Deputatul PSD Miron Smarandache a abordat la nivel guvernamental problema modernizării infrastructurii rurale, componentă extrem de importantă în vederea scoaterii din izolare a comunelor și satelor românești, cu precădere ale celor din județul Bacău. În acest sens, parlamentarul băcăuan s-a adresat oficial ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, căruia i-a cerut să-i prezinte programele destinate modernizării infrastructurii rurale, precum și stadiul actual al acestora.

În interpelarea sa parlamentară, Smarandache a precizat că Programul național pentru așezămintele culturale din mediul rural și mic urban, derulat de Ministerul Culturii, prevede că pentru înființarea, organizarea și desfășurarea activității așezămintelor culturale, obiectivele Programului prioritar național privind reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale și dotarea așezămintelor culturale din mediul rural, se vor realiza de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin accesarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. ‘Astfel, finanțarea pentru realizarea acestor obiective este disponibilă, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de Autoritate de Management, a elaborat Ghidul solicitantului și alte precizări privind derularea Programului’, a afirmat deputatul PSD.

Având în vedere interesul considerabil al primarilor privitor la acest program, Miron Smarandache consideră că Primăriile din județul Bacău trebuie să cunoască o serie de prevederi referitoare la implementarea acestor proiecte. În consecință, deputatul PSD l-a întrebat pe ministrul Constantin cum pot edilii băcăuani să îndeplinească obligațiile referitoare la depunerea proiectelor eligibile pentru modernizarea infrastructurii din mediul rural, dar și care este stadiul proiectelor depuse, respectiv câte dintre ele au primit finanțare.

‘Este vital pentru comunitățile rurale să intre în astfel de programe de modernizare și să acceseze banii distribuiți de stat în aceste sens, deoarece pericolele care pândesc satele românești sunt multiple, de la depopulare la sărăcie, și de la lipsa locurilor de muncă la pierderea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Oamenii de la țară au nevoie ca de aer de alternative sociale, culturale și economice, iar acest Program de modernizare a infrastructurii trebuie exploatat la maximum de către toate comunitățile. Personal, voi face demersurile necesare pentru ca așezările din colegiul meu parlamentar să dispună de toate informațiile necesare în vederea inițierii unor astfel de proiecte de resuscitare rurală, iar cultura este un element fundamental în ecuația succesului programelor respective’, a subliniat deputatul Miron Smarandache.

Sursa: Biroul de Presă al deputatului PSD Bacău Miron Smarandache

Media
No rating yet

Comments are closed.