În mod obişnuit, nu comentez declaraţiile oamenilor politici, indiferent din ce partid provin aceştia. Ca român, ca simplu cetăţean, dacă vreţi, mă simt obligat însă să am o poziţie publică faţă de remarcile inadmisibile ale colegului meu, fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus. Declaraţia domniei sale este de neîncadrat într-un spaţiu public, cu atât mai mult dacă analizăm înalta demnitate a acestui domn, recunoscut pentru probitatea sa profesională şi politică de până acum.

Faptul că, potrivit ex-ministrului, copiii celor plecaţi în străinătate ar fi golani, iar soţiile lor curve, este o apreciere total eronată, impardonabilă, de care mă desolidarizez în mod ferm. Scuzele domniei sale ulterioare, precum şi demisia sa din funcţia de ministru, nu rezolvă afirmaţiile sale profund jignitoare la adresa românilor, în general, nu doar a celor care muncesc pe brânci în străinătate, pentru o viaţă mai bună şi un viitor decent oferit copiilor lor.
Repet, ca un român obişnuit, nu sunt de acord cu astfel de etichetări generaliste, misogine şi neconforme cu realitatea. În fapt, Ioan Rus a adus un afront incredibil nu numai celor din diaspora, ci şi tuturor românilor, dar, mai grav, şi Partidului Social Democrat, de care sunt nevoit să mă desolidarizez.
În primul rând, reprezint în Parlament judeţul Bacău, situat pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte numărul copiilor rămaşi fără părinţii plecaţi să lucreze în străinătate. Cunosc foarte bine situaţia, atât a lor, cât şi a soţiilor rămase acasă, precum şi a rudelor care au grijă de aceşti copii. Am avut numeroase intervenţii pe această temă, ştiu ce traume suferă copiii rămaşi fără părinţi, dar şi problemele soţiilor care-şi aşteaptă bărbaţii pentru a-şi reîntregi familiile. Nu am întâlnit nici golani printre copii, nici curve printre neveste! Din contră, am văzut copii minunaţi, cu rezultate foarte bune la învăţătură, şi soţii muncitoare, de toată isprava! Din acest punct de vedere, declaraţia domnului Ioan Rus a fost atât de nepotrivită încât este şi greu de apreciat, repet, având în vedere din partea cui au venit aceste dezertaţii aiuritoare.
În al doilea rând, nu cred că putem progresa din punct de vedere politic, social, al democraţiei şi civilizaţiei, al simţului civic şi spiritului european, dacă recurgem la un asemenea limbaj grobian. Nu putem să venim în spaţiul public şi să jignim de-a valma românii, indiferent de poziţia socială şi politică avută!
Nu în ultimul rând, peroraţia colegului meu aruncă o pată urâtă de noroi pe obrazul tuturor membrilor PSD, deşi, cum bine ştim, în partidul nostru există oameni de mare calitate umană şi morală.
Scuzele şi demisia lui Ioan Rus nu mai au nicio importanţă! Propun să ne uităm fiecare în oglinda sinelui nostru, şi, cel puţin de acum înainte, să avem grijă ce spunem!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Deputat PSD de Bacău
Miron SMARANDACHE

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.