Smarandache-Miron-AlexandruÎNTREBARE
Adresată: Domnului Ministru Sorin Câmpeanu. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Numărul insuficient de psihologi şcolari din România.

Stimate domnule Ministru,

Specialiştii care analizează evoluţia continuă a elevilor şi studenţilor din zilele noastre, comparativ cu generaţiile trecute, apreciază că tinerii aflaţi în prezent pe băncile unităţilor de învăţământ sunt atraşi mult mai mult de conţinutul audiovizual, faţă de lectură sau studiul textelor, aşa cum era până nu demult. în timp, tendinţa de înlocuire a cititului cu televizorul, calculatorul şi telefoanele mobile inteligente a devenit aproape cvasi-totală, astfel încât responsabilii educaţiei naţionale încearcă să identifice cele mai potrivite modalităţi pentru ca tinerii noştri să nu îşi piardă aptitudinile de a citi şi chiar de a scrie corect.

După cum ştiţi, curricula şcolară şi universitară actuală au fost concepute în timpul în care principalul mediu de transmitere a informaţiilor era textul scris. Până acum, din păcate, această curriculă nu a fost încă adaptată în România la noile cerinţe ale înţelegerii limbajului audiovizual. Aceasta în ciuda faptului că există o directivă a Uniunii Europene prin care se recomandă introducerea Educaţiei Cinematografice şi Educaţiei Media în şcoli. Pe acest fond realist, au crescut exponenţial cazurile de violenţă în şcoli, chiar de la nivelul preşcolar, acest fenomen fiind atent supravegheat de responsabilii învăţământului din judeţele ţării. în aceste condiţii, este evident că şcoala românească are nevoie şi de un număr corespunzător de psihologi şcolari, respectiv de specialişti care să-i ajute pe elevi atunci când este nevoie, mai ales deoarece există anumite situaţii în care adolescenţilor le este teamă sau ruşine să vorbească cu părinţii despre problemele lor. Din păcate însă, numărul psihologilor şcolari este insuficient în marea majoritate a localităţilor ţării, un astfel de profesionist fiind nevoit să deservească concomitent mai multe unităţi şcolare, fără ca munca sa să aibă utilitatea scontată.

Având în vedere consideraţiile expuse, vă întreb respectuos domnule Ministru:

1. În ce mod transpune educaţia românească directiva europeană privind introducerea Educaţiei Cinematografice şi Educaţiei Media în şcoli?

2. Care este numărul psihologilor şcolari din România, raportat la numărul elevilor, specific şi în judeţul Bacău şi care ar trebui să fie situaţia ideală?

3. Care sunt efectele activităţii psihologilor şcolari asupra comportamentului elevilor care au nevoie de aceştia?
Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Comments are closed.