Deputatul Miron Smarandache: întrebare cu privire la situaţia tăierilor ilegale de arbori din judeţul Bacău
Adresată: Doamnei Ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache.
Obiectul întrebării: Situaţia tăierilor ilegale de arbori din judeţul Bacău.
Stimată doamnă Ministru,
Un raport elaborat recent de Greenpeace România arată că în fiecare zi în România au fost înregistrate peste 60 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, în perioada de referinţă 2013 – 2014. în urma acestor acţiuni anti-naţionale, prejudiciul calculat de experţii Greenpeace se ridică la aproximativ 52,1 milioane de euro. Din calculele întocmite de renumita organizaţie rezultă că au fost monitorizate 45.509 cazuri de tăieri ilegale de arbori, respectiv o medie de 62 pe zi, mult mai mult decât media de 50 de cazuri pe zi consemnată în anul 2012 şi de 28 de cazuri pe zi din perioada
2009 – 2011. în acest mod, pierderea pădurilor din România se menţine la un nivel alarmant, respectiv de trei hectare pe oră.
În ciuda faptului că datele renumitului ONG de mediu nu sunt oficiale, se pare că între judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte tăierile ilegale se regăseşte şi Bacăul.
Vă întreb respectuos, doamnă Ministru:
- În ce mod confirmă datele deţinute de Romsilva raportul Greenpeace referitor la jaful generalizat din pădurile României?
- Care este clasamentul judeţelor fruntaşe în ceea ce priveşte numărul cazurilor şi cantitatea de lemn ilegal, şi unde se situează Bacăul din acest punct de vedere?
- Cum acţionează statul român pentru recuperarea prejudiciilor imense generate de tăierile ilegale din perioada 2013 -2014?
- Câte cazuri de acest gen au fost instrumentate de instituţiile abilitate, şi câte dintre dosare au fost finalizate, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Bacău?
Solicit răspuns scris.