Jos pălăria pentru…Little Free Library Bacău
Little Free Library” este un concept adus în Bacău de Dumitru Godina, concept ce presupune asigurarea accesului gratuit la cărți pentru toți pasionații de lectură, sub forma unor biblioteci stradale. Conceptul e simplu: dai o carte, iei o carte. Pe Dumitru l-am cunoscut în Parcul Cancicov, în timp ce instala cea de-a cincea căsuță. Un tânăr de 20 de ani din Republica Moldova, proaspăt absolvent de liceu și trecut cu bine de examenul de bacalaureat, care a dorit să le ofere băcăuanilor posibilitatea de a beneficia cărți gratis, în locurile intens circulate.
A.S.: De unde a pornit ideea unei astfel de biblioteci stradale?
D.G.: De pe net. Ideea provine, de fapt, din America, unde s-a dezvoltat o adevărată afacere. Există chiar un site unde sunt vândute tot felul de produse, de la pixuri și căni cu logo-ul lor la căsuțe pentru cei care vor să extindă proiectul. Cam 50% din banii strânși se întorc pentru construirea de noi căsuțe. În plus, este văzută și ca un mod de ajutor social, pentru că multe căsuțe sunt instalate în școli pentru copiii fără prea multe posibilități, care așa au acces gratuit la cărți.
A.S.: Cât timp a durat ca proiectul să fie pus în aplicare?
D.G.: Aproximativ 2 luni. 2 luni și o zi, mai exact. Cel mai mult a durat să primim aprobarea de a instala căsuțele: am primit-o abia după 41 de zile, deși termenul maxim în care autoritățile sunt obligate să ofere un răspuns este de 30 de zile. Pe data de 7 mai (a.c.) am primit finanțarea prin YouthBank iar pe data de 9 mai am lansat proiectul. Pe 9 iulie am instalat primele 4 căsuțe în Parcul Cancicov, Parcul Trandafirilor, Parcul Catedralei și Piața Tricolorului, iar astăzi, 10 iulie, am instalat și cea de a cincea căsuță.
A.S.: Și scopul proiectului care este de fapt?
D.G.: Promovarea lecturii, necesară și utilă tuturor tinerilor din Bacău. Aș vrea să menționez că la acest proiect am muncit o întreagă echipă, iar logo-ul a fost realizat de Radu Popovici, student la grafică în Timișoara. Noi numim tineri toate persoanele între 7 și 60 de ani. Din păcate, în ziua de azi destul de puțini aleg să citească, tinerii sunt obsedați de tehnologie. Totuși, de când am instalat căsuțele, am observat persoane care se opreau să le privească și care chiar luau sau puneau alte cărți. Dacă dai, nu doar primești, ajuți și la continuitatea proiectului. Noi urmărim să dezvoltăm un grup de tineri mai „citiți”. Și ne bucură că sunt și persoane care vor să doneze. Chiar dacă nu toți tinerii citesc, măcar cei care o fac să lase ceva. Oricum, oricine poate lua cărți. Noi nu obligăm pe nimeni să citească, dar le oferim această posibilitate. Bineînțeles că ne-am gândit și la riscul ca aceste căsuțe să fie vandalizate, dar ni l-am asumat. Dar dacă în alte orașe din România precum Cluj, Alba Iulia sau Focșani a dat roade, de ce nu și aici? Oricum, de acum depinde de comunitatea băcăuană dacă acest proiect va avea succes sau nu, de cât de responsabili vor fi tinerii. Consider că vandalismul demonstrează lipsa de cultură și de educație a unei societăți. Sunt de acord ca există persoane care nu vor fi interesate de acest proiect, dar cei neinteresați ar fi bine să nu distrugă aceste căsuțe.
A.S.: De ce căsuțe și nu altceva?
D.G.: Și ideea de căsuță a fost preluată de la conceptul original. Oricum, căsuțele sunt cel mai bun mijloc de a proteja cărțile, iar acoperișul le ferește de ploi sau ninsori. E cel mai sigur mod de a depozita cărți, în așa fel încât să fie la vedere și să poată avea oricine acces la ele. Pe viitor ne gândeam să dezvoltăm și noi modele. Costul unei căsuțe este de 100 de euro, un preț destul de bun, raportat la cel din America. Am primit finanțare doar pentru 5 căsuțe, dar dorim să extindem proiectul în toate zonele intens circulate din Bacău, în special în stațiile de autobuz. Mai multe căsuțe ar stimula mai mult tinerii să încerce să citească.
A.S.: Ce feedback ați primit? Cum au reacționat oamenii la auzul unui astfel de proiect?
D.G.: Deja sunt oameni care și-au exprimat dorința de a oferi donații pentru ca proiectul să poată continua. Sunt și asociații care au propus finanțare, în schimbul expunerii logo-ului asociației respective pe căsuța pentru care au plătit. Cât despre cititori…noi nu ținem o evidență a tuturor cărților care se iau sau se aduc, dar am observat tineri care s-au oprit din drum să răsfoiască o carte sau persoane care au venit și au donat cărți din biblioteca personală. În plus, pagina noastră de Facebook a fost văzută de 120.000 de persoane și are 1.500 de like-uri.
A.S.: Dar…de ce să promovăm cititul?
D.G.: Pentru că lectura înseamnă progres, înseamnă îmbogățirea cunoștințelor. Prin lectură se poate face o schimbare pozitivă în comunitatea băcăuană.
A:S.: Și de ce cărți, atâta timp cât în ziua de astăzi există posibilitatea de a citi online sau de a asculta prin intermediul audiobook-urilor?
G.D.: Eu personal cred în cărțile în format fizic. Da, poate e mai simplu să stochezi un număr mare de cărți pe un dispozitiv, dar nu se compară. E mult mai interesant să poți răsfoi cartea, impactul e mai mare. Recent am primit și o donație de 5.000 de cărți de la firma World Machinary Works, care avea în perioada comunistă o bibliotecă. Ei au auzit de faptul că noi vrem să desfășurăm acest proiect și ne-au donat aceste cărți pe care le vom primi în tranșe. Pentru început am primit 801 cărți, cărora le vom face o selecție, după care vor fi distribuite.
A.S.: Am observat că multe dintre cărțile prezente în căsuțe sunt vechi. Crezi că asta ar putea fi o problemă pentru tineri?
D.G.: Nu judeca o carte după copertă. Eu personal cred că au mai multă substanță cărțile vechi. Iar cei pasionați vor răsfoi întotdeauna o carte, indiferent de cum arată, și își vor da seama dacă le place sau nu. Chiar zilele trecute am găsit într-una din căsuțe o carte care mi s-a părut foarte interesantă, despre tehnici de comunicare. Și e veche. Așa că nu cred că asta va fi o problemă pentru cei cu adevărat interesați de lectură.
A.S.: Ce îmbunătățiri crezi că ar putea fi aduse proiectului?
D.G.: În primul rând construirea unui site, de genul celui din America. Apoi vrem să lucrăm la promovare, să facem campanii de informare în școli, pe net, prin comunicate de presă trimise blogger-ilor din Bacău etc.
A.S.: Și ce planuri de viitor aveți?
D.G.: Cum am spus și mai devreme, dorim să ne extindem. Vrem să punem căsuțe cu cărți în toate stațiile de autobuz, dar și în școlile pentru copiii care nu prea au acces la cărți în mod normal. Pentru asta avem nevoie, bineînețeles, de finanțare, pe care sperăm să o obținem de la primărie, prin legea 350, și prin donații. Dar nu vrem doar să distribuim cărți. Vrem să organizăm și un club de lectură, pentru că eu cred că, pe lângă lectură, comunicarea este foarte importantă. Tinerii trebuie să aibă posibilitatea să discute, să facă diverse analize, să dezbată subiectul unor cărți într-un mod non-formal. Clubul se va adresa celor interesați să-și dezvolte noi cunoștințe și va fi implementat, sperăm, prin septembrie.
A.S.: Te vei ocupa tu, personal, de aceste lucruri? Sau ai alte planuri, acum că ai terminat liceul.
D.G.: Eu voi pleca la facultate, așa că de multe lucruri, cum ar fi dezvoltarea clubului de lectură sau a promovării conceptului, se vor ocupa cei din echipa de proiect. E foarte important să oferim vizibilitate proiectului, pentru ca din ce în ce mai mulți tineri să afle și să se implice. Să ia cărți, să citească, dar să și doneze alte cărți, pentru a asigura continuitate.
Îmi place ideea. Chiar foarte mult. Cred, la fel, în importanța lecturii în rândul tinerilor și nu numai, și ce mod mai bun de a îndemna comunitatea la citit decât să oferi acces gratuit la cărți…pe stradă? Pentru că, așa cum a spus Dumitru, sănătatea nu e doar pentru trup, ci și pentru minte. Așa că: „Pentru o viață sănătoasă, consumați minimum două cărți pe lună.”. Jos pălăria pentru tinerii cu inițiativă din comunitatea băcăuană!
Am fost foarte incantata cand am citit despre acest proiect si foarte suparata cand am vazut ca o casuta din Piata Tricolorului este goala.