Palar-IonelDeclaraţia mea politică de astăzi se intitulează: „Domnule ministru Vasile Dâncu, şi judeţul Bacău este în România”.

Domnule ministru Vasile Dâncu,

Ţin să vă reamintesc că unul dintre obiectivele de bază ale politicii de dezvoltare regională asumate de către ministerul pe care-l conduceţi este diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltării echilibrate şi pe revitalizarea zonelor defavorizate cu dezvoltare întârziată, preîntâmpinarea producerii de noi dezechilibre. În concordanţă cu acest principiu, vă cer să trataţi cu mai multă atenţie situaţia cu care se confruntă judeţele din Moldova, în speţă judeţul Bacău.

În calitate de parlamentar, am avut dese intervenţii publice cu privire la infrastructura regiunii Moldova, demersurile mele publice vizând situaţia dramatică a infrastructurii rutiere din regiunea Moldova au fost o constantă a mandatului meu de parlamentar, în speranţa conştientizării factorilor politici decidenţi asupra situaţiei din teren.

Lipsa unei autostrăzi în regiunea Moldova, starea deplorabilă a drumurilor judeţene şi locale sunt factori care, în ultimii ani, au determinat izolarea economică a acestei regiuni istorice.

Bacăul, judeţul pe care-l reprezint în Parlament, nu face notă discordantă de la tabloul nepăsării care caracterizează mai toate judeţele Moldovei. Nu doresc să cad în capcana politizării acestui subiect, însă nu pot să nu remarc faptul că judeţele Moldovei au fost marginalizate când a venit vorba despre alocări de fonduri pentru infrastructură, în comparaţie cu alte judeţe.

Spre exemplu, anul trecut, Guvernul României condus de Victor Ponta, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a alocat peste 48 de milioane de lei judeţului Cluj pentru obiective de investiţii şi peste 37 de milioane de lei pentru anii 2016-2017.

Suma acordată pentru obiectivele de investiţii din judeţul Cluj de către Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de la acea vreme, pentru anul 2015, a fost suplimentată în luna septembrie cu 15,9 milioane lei.

În condiţiile unor alocări discreţionare de fonduri pentru infrastructura rutieră de la nivelul Consiliului judeţean, alocări folosite ca instrumente electorale, un exemplu fiind perioada de dinaintea ultimelor alegeri prezidenţiale, este obligaţia Guvernului să echilibreze discrepanţele de la nivel local între diverse unităţi administrativ-teritoriale.

Printre cele mai vitregite zone de la nivelul judeţului Bacău sunt: drumul judeţean din comuna Poduri, DN 12 A Dărmăneşti – Valea Uzului – Harghita, drumul judeţean 119 Sărata Fărăoani, drumurile locale din comuna Secuieni, drumul judeţean 206 Răcăciuni – Dumbrava sau drumul judeţean 252C Tătărăşti – Corbasca, în cazul unora dintre obiective autorităţile judeţene solicitând sprijin financiar necesar. Şi aici aş vrea să subliniez faptul că într-adevăr sunt depuse proiecte la Ministerul Dezvoltării care au neapărat nevoie de finanţare şi puteţi acest lucru, domnule ministru.

În condiţiile în care aceste investiţii în infrastructură ar asigura o reală dezvoltare a acestor zone, aproape imposibil de realizat cu fonduri locale, domnule ministru, vă solicit în mod imperios alocarea de fonduri către aceste comunităţi care nu trebuie sancţionate ca până acum, ca urmare a opţiunilor politice şi a politicilor discreţionare.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.