conferinta-alesii-bacauani-la-raport-2015În contextul politic actual, discursurile precum transparența decizională, accesul liber la informații și respectul față de cetățean sunt omniprezente în sfera publică. Pornind de la aceste valori, Asociația Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) va lansa joi, 17 decembrie 2015, începând cu ora 16:30, în cadrul Conferinței „Aleșii Băcăuani la Raport”, Raportul de monitorizare a activității consilierilor locali, consilierilor județeni și parlamentarilor aleși în municipiul și județul Bacău pe anul 2015. Evenimentul va avea loc în incinta Hotelului Dumbrava, sala de conferințe New York. (Link către pagina de Facebook a evenimentului)

Documentul reflectă cantitatea și calitatea activității consilierilor locali, județeni și a parlamentarilor băcăuani în anul 2015, văzută prin ochii societății civile locale: „Pentru al doilea an consecutiv am analizat activitatea aleșilor băcăuani și am sumarizat-o astfel încât toți cetățenii să poată înțelege cât și cum îi reprezintă cei pe care i-au votat. Din nefericire, constatăm în continuare că activitatea aleșilor este nesemnificativă în comparație cu nevoile băcăuanilor, fără mari realizări individuale, inițiative proprii sau propuneri generatoare de proiecte fiabile pentru Bacău. Practic, activitatea din Consiliul Local și Consiliul Județean este concentrată în mâinile unui număr foarte limitat de persoane, restul având mai mult un rol decorativ”, afirmă Marian Dămoc, managerul proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”.

Conferința se adresează, în primul rând, cetățenilor județului Bacău, oamenilor de afaceri, reprezentanților societății civile și reprezentanților mass-media. De asemenea, la eveniment sunt așteptați să participe consilieri locali, județeni și parlamentari, care vor avea ocazia de a afla cum este privită activitatea lor din perspectiva cetățenilor pe care îi reprezintă.

Consilierii locali și județeni nu propun aproape niciodată un proiect și nici nu au vreo opinie legată de discuțiile asupra problemelor orașului

Doar un număr de 3 proiecte de hotărâre din cele 279 adoptate de către Consiliul Local Bacău au fost inițiate de către consilieri, iar dintre cei 23 de aleși locali doar 4 și-au publicat Raportul de activitate pe anul 2014, dând astfel dovada de minimă transparență în relație cu alegătorii cu privire la activitatea lor din cadrul Consiliului Local Bacău. La Consiliul Județean Bacău situația este și mai critică, un singur proiect de hotarâre din totalul celor 151 adoptate de Consiliul Județean Bacău fiind inițiat de doi consilieri județeni. În ceea ce privește publicarea rapoartelor anuale de activitate, 6 din cei 37 de consilieri județeni le-au publicat pe site-ul instituției.

În tabelul de mai sus observăm activitatea, în cifre, a unui consilieri local băcăuan. După cum putem vedea, un ales local are, în medie, mult sub o inițiativă propusă spre dezbatere. Practic, în activitatea sa, un consilier local băcăuan nu își exercită dreptul de a iniția proiecte de hotărâre, motivele fiind de natură diferită: lipsa de informare a consilierilor asupra acestui drept, faptul că executivul își asumă, în general, sarcina de a propune proiecte, rolul consilierilor fiind mai mult decorativ. În ceea ce privește intervențiile din plen (luările de cuvânt), observăm că avem, în medie, 71,2 luări de cuvânt pe întregul an de către fiecare consilier, însă numărul de mediu de ședințe în care un consilier a vorbit este de 7,1, ceea ce înseamnă abia un sfert din totalul ședințelor desfășurate. Cu alte cuvinte, consilierii au ceva de spus abia o dată la patru ședințe. Nivelul prezenței din anul 2015 al consilierilor a fost, în medie, de 86%, iar, în pofida numeroaselor apeluri din partea societății civile asupra importanței transperenței activității fiecărui consilier local, numai 4 dintre aceștia și-au depus raportul de activitate pe anul 2014.

profil-cl

Consilierii județeni au inițiat, în anul 2015, un singur proiect de hotărâre, toate celelalte fiind propuse de “executiv” și votate de plen. În medie, consilierii au vorbit de doar 6,9 ori într-un număr de mai puțin de 2 ședințe din totalul de 12 desfășurate. Media prezenței consilierilor județeni a fost de 90,8% (9,7 ședințe).

profil-cj

Informațiile detaliate despre activitatea aleșilor locali, județeni și a parlamentarilor vor fi prezentate la conferința organizată joi. Evenimentul va consta într-o sesiune de prezentare a activităţii aleșilor băcăuani – consilieri locali ai municipiului Bacău, consilieri județeni și parlamentari ai județului. Totodată, vor fi lansate propuneri  de transparentizare a activității Consiliilor Local și Județean Bacău.

Vă rugăm să confirmați prezența dumneavoastră la eveniment la numărul de telefon 0747 47 68 36 – Marian Dămoc sau la adresa de email mariandamoc@rymd.ro.

Conferința „Aleșii Băcăuani la Raport” este organizată sug egida proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.