devină: avocaţi, hairstyliști, jurnaliști, farmaciști.

Spunem „Jos Pălăria” pentru proiectul „Fabrica de cariere” care își propune să transforme tinerii de astăzi, care nu îşi asumă responsabilităţi şi amână găsirea unui loc de muncă,  în tineri responsabili care sunt capabili să facă faţă standardelor profesionale impuse de piața muncii.

Sursa articol: Fabrica de Cariere

Media
No rating yet

1 Response Comment