Anul 2014 a venit cu surprize, cu noutăți și cu…19 miliarde de euro pentru tineri și studenți.

Comisia Europeană a decis, la 23 noiembrie, anul trecut, să dubleze numărul  de șanse pentru tineri, oferindu-le undă verde spre universitățile din Europa prin intermediul programului Erasmus +. Potrivit lui Androulla Vassiliou, comisar pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, „Investiția în educație și formare profesională este cea mai bună pe care o putem face pentru viitorul Europei. Studiul în străinătate stimulează competențele, dezvoltarea personală și adaptabilitatea persoanelor și le crește capacitatea de inserție profesională. Vrem să ne asigurăm că mult mai multe persoane beneficiază de sprijinul UE pentru aceste oportunități….”.

Erasmus + este un nou program implementat de către Uniunea Europeană pe o perioadă de șase ani, adică din 2014 până în 2020. Acesta are drept obiectiv major amprentarea, în sensul cel mai bun al cuvântului, educației și formării tinerilor din mai multe țări, inclusiv România, și se adresează în mod special voluntarilor, studenților, profesorilor, animatorilor pentru tineret etc. Astfel, diferența dintre vechiul și noul program este aceea că actualul permite beneficiarilor de burse Erasmus + să repete experiența trăită, ceea ce nu era posibil anterior și, nu în ultimul rând, Erasmus + oferă șansa inedită organizațiilor non-guvernamentale să guste din plăcerea pe care noul program își permite s-o facă deja din 2014.

            Organizații non-guvernamentale – promotoarele Erasmus  +

În orașul Bacău există câteva astfel de organizații și asociații care și-au manifestat interesul aparte pentru participarea în diferite proiecte de acest gen. Este vorba de Asociația “Un Zambet” Bacău, înființată în anul 2009, una dintre cele mai active organizații non-profit din Bacău, implementând diverse proiecte internaționale în context Tineret în Acțiune, vechiul program de finanțare al Comisiei Europene, 2007 – 2013. Astfel, asociația a oferit și oferă în continuare societății băcăuane, voluntarilor și oamenilor de rând oportunitatea de a lua contact cu diverși tineri din Republica Moldova, Spania, Portugalia, Italia, Polonia, Turcia, Georgia, Ucraina și altele prin diverse proiecte.

foto1

În prezent, cei de la “Un Zâmbet” Bacău desfășoară proiectul “Step by Step”, finanțat prin Programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 2 – Serviciul European de Voluntariat (SEV), fiind printre puținele ONG-uri din Bacău (printre care amintim si Asociația “Oblio”) careun zambet desfășoară acest gen de proiect. Asta se datorează faptului că organizația oferă oportunitatea de a se implica în activități de voluntariat tinerilor din diferite țări ale Europei pentru perioade de până la șapte luni de zile. Până de curând, organizația a găzduit trei voluntari din Portugalia si Republica Moldova, doi dintre ei terminându-și stagiul de șase luni de voluntariat la începutul anului acestuia.

O altă organizație non-guvernamentală nu mai puțin activă este Asociația Betania, o organizație umanitară ce oferă sprijin tuturor categoriilor defavorizate din societate și care tinde, în mod special, să vină în întâmpinarea copiilor, tinerilor cu autism, să-i integreze pe aceștia în grădinițe și școli, dar și pe piața muncii. Deoarece am dorit să aflăm mai multe despre proiectele în care se implică asociația, am luat legătura cu administrația care ne-a împărtășit cu mare drag din experiențele anterioare ale beneficiarilor. Astfel, am aflat că anul trecut, în luna martie,  asociația a câștigat prima bursă Erasmus + pentru un tânăr asistent social din Bacău, care a gustat din viața gurmanzilor francezi, trăind o adevărată aventură. De asemenea, Asociația Betania este mândră pentru faptul că a reușit să mai bucure alte două beneficiare, pentru care a obținut, în octombrie, curent, câte o bursă  Erasmus + în Italia.

proiect

Organizația Oblio, un club pentru copii, adolescenți și părinți, dechis în anul 2010, este o altă trambulină pentru tinerii care sunt interesați de occident, care vor să descopere și să se descopere. Curioși, am accesat pagina oficială a asociației, care abundă în oferte unice și detalii despre acestea. Astfel, am aflat că în septembrie, 2014 Oblio a creat o campanie de promovare a programului Erasmus + care oferă, așa cum am spus la început, șansa tinerilor de a face voluntariat în Europa. oblioCeea ce bucură este faptul că această campanie continuă să se deruleze și anul acesta. Mai mult, Asociația a implementat un proiect pentru elevii de la Colegiul Național Ferdinand I, cu genericul Get Involved in Education; drept urmare, la data de 15 ianuarie, 2015, 170 de elevi au avut ocazia să ia parte la acțiunea de informare în ceea ce privește programul Erasmus + și Serviciul European de Voluntariat (SEV), organizată de Oblio. În cadrul acțiunii de informare, voluntarii de la asociație le-au vorbit publicului despre posibilitățile reale, avantajele care permit o dezvoltare pe plan profesional la nivel apreciabil, șansa pe care o au pentru a se dezvolta individual, dar și despre provocările constructive cărora va trebui să le țină piept. Tot aici s-a vorbit și despre perspectivele pe care SEV le oferă tinerilor din Uniunea Europeană.

step bacau

Surf the Earth Project – Step este o altă organizație non-profit din orașul Bacău care recrutează tineri pentru participarea la numeroase proiecte demarate în cadrul programului Erasmus +. Astfel, în luna august a anului trecut, la Bacău s-a desfășurat proiectul internațional D.A.R.E, – Discover Art Reveal Expression, proiect organizat de către Organizația Step Bacău, finanțat de Comisia Europeană. În cadrul proiectului au participat 24 de tineri din opt state membere ale UE. Două cele mai memorabile și speciale momente ale proiectului au fost un colaj de piese de teatru, muzică, acrobații pe slack line organizate în parcul Cancicov din oraș și activitatea spectaculoasă  în care unul din pereții unei clădiri a fost transformat, cu ajutorul grafitti-ului, într-o dioramă nemaivăzută în Bacău.

De asemenea, Health is Wealth, unul dintre proiectele europene care se va desfășura în sudul Estoniei, presupune un schimb de tineri dintre mai multe țări europene: România Slovacia, Grecia, Italia, Estonia, propunându-și să contribuie la formarea și instruirea tinerilor lideri și să promoveze, printre aceștia, un stil de viață sănătos. Schimbul de tineri va avea loc în luna iunie a anului curent. Trebuie de menționat faptul că această organizație vine cu o ofertă inegalabilă pentru tinerii din Bacău, dornici să cunoască Europa și să se transpună pe ei înșiși într-o lume nouă. Pe pagina de facebook, Surf the Earth Project – Step vorbește despre faptul că în prima parte a lui 2015 asociația are deja zece proiecte care oferă minunata ocazie de a trimite peste 49 de participanți români în mai multe țări europene.

Desigur, noua formă a programului Erasmus + a reușit și reușește să producă o schimbare în bine a societății băcăuane, întrucât scopurile acestor proiecte sunt acelea de a susține educația non-formală, sprijinirea și instruirea tinerilor în activitatea profesională – lucruri de care sistemul român de învățământ face abstracție. Așadar, implicarea studenților, a voluntarilor și a tuturor celor interesați aduce un plus de valoare societății, promovând România, limba română și frumoasele tradiții ale noastre peste hotare. Faptul că există oameni care vor, care manifestă o totală deschidere și curiozitate față de acest program unic vorbește despre multe, dar mai ales despre acest lucru: băcăuanii sunt receptivi la astfel de evenimente și merg în întâmpinarea dorințelor ardente de a deschide noi scene de manifestare a sinelui, astfel încât să avem ferma convingere că Europa e la noi acasă, iar România e peste tot. Spunem cu entuziasm Jos pălăria pentru… organizațiile băcăuane care se implică în programele Erasmus +.

Surse informare:

http://healthiswealth2015.blogspot.ro/

http://zdbc.ro/erasmus-pentru-toti-5-milioane-de-posibili-beneficiari-de-finantare/

http://www.asociatiabetania.ro/ro/contact/

http://www.oblio.org.ro/voluntariatul-sev-licee

http://www.stepbc.org/step.php

http://zdbc.ro/erasmus-pentru-toti-5-milioane-de-posibili-beneficiari-de-finantare/

Surse foto:

http://healthiswealth2015.blogspot.ro/

https://www.facebook.com/oblio.org

http://www.stepbc.org/step.php

Media
No rating yet

Comments are closed.