Cine credeţi că trebuie să răspundă pentru slaba administrare a celor 5 proiecte de infrastructură care nu au fost finalizate în anul 2015?
- Executivul (primarul şi viceprimarii municipiului) (45%, 25 Voturi)
- Firmele care au fost contractate să execute lucrările (29%, 16 Voturi)
- Consiliul Local (25%, 14 Voturi)
- Nu ştiu/nu mă interesează (0%, 0 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 36
La început de an, am dorit să aflăm cine ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru slaba administrare a proiectelelor importante de infrastructură care nu au fost finalizate în 2015. Din totalul celor 36 de respondenţi, majoritatea, în proporţie de 69%, a fost de părere că primarul şi viceprimarii municipiului Bacău ar trebui să răspundă pentru situaţia dezastroasă în care se găseşte oraşul. 44% consideră că firmele care au fost contractate de Executiv pentru a întreprinde lucrările ar trebui să răspundă, iar 39% cred că membrii Consiliului Local ar trebui să dea socoteală pentru neîndeplinirea obiectivelor de investiţii.
Dacă vina poate fi uşor distribuită fie asupra administraţiei publice, fie asupra firmelor care s-au ocupat de lucrări, după cum reiese şi din răspunsurile cetăţenilor, un singur lucru este cert: băcăuanii sunt singurii care vor suporta consecinţele nefinalizării proiectelor de infrastructură.
Credeţi că a fost o investiție prioritară pentru oraşul nostru alocarea a 311.500 de lei pentru cumpărarea şi închirierea de noi instalaţii de iarnă, pentru manifestările de sărbători şi „Festivitatea de aprindere a luminilor bradului de Crăciun”?
- Nu, fondurile respective ar fi putut fi utilizate pentru rezolvarea altor probleme ale oraşului (70%, 19 Voturi)
- Da, Bacăul va fi mult mai frumos şi primitor în urma acestor investiții (19%, 5 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (7%, 2 Voturi)
- Nu mă interesează (4%, 1 Voturi)
Numarul de votanti: 27
În aceste săptămâni, am dorit să aflăm dacă sunteţi de părere că a fost o investiție prioritară pentru oraşul nostru alocarea a 311.500 de lei pentru cumpărarea şi închirierea de noi instalaţii de iarnă, pentru manifestările de sărbători şi „Festivitatea de aprindere a luminilor bradului de Crăciun”.
Răspunsul băcăuanilor la această întrebare a fost că nu, 70% din cei 27 de respondenţi considerând că o alocare mai potrivită pentru aceşti bani ar fi putut rezolva alte probleme ale oraşului. Numai 19% dintre votanţi au rămas plăcut impresionaţi de cum arată Bacăul în urma acestei investiţii.
Consideraţi că eutanasierea este “singura soluţie la problema maidanezilor”, după cum a precizat Gabriel Griţcu, directorul Direcţiei de Salubritate, Agrement şi Parcuri (DSAP) în cadrul unui interviu acordat emisiunii “De Bacău”?
- Nu, ar trebui utilizate mijloace mai puţin violente de control asupra patrupedelor (67%, 28 Voturi)
- Da, câinii sunt periculoşi şi purtători de microbi (33%, 14 Voturi)
- Nu ştiu, nu mă interesează (0%, 0 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 42
În urma cu două săptămâni, Gabriel Grițcu, directorul Direcției de Salubritate, Agrement și Parcuri Bacău (DSAP) a declarat, în cadrul unui interviu acordat emisiunii “De Bacău”, că singura soluție a problemei câinilor comunitari din Bacău este eutanasierea. Astfel, întrebarea săptâmânii trecute a făcut referire la acest subiect.
42 de băcăuani și-au exprimat opinia cu privire la acest subiect. Din numărul total, 67% nu sunt de acord cu această soluție, considerând că trebuie utilizate mijloace mai puțin violente de control asupra câinilor. 14% dintre băcăuanii care au răspuns la această întrebare sunt de acord cu propunerea lui Gabriel Grițcu, argumentând că patrupedele sunt periculoase și purtătoare de microbi.
Consideraţi utilă înfiinţarea unui Laborator de democraţie, un spaţiu menit să ajute la facilitarea comunicării dintre cetăţeni şi aleşii locali şi judeţeni?
- Da, avem nevoie de un imbold pentru a începe o comunicare eficientă cu reprezentanții noştri politici (100%, 27 Voturi)
- Nu, o astfel de initiativă nu ar favoriza comunicarea dintre cetăţeni şi cei pe care i-am ales să ne reprezinte (0%, 0 Voturi)
- Nu ştiu/nu mă interesează (0%, 0 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 27
Săptămâna trecută am dorit să aflăm dacă vi se pare utilă înfiinţarea unui spaţiu menit să ajute la facilitarea comunicării dintre cetăţeni şi aleşii locali şi judeţeni sub forma Laboratorului de Democraţie.
Toţi cei 27 de respondenţi au considerat această idee una folositoare pentru comunitate. Aceştia au fost de părere că este un imbold pentru a începe o comunicare eficientă şi productivă cu reprezentanții noştri politici.
În urma modului de organizare a ultimelor evenimente culturale de amploare din oraşul nostru, consideraţi că Bacăul va deveni Capitala Europeană a Culturii în 2021?
- Nu, de fiecare dată organizatorii nu au fost capabili să gestioneze inteligent banii publici şi au apărut suspect de multe situaţii în care programul iniţial nu a fost respectat (79%, 22 Voturi)
- Da, organizarea evenimentelor a fost ireproşabilă, cetăţenii beneficiind de toate condiţiile pentru a se bucura de spectacolele susţinute (21%, 6 Voturi)
- Nu ştiu/nu mă interesează (0%, 0 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 28
Săptămâna trecută am dorit să aflăm părerea voastră cu privire la şansele Bacăului de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. În ultimele luni, în oraşul nostru au fost organizate o serie de evenimente culturale menite să evidenţieze avantajele Bacăului în această cursă. Astfel, cetăţenii au răspuns la următoarea întrebare: în urma modului de organizare a ultimelor evenimente culturale de amploare din oraşul nostru, consideraţi că Bacăul va deveni Capitala Europeană a Culturii în 2021?
Din cei 28 de respondenţi, majoritatea (79%) au fost de părere că nu se va întâmpla acest lucru, întrucât organizatorii nu au fost capabili să gestioneze inteligent banii publici şi au apărut multe situaţii în care programul iniţial nu a fost respectat. Doar 21% cred că vom deţine titlul de Capitală Culturală în 2021 şi că organizarea evenimentelor a fost pe măsura aşteptărilor, cetăţenii beneficiind de toate condiţiile pentru a se bucura de spectacolele susţinute.
Credeţi că Teatrul Municipal Bacovia, organizatorul Bacău International Jazz Festival ce va avea loc în perioada 6-8 noiembrie, a luat decizia potrivită de a aloca 0 lei pentru promovarea acestuia?
- Nu, din păcate nu au profitat de această ocazie pentru a face cunoscut evenimentul, şi implicit Bacăul (79%, 30 Voturi)
- Da, vor cânta artişti de talie internaţională care nu au nevoie de promovare (21%, 8 Voturi)
- Nu ştiu, nu mă interesează acest subiect (0%, 0 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 38
Săptămâna trecută am dorit să vă aflăm părerea cu privire la decizia organizatorului Festivalului de Jazz de a nu aloca fonduri pentru promovarea evenimentului. Dintr-un total de 38 de respondenţi, majoritatea (79%) a considerat că nu a fost o alegere bună ca Teatrul Municipal Bacovia să nu investească în vizibilitatea unui eveniment de o asemenea amploare. Numai 8% din totalul respondenţilor au crezut că promovarea nu a fost necesară, întrucât au fost cap de afiş nume cunoscute din industrie.
În ce măsură considerați benefică apariția unor formațiuni politice și oameni noi la nivelul municipiului și județului Bacău?
- În foarte mare măsură, partidele și politicienii vechi și-au arătat slaba capacitate de a rezolva problemele cetățenilor (79%, 50 Voturi)
- În mare măsură, cu precizarea că oamenii noi ar trebui să încerce mai întâi să pătrundă în partidele tradiționale (17%, 11 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (3%, 2 Voturi)
- În mică măsură, cu precizarea că politicienii actuali ar trebui să formeze noile partide (0%, 0 Voturi)
- În foarte mică măsură, actualele partide și aceeași oameni sunt cei mai potriviți să ne conducă în continuare (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 63
Săptămânile trecute am dorit să aflăm dacă vi se pare oportună apariţia unor formaţiuni politice şi oameni noi la nivel local şi judeţean. Din numărul total de 63 de respondenţi, un procent semnificativ de 79% au fost de părere că ideea este una foarte bună, întrucât partidele şi politicienii longevivi nu mai sunt competenţi pentru a rezolva problemele cetăţenilor. 17% cred că este un lucru bun, însă oamenii noi ar trebui să activeze, la început, şi în partidele tradiţionale. Nimeni nu a fost de părere că această idee nu ar fi benefică pentru oraşul şi judeţul nostru.
Aţi participat la Festivalul Zilele Bacăului? Cum vi s-a părut organizarea acestuia?
- Nu, am considerat că nu a meritat şi am avut dreptate; am auzit numai păreri negative despre eveniment (33%, 18 Voturi)
- Da, însă am rămas cu un gust amar, fiind dezamăgit de felul în care a fost organizat (31%, 17 Voturi)
- Nu, nu m-a interesat (31%, 17 Voturi)
- Da, a fost frumos; cheltuirea celor 220.000 de lei de la bugetul municipal a fost o investiţie inteligentă (5%, 3 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 55
Cetățenii băcăuani, dezamăgiți de organizarea Zilelor Bacăului de anul acesta
Săptămâna trecută am dorit să aflăm cum au perceput cititorii bacaulactiv.ro organizarea Festivalului Zilele Bacăului din acest an. Cum multe dintre activitățile planificate nu au mai fost susținute, iar mult doritul concert al lui Goran Bregovic nu s-a ridicat în totalitate la înălțimea așteptărilor din cauza slabei sonorizări, cei mai mulți dintre cei 55 de votanți (18 – 33%), nici nu au participat la ediția de anul acesta, auzind numai păreri negative despre eveniment. Nici cei care au fost în zona centrală a orașului nu s-au declarant prea mulțumiți, 17 persoane declarând că au rămas dezamăgite de organizare. La fel de mulți băcăuani (17) nu au fost deloc interesați de eveniment chiar dacă acesta le-a scos din buzunar 220.000 de lei. Doar un număr de 3 respondenți s-au declarat mulțumiți de cheltuirea sumei de la bugetul local pentru organizarea Zilelor Bacăului 2015.
Credeţi că este o idee bună faptul că Primăria oraşului a decis ca Teatrul Municipal Bacovia să fie organizatorul Zilelor Bacăului?
- Da, cei de la Teatru sunt mai bine pregătiţi în acest domeniu decât este administraţia locală (48%, 21 Voturi)
- Nu, după cum au organizat Festivalul Theaterstock, nu vor face un eveniment reuşit (27%, 12 Voturi)
- Imi este indiferent, oricine ar organiza tot e o risipă de bani publici, ce ar putea fi investiţi util (23%, 10 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (2%, 1 Voturi)
Numarul de votanti: 44
Acum două săptămâni, am dorit să aflăm ce părere aveţi despre faptul că Primăria oraşului a decis ca Teatrul Municipal Bacovia să fie organizatorul Zilelor Bacăului. Din totalul celor 44 de respondenţi, 48% sunt de părere că Teatrul Municipal Bacovia deţine o experienţă mai generoasă decât administraţia locală în organizarea de evenimente, executivul luând o decizie inspirată. 27% dintre votanţi sunt de părere că echipa de management a Teatrului nu este capabilă să gestioneze un astfel de eveniment, decizia Primăriei fiind una necorespunzătoare. Unui procent de 23% le-a fost indiferent, considerând că desfăşurarea Zilelor Bacăului este o risipă de fonduri publice.
Când credeţi că se vor încheia lucrările de modernizare ale Străzii Ştefan cel Mare?
- Niciodată (37%, 14 Voturi)
- Înainte de alegerile locale (26%, 10 Voturi)
- După alegerile locale (26%, 10 Voturi)
- La termenul stabilit (11%, 4 Voturi)
- Până la sfârşitul anului (0%, 0 Voturi)
- Altă sugestie (aşteptăm părerile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 38
Băcăuanii și cei care tranzitează zilnic orașul sunt afectați de aproape 7 luni de lucrările de modernizare de pe Strada Ștefan cel Mare, iar termenul limitată oferit de autoritățile locale este octombrie anul curent. Și, cum lucrările nu par să se aproprie de final, săptămâna trecută i-am întrebat pe cetăţeni când consideră că lucrările se vor termina. Dintr-un total de 38 de respondenţi, 37% sunt de părere că lucrările de modernizare nu vor fi finalizate niciodată, în timp ce 26% afirmă că după alegerile locale vom putea circula fără probleme pe unul dintre principalele artere ale Bacăului. Doar 11% dintre locuitorii orașului care au dat curs invitației noastre sunt de părere că autoritățile locale se vor ține de cuvânt și lucrările vor fi finalizate la timp. Niciunul dintre votanţi nu a ales ca termen sfârșitul anului.
Care credeţi că ar fi destinaţia potrivită pentru Parcul Gherăieşti?
- Loc special amenajat pentru festivaluri culturale (38%, 19 Voturi)
- Parc de distracţii (22%, 11 Voturi)
- Parc de aventură (20%, 10 Voturi)
- Parc pentru copii (10%, 5 Voturi)
- Parc etnografic (8%, 4 Voturi)
- Altă sugestie (vă rugăm lasaţi un comentariu pe pagina de Facebook) (2%, 1 Voturi)
- Skatepark (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 50
În perioada 9-13 septembrie a avut loc Festivalul Educaţional Zilele Parcului Gherăieşti, organizat de Asociatia Pentru Dezvoltare Activa, cu scopul de a scoate în evidenţă unul dintre puţinele spaţii verzi pe care băcăuanii le au la dispoziţie pentru petrecerea timpului liber.
Timp de 4 zile, activităţile desfăşurate au animat atmosfera anostă a parcului. Astfel, în această săptămână am dorit să aflăm care ar fi utilitatea potrivită pentru Parcul Gherăieşti. 38% din totalul celor 50 de respondenţi sunt de părere că decizia de a se amenaja un loc special pentru desfăşurarea de festivaluri culturale ar fi cea mai potrivită. Următoarea variantă în preferinţele băcăuanilor este parcul de distracţii (22%), la scurtă distanţă clasându-se parcul de aventură (20%). 10% dintre respondenţi îşi doresc un parc pentru copii, iar 8%, parc etnografic.
În ce măsură susțineți, pentru alegerile locale din 2016, candidații care au mai făcut parte din administrația locală?
- Deloc, avem nevoie de figuri noi pe scena politicii băcăuane (68%, 38 Voturi)
- În foarte mică măsură, deoarece Bacăul arată la fel, dacă nu mai rău, de când şi-au început mandatul (14%, 8 Voturi)
- În mică măsură, întrucât deşi au experienţă în administraţia locală, o bună parte a deciziilor pe care le-au luat au fost nepotrivite şi regretabile (11%, 6 Voturi)
- În foarte mare măsură, întrucât au fost implicaţi şi prezenţi în viaţa societăţii băcăuane, iar acţiunile lor s-au reflectat într-un mod pozitiv asupra comunităţii (4%, 2 Voturi)
- În mare măsură, întrucât deşi au avut rezultate bune, acestea nu au fost pe măsura aşteptărilor (4%, 2 Voturi)
Numarul de votanti: 56
În urmă cu două săptămâni, partidele politice băcăuane și-au anunțat posibilii candidați la funcția de primar al municipiului Bacău. Având în vedere că majoritatea numelor vehiculate au mai făcut parte din administrația publică locală, am adresat băcăuanilor o întrebare cu privire la intenția lor de a susține aceste personae, pentru alegerile locale din 2016.
La această întrebare au răspuns 56 de băcăuani dintre care peste 68% dintre respondenți afirmă că nu ar vota candidații propuși, fiindcă comunitatea are nevoie de persoane noi care să se implice activ în viaţa cetăţenilor. 14% dintre aceștia i-ar vota într-o foarte mică măsură, deoarece viața în oraș e la fel de monotonă ca înainte de începerea mandatului curent. 11% le-ar acorda încrederea lor într-o mică măsură, fiindcă deşi au experienţă în administraţia locală, deciziile pe care le-au luat au fost nepotrivite şi inoportune pentru comunitatea băcăuană. Numai 4% dintre locuitorii orașului care și-au exprimat opinia le-ar acorda încrederea lor la alegerile locale din vara anului următor, fiindcă acțiunile candidaţilor au fost folositoare pentru oraş. În același timp, 4% consideră că, deși au avut rezultate bune, acestea nu au fost pe măsură așteptărilor create în perioada campaniei electorale.
Ce măsuri consideraţi că ar trebui să implementeze autoritățile pentru fluidizarea traficului şi evitarea aglomeraţiei în oraş?
- Construcţia variantei ocolitoare a Bacăului (22%, 22 Voturi)
- Realizarea de benzi speciale, separate, pentru transportul in comun si biciclisti (16%, 16 Voturi)
- Construcţia şi amenajarea pistelor pentru biciclete (12%, 12 Voturi)
- Înăsprirea controlului rutier în oraş şi acordarea de amenzi celor care încalcă legea (12%, 12 Voturi)
- Amenajarea de parcări supraterane şi subterane (11%, 11 Voturi)
- Creşterea gradului de atractivitate al transportului în comun (11%, 11 Voturi)
- Realizarea de sensuri unice acolo unde acest lucru este posibil (9%, 9 Voturi)
- Transformarea intersecțiilor în sensuri giratorii ori de câte ori acest lucru este posibil (8%, 8 Voturi)
- Alte idei (aşteptăm răspunsurile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 29
Important în orice strategie de trafic ar trebui să fie faptul că locuitorii oraşului, şi nu maşinile, sunt cei care au nevoie de transport. Autorităţile ar trebui să asigurare un flux de transport de oameni rapid şi civilizat, lucru care nu se întâmplă în Bacău.
Plecând de la acestă premisă, în această săptămână am dorit să aflăm ce măsuri consideraţi că ar trebui să implementeze autoritățile pentru fluidizarea traficului şi evitarea aglomeraţiei în oraş. Au răspuns un număr de 29 de votanţi, existând posibilitatea de a alege mai multe variante dintre cele enumerate. Astfel, majoritatea respondenţilor au considerat că realizarea centurii ocolitoare a Bacăului (22), construcţia de benzi speciale pentru transportul în comun şi biciclişti (16), amenajarea pistelor pentru biciclete (12) şi înăsprirea controlului rutier în oraş prin acordarea de amenzi celor care încalcă legea (12) vor ajuta la decongestionarea traficului. După cum au considerat cetăţenii care au votat, la foarte mică distanţă se situează amenajarea de parcări (11), creşterea gradului de atractivitate al transportului în comun (11), realizarea de sensuri unice (9) şi transformarea intersecțiilor în sensuri giratorii ori de câte ori acest lucru este posibil (8).
Consideraţi că impactul asupra comunităţii băcăuane a Festivalului Theaterstock a fost unul avantajos atât din punct de vedere cultural cât şi organizatoric?
- Din punct de vedere cultural a fost foarte bine pus la punct, însă organizarea a lăsat mult de dorit (54%, 15 Voturi)
- Da, din ambele puncte de vedere (36%, 10 Voturi)
- Nu, după finalizarea festivalului, am ieşit „pe pierdere” (11%, 3 Voturi)
- Organizarea a fost impecabilă, însă spectacolele nu au fost pe măsura aşteptărilor (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 28
Săptămâna trecută am dorit să aflăm opinia cetăţenilor cu privire modul în care au perceput desfăşurarea Festivalului Theaterstock.
În acest demers am luat în calcul două coordonate semnificative: culturală şi organizatorică. La această întrebare au răspuns 28 de votanţi. Majoritatea de 54% apreciază calitatea spectacolelor ca fiind una foarte ridicată, însă a fost dezamăgită de organizarea acestora. 35% dintre respondenţi sunt de părere că festivalul a fost o reuşită din toate punctele de vedere, nebăgând în seamă deficienţele legate de respectarea programului anunţat iniţial. 11% dintre votanţi cred că acest festival a adus oraşului un aport negativ. Nicio persoană nu a considerat că organizarea a fost impecabilă, iar spectacolele nereuşite.
Pe o scară de la 1 la 5 (unde 1 = foarte slab, 5 = foarte bun), vă rugăm să evaluaţi modul în care consideraţi că Primăria Bacău utilizează mijloacele online de comunicare cu cetăţenii (site, pagina de Facebook, newsletter).
- 1 (50%, 17 Voturi)
- 2 (21%, 7 Voturi)
- 4 (12%, 4 Voturi)
- 5 (12%, 4 Voturi)
- 3 (6%, 2 Voturi)
Numarul de votanti: 34
Săptămâna trecută am dorit să aflăm părerea voastră cu privire la modul în care Primăria Bacău utilizează mijloacele online de comunicare cu cetăţenii (site, pagina de Facebook, newsletter).
Astfel, din cei 34 de respondenţi, 50% au considerat că felul în care forul executiv alege să păstreze legătura cu cetăţenii este foarte slab, iar 21% slab. Numai 12% dintre votanţi cred că mijloacele de comunicare ale autorităţilor locale sunt foarte bune. În egală măsură, de 12%, băcăuanii sunt de părere că Primăria comunică bine cu cetăţenii. 6% consideră că mijloacele de comunicare nu sunt nici foarte rele, însă nici foarte bune.
Ce investiţii în cultura băcăuană ar trebui întreprinse de Primăria Bacău?
- Crearea unei linii de finanţare pentru proiectele culturale prin Legea nr. 350/2005 (35%, 17 Voturi)
- Achiziţia şi restaurarea monumentelor istorice care sunt de vânzare (33%, 16 Voturi)
- Organizarea mai multor evenimente culturale (16%, 8 Voturi)
- Motivarea investitorilor privaţi pentru a dezvolta acest domeniu (12%, 6 Voturi)
- Investiţiile în cultură nu sunt prioritare, sunt alte domenii care necesită alocare de fonduri (4%, 2 Voturi)
- Alte idei (aşteptăm răspunsurile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 36
Fiindcă ne dorim ca invesțiile în cultură să fie constante, nu doar două săptămâni dintr-un an, am dorit să aflăm opinia băcăuanilor cu privire la acțiunile prioritare pe care autoritățile locale trebuie să le ia în considerare pentru dezvoltarea acestui domeniu.
La această întrebare au răspuns 36 de băcăuani, dintre care 47% consideră că monumentele istorice care sunt de vânzare trebuie să fie achiziționate și restaurate. De asemenea, 44% afirmă că este prioritară crearea unei linii de finanţare pentru proiectele culturale prin Legea nr. 350/2005. 22% susțin organizarea mai multor evenimente culturale care ar da viața orașului nostru, iar 17% dintre respondenți cred că o soluție pentru dezvoltarea culturii băcăuane ar fi motivarea investitorilor străini. 6% dintre băcăuanii care au răspuns la această întrebare au afirmat că investiţiile în cultură nu sunt prioritare, sunt alte domenii care necesită alocare de fonduri.
Care credeți că ar fi destinația corectă a imobilului monument istoric „Casa Cancicov”?
- Centru de tineret (34%, 11 Voturi)
- Muzeu (28%, 9 Voturi)
- Centru cultural (25%, 8 Voturi)
- Restaurant/cafenea (6%, 2 Voturi)
- Să rămâna în continuare sediul PNL (6%, 2 Voturi)
- Grădiniţă (0%, 0 Voturi)
- Alt răspuns (aşteptăm comentariile voastre pe pagina de pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 32
Fiindcă există oportunitatea ca monumentul istoric Casa Cancicov să intre în patrimoniul cultural al orașului nostru, am dorit să aflăm care este opinia băcăuanilor cu privire la viitoarea destinație a clădirii.
La această întrebare au răspuns 32 de respondenți, dintre care 34% sunt de părere că locația este potrivită pentru un centru de tineret, în timp ce 25% consideră că un centru cultural ar putea funcționa în incinta imobilului. 2% dintre băcăuanii care au răspuns la această întrebare au afirmat că locația este potrivită pentru un restaurant/cafenea sau că ar putea să rămână în continuare sediul PNL. Niciun băcăuan nu a considerat oportună deschiderea unei grădinițe în incinta Casei Cancicov.
Cine credeţi că poartă cea mai mare parte a responsabilității privind situația în care se află astăzi clădirea Direcției Impozite și Taxe Locale Bacău?
- Primăria, pentru că dovedește incompetență în găsirea unor soluții, neluând în calcul nici măcar atragerea de fonduri pentru a moderniza clădirea (49%, 17 Voturi)
- Cetățenii Bacăului, fiindcă nu sunt interesați de modul în care este cheltuit banul public și nu iau atitudine față de managementul deficitar prestat de către autoritățile locale (29%, 10 Voturi)
- Angajații din instituție, pentru că tolerează această situație și nu protestează (23%, 8 Voturi)
- Alt răspuns (aşteptăm comentariile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 35
Săptămâna trecută i-am întrebat pe băcăuani pe cine consideră responsabili pentru situația în care se află astăzi clădirea Direcției Impozite și Taxe Locale Bacău.
La această întrebare au răspuns 35 de cetățeni, dintre care 49% consideră vinovată Primăria, pentru că dovedește incompetență în găsirea unor soluții, neluând în calcul nici măcar atragerea de fonduri pentru a moderniza clădirea. Pe locul al doilea, cu un procent de 29% se află locuitorii Bacăului fiindcă nu sunt interesați de modul în care este cheltuit banul public și nu iau atitudine față de managementul deficitar prestat de către autoritățile locale. 23% dintre respondenți susțin că cea mai mare parte din responsabilitate o poartă angajații din instituție, pentru că tolerează această situație și nu protestează.
Pentru a veni în sprijinul populaţiei pe această vreme caniculară, Consiliul Local a aprobat amplasarea a 6 puncte de distribuire a apei în diferite zone ale oraşului. Raportat la cei aproximativ 130.000 de locuitori ai municipiului, consideraţi că acest număr este suficient?
- Nu, cred că puteau fi organizate puncte de distribuire a apei potabile în mai multe zone ale oraşului (61%, 20 Voturi)
- Da, pe vremea caniculară oricum lumea nu iese din casă (39%, 13 Voturi)
- Alt răspuns (aşteptăm comentariile voastre pe pagina noastră de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 33
Săptămâna trecută am dorit să aflăm opinia băcăuanilor cu privire la amplasarea a numai 6 puncte de distribuire a apei în diferite zone ale oraşului de către Consiliul Local Bacău pentru a veni în sprijinul celor aproximativ 130.000 de locuitori ai municipiului pe vremea caniculară din această vară.
La această întrebare au răspuns 33 de băcăuani dintre care 61% consideră că puteau fi organizate puncte de distribuire a apei potabile în mai multe zone ale oraşului, iar 39% consideră că au fost suficiente numai 6, întrucât pe vremea caniculară oamenii nu ies din casă.
Având în vedere faptul că Bazinul Olimpic a fost închis timp de o lună pentru cetățenii băcăuani pentru a fi închiriat unei televiziuni cu suma de 42.500 lei, considerați că primăria a făcut o afacere profitabilă pentru comunitate?
- Nu, valoarea contractului este extrem de mica, mai ales că sportivii băcăuani au fost împiedicaţi să îşi susţină antrenamentele după orarul normal (58%, 23 Voturi)
- Așa și așa, prețul plătit este unul destul de mic, dar faptul că această emisiune a fost filmată în Bacău promovează oraşul la nivel național putem spune că afacerea se merită (33%, 13 Voturi)
- Da, suma plătită este una reală, Primăria nu ar fi făcut rost de atât de mulţi bani aşa repede (8%, 3 Voturi)
- Alt răspuns (aşteptăm comentariile voastre pe pagina noastră de Facebook) (3%, 1 Voturi)
Numarul de votanti: 40
Săptămâna trecută am dorit să aflăm opinia băcăuanilor cu privire la faptul că Bazinul Olimpic de Înot a fost închis timp de o lună cetățenilor bacăuani pentru a fi închiriat unei televiziuni cu suma de 42.500 lei.
La această întrebare au răspuns 40 de cetățeni dintre care 58% consideră că valoarea contractului este extrem de mica, mai ales că sportivii au fost împiedicaţi să îşi susţină antrenamentele după orarul normal, în timp ce 33 % sunt de părere că prețul plătit este unul destul de mic, dar faptul că această emisiune a fost filmată în Bacău promovează oraşul la nivel national şi putem spune că afacerea “se merită”. Doar 8% dintre respondenți consideră că suma plătită este una reală, Primăria nu ar fi făcut rost de atât de mulţi bani aşa de repede.
În momentul când autoritățile locale doresc să închirieze un bun construit pe banii contribuabililor, îi rugăm să afle și opinia băcăuanilor, organizând o dezbatere publică sau măcar o informare prealabilă, întrucât ar trebui să fim prompt informaţi în ce scopuri sunt utilizaţi banii noştri.
Sunteţi de acord cu întreruperea circulaţiei între statuia lui Ştefan cel Mare şi Hotelul Decebal, respectiv B-dul Nicolae Bălcescu pânâ la intersecţia cu str. I.S.Sturza, în perioada 26 iunie începând cu ora 08.00 - 29 iunie ora 23.00, pentru organizarea Festivalului „Hramul Bacăului”?
- Nu, având în vedere faptul că foarte multe străzi ale oraşului sunt în şantier, evenimentul putând fi organizat în altă parte (64%, 49 Voturi)
- Da, acest festival este un simbol al Bacăului şi centrul oraşului este locul ideal pentru activităţile din cadrul evenimentului (34%, 26 Voturi)
- Altă opinie (vă aşteptăm comentariile pe pagina noastră de Facebook) (3%, 2 Voturi)
Numarul de votanti: 77
Săptămâna trecută i-am întrebat pe băcăuani dacă sunt de acord cu întreruperea circulaţiei pe tronsonul dintre statuia lui Ştefan cel Mare şi Hotelul Decebal, respectiv pe B-dul Nicolae Bălcescu pânâ la intersecţia cu str. I.S.Sturza, în perioada 26 iunie începând cu ora 08.00 – 29 iunie ora 23.00, pentru organizarea Festivalului „Hramul Bacăului”.
La această întrebare au răspuns 77 de persoane dintre care 64% nu au fost de acord cu această întrerupere a circulației, din cauza faptului că foarte multe străzi ale oraşului sunt în şantier, iar evenimentul putea fi organizat în altă parte. 34% dintre cei care au răspuns acestei întrebării au fost de acord cu blocarea circulației pe perioada deșfășurării „Hramul Bacăului” considerând că acest festival este un simbol al municipiului şi centrul oraşului este locul ideal pentru activităţile din cadrul evenimentului.
Până când credeţi că vor amâna autorităţile băcăuane rezolvarea problemei pistelor pentru biciclişti?
- Până la alegerile de anul viitor, luând forma unei promisiuni electorale (40%, 19 Voturi)
- Până când protestele pentru această cauză vor strânge mii de oameni în stradă (32%, 15 Voturi)
- Până când vor conştientiza importanţa mersului pe bicicletă pentru sănătate, mediu și decongestionarea traficului (19%, 9 Voturi)
- Problema va fi rezolvată cât de curând, autoritățile vor înțelege și respecta dorința cetățenilor (4%, 2 Voturi)
- Pentru totdeauna (4%, 2 Voturi)
Numarul de votanti: 47
Săptâmâna trecută i-am întrebat pe băcăuani până când preconizează că autoritățile băcăuane vor amâna rezolvarea problemei pistelor pentru bicicliști.
La această întrebare au răspuns 47 băcăuani dintre care 40% afirmă că vor fi amânate până la alegerile de anul viitor, luând forma unei promisiuni electorale, iar 32% dintre respondenți afirmă că până când protestele pentru această cauză vor strânge mii de oameni în stradă. 19% dintre băcăuanii care au răspuns consideră că realizarea pistelor va fi amânată până când autoritățile vor conştientiza importanţa mersului pe bicicletă pentru sănătate, mediu și decongestionarea traficului, în timp ce 4% sunt de părere că problema va fi rezolvată cât de curând, pentru că autoritățile vor înțelege și respecta dorința cetățenilor. 4% dintre respondenți sunt de părere că Bacăul nu va avea niciodată piste pentru biciclete.
Pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în județul Bacăul în ceea ce privește administrația publică vă invităm să vă abonați la newsletter-ul „Cetățeni Activi pentru Bacău” și să vă înscrieți în Grupul Cetățenesc pentru Bacău.
Care domenii de interes pentru municipiul şi judeţul Bacău ar merita mai multă atenţie din partea parlamentarilor băcăuani?
- Dezvoltarea economiei locale (23%, 18 Voturi)
- Problemele privind infrastructura sanitară și sănătatea (14%, 11 Voturi)
- Educaţia (14%, 11 Voturi)
- Dezvoltarea regională şi administraţia publică (10%, 8 Voturi)
- Protecţia mediului (10%, 8 Voturi)
- Agricultura şi dezvoltarea rurală (8%, 6 Voturi)
- Cultura (8%, 6 Voturi)
- Protecţia socială (6%, 5 Voturi)
- Justiţia (5%, 4 Voturi)
Numarul de votanti: 37
Săptămână trecută am dorit să aflăm domeniile de interes pentru municipiul și județul Bacău pe care cetățenii le consideră prioritare și care trebuie să se regăsească pe agenda de lucru a parlamentarilor băcăuani.
La această întrebare și-au exprimat opinia un număr de 37 de respondenți. Realizând un top al domeniilor de interes, pe primul loc se află Dezvoltarea economiei locale (49%), pe locul secund, cu 30%, se află domeniile Educației şi al Infrastructurii sanitare, iar pe locul trei, la egalitate, Protecția mediului și Dezvoltarea regională și administrația publică, ambele cu 22%. Agricultura şi dezvoltarea rurală și Cultura nu sunt considerate ca fiind domenii importante de către respondenți, acestea clasându-se pe locul patru, ambele cu 16%. În ceea ce privește domeniul Protecţiei sociale, aceasta se află pe locul cinci primind 14%, iar Justiția este codașa clasamentului cu doar 11% din numărul total de voturi exprimate.
La sfârșitul săptămânii trecute, băcăuanii au rămas fără apă pentru a doua oară în acest an, chiar dacă plătesc unul dintre cele mai mari prețuri din țară pentru acest serviciu. Astfel, ne propunem să aflăm ce atitudine considerați că ar trebui să aibă autoritățile locale față de S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A.?
- Să depună alături de Compania Regională de Apă Bacău un proiect cu finanțare europeană privind modernizărea serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare (46%, 22 Voturi)
- Să solicite scăderea prețului la apă/metru cub, având în vedere calitatea slabă a serviciilor prestate (38%, 18 Voturi)
- Să solicite înființarea unui departament de comunicare și PR în cadrul companiei pentru o mai bună comunicare cu cetățenii (17%, 8 Voturi)
- Alt răspuns (așteptăm ideile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 39
Având în vedere sistarea furnizării cu apă curentă a Bacăului pe data de 29 mai, săptămâna trecută am dorit să aflăm de la băcăuani ce atitudine consideră că ar trebui să aibă autoritățile locale față de S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A.
La această întrebare au răspuns 39 de cetățeni, dintre care un procent de 56% consideră că autoritățile locale ar trebui să depună alături de Compania Regională de Apă Bacău un proiect cu finanțare europeană privind modernizărea serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare. 46% dintre respondenți sunt de părere că acestea ar trebui să solicite scăderea prețului la apă/metru cub, având în vedere calitatea slabă a serviciilor prestate, iar 8% dintre aceștia afirmă că ar trebui să solicite înființarea unui departament de comunicare și PR în cadrul companiei pentru o mai bună comunicare cu cetățenii.
Luând în considerare opinia băcăuanilor, le dorim autorităților locale spor la scris, iar pentru CRAB standarde calitative în ceea ce privește furnizarea apei care să fie în concordonță în prețul cerut/metru cub!
Considerați utilă stabilirea unui regulament intern al Primăriei și al Consiliului Județean privind organizarea dezbaterilor publice pentru subiectele ce afectează rapid și în mod direct viețile cetățenilor băcăuani?
- Da, întrucât în Bacău au fost aprobate foarte multe proiecte fără a se ţine cont de opinia cetăţenilor sau de reglementările legale privind transparenţa activităţii administraţiei publice (92%, 46 Voturi)
- Altă opinie (așteptăm răspunsurile voastre pe pagina de Facebook a proiectului) (8%, 4 Voturi)
- Nu, administraţia locală funcţionează foarte bine, deciziile luate reflectând întocmai opinia locuitorilor urbei (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 50
Săptămâna trecută, băcăuanii au fost invitați să-și spună părerea cu privire la utilitatea stabilirii unui regulament intern al Primăriei și al Consiliului Județean privind organizarea dezbaterilor publice pentru subiectele ce afectează rapid și în mod direct viețile cetățenilor. La această întrebare au răspuns 50 de persoane, marea majoritate (92%) susţinând că realizarea acestui regulament este utilă, întrucât în Bacău au fost aprobate foarte multe proiecte fără a se ţine cont de opinia cetăţenilor sau de reglementările legale privind transparenţa activităţii administraţiei publice. Astfel, încurajăm autorităţile locale să încerce să ţină cont de opinia locuitorilor, întrucât organizarea acestor dezbateri ar facilita comunicarea constructivă între locuitori şi aleşii care îi reprezintă.
Sunteți de acord cu măsurile întreprinse de administrația băcăuană pentru a moderniza insula, în detrimentul vegetației și faunei care se găsesc în acest areal?
- Așa și așa, Bacăul are nevoie de un spațiu de agrement pe timp de vară dar trebuie să fim atenți și la ecosistemul din jurul nostru. (51%, 35 Voturi)
- Nu, consider că se distruge un ecosistem care ar putea fi fructificat mult mai mult decât tot ceea ce se construieşte acum. (32%, 22 Voturi)
- Da, Bacăul are nevoie de un spațiu de agrement și nu contează mijloacele prin care acesta se realizează. (17%, 12 Voturi)
Numarul de votanti: 69
Săptămâna trecută, băcăuanii au fost întrebați dacă sunt de acord cu măsurile întreprinse de administrația locală pentru a moderniza insula de agrement, în detrimentul vegetației și a faunei care se regăsesc în acest areal.
La această întrebare au răspuns 69 de băcăuani, dintre care 55% afirmă ca cetăţenii au nevoie de un spațiu de agrement pe timp de vară, dar trebuie sa fie atenți și la ecosistemul din jurul lor. 32% dintre respondenți susțin ferm că prin modul în care se modernizează insula în momentul de față se distruge un ecosistem care ar putea valora mult mai mult decât ceea ce se construiește acum. În același timp, 17% dintre aceștia sunt de părere că Bacăul are nevoie de un spațiu de agrement și nu contează mijloacele prin care acesta se realizează.
Pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în județul Bacăul în ceea ce privește administrația publică vă invităm să vă abonați la newsletter-ul „Cetățeni Activi pentru Bacău” și să vă înscrieți în Grupul Cetățenesc pentru Bacău.
Anul acesta, Noaptea Muzeelor, ce va avea loc în data de 16 mai, între orele 18.00-22.00, va îmbrăca forma unui tur organizat pe biciclete pentru vizitarea punctelor din cadrul circuitului muzeal. Cum ți se pare această iniţiativă?
- Foarte bună, această idee încurajează şi sporeşte participarea cetăţenilor la acest eveniment, întrucât îmbină două domenii aparent diferite (cultura şi sportul) (57%, 29 Voturi)
- Bună, însă ar fi trebuit să aibă un interval orar de desfăşurare mai mare (25%, 13 Voturi)
- Aşa şi asa, este o idee ok, dar nu pentru Bacău (10%, 5 Voturi)
- Slabă, cosider că plimbarea pe biciclete va încurca buna organizare a evenimentului (4%, 2 Voturi)
- Foarte slabă, sunt de părere că o astfel de organizare nu aduce niciun plus de valoare participanţilor (4%, 2 Voturi)
Numarul de votanti: 51
La această întrebare și-au exprimat opinia 51 de băcăuani, dintre care 57% sunt de părere că inițiativa este una foarte bună fiindcă încurajează şi sporeşte participarea cetăţenilor la acest eveniment, îmbinând două domenii aparent diferite (cultura şi sportul), 25% dintre aceștia consideră acest demers ca fiind unul bun, însă ar fi trebuit să aibă un interval orar de desfăşurare mai mare în timp ce 10% dintre respondenți afirmă că este o idee ok, dar nu este potrivită pentru Bacău. Doar 4% dintre respondenți susțin că ideea este una slabă și consideră că plimbarea pe biciclete va încurca buna organizare a evenimentului.
Când preconizați că va fi finalizată modernizarea străzilor Milcov și Ștefan cel Mare?
- Fix înainte de alegerile electorale din anul 2016 (48%, 30 Voturi)
- La sfârșitul anului 2015 (24%, 15 Voturi)
- După alegeri, în mandatul următorului primar (17%, 11 Voturi)
- Niciodată. Bacăul va fi mereu un șantier (11%, 7 Voturi)
Numarul de votanti: 63
Prin intermediul întrebării adresate săptămâna trecută, am dorit să aflăm opinia băcăuanilor cu privire la termenul preconizat pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a străzilor Milcov și Ștefan cel Mare. La această întrebare au răspuns un număr de 63 de băcăuani. Din totalul acestora, 48% sunt de părere că străzile vor fi modernizate fix înainte de alegerile electorale din 2016 în timp ce 24% sunt mai optimiști și consideră că termenul de finalizare va fi sfârșitul anului 2015. 17% dintre aceștia susțin că vor fi finalizate după alegeri, în mandatul următorului primar, iar 7% dintre respondenți sunt pesimiști și afirmă că Bacăul va fi mereu un șantier.
Pentru a vă exprimă opinia cu privire la acțiunile întrepinse de către autoritățile locale vă invităm să faceți parte din Grupul Cetățenesc pentru Bacău!
În urma ședinței extraordinare a Consiliului Local Bacău din 23 aprilie 2015, care a avut ca temă aprobarea metodologiei privind acordarea finațărilor nerambursabile prin Legea 350/2005, în funcție de domeniile de activitate s-au stabilit următoarele plafoane maxime ale proiectelor finanțate:
Sunteți de acord cu plafoanele maxime stabilite pentru fiecare domeniu în parte?
- Se poate mări plafonul maxim pentru domeniile Social și Educație-tineret-mediu (56%, 28 Voturi)
- Nu, aceste plafoane nu reflectă nevoile de investiții ale orașului (28%, 14 Voturi)
- Se poate mări plafonul maxim pentru domeniile Culte, Sport de performanță, și Sport de masă (12%, 6 Voturi)
- Da, valorile maxime sunt în concordanță cu nevoile orașului (4%, 2 Voturi)
- Alt răspuns (așteptăm opiniile voastre pe pagina de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 50
Prin intermediul întrebării adresate săptămâna trecută, am dorit să aflăm opinia băcăuanilor cu privire la plafoanele maxime stabilite în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Bacău din 23 aprilie 2015, privind viitoarele proiecte finanțate prin Legea 350/2005, și anume:
- Tineret, educație, sport – 30.000 lei
- Social – 100.000 lei
- Sport de masă – 150.000 lei
- Culte – 400.000 lei
- Sport de performanță – 3.500.000 de lei
La aceasta întrebare au răspuns 50 de băcăuani dintre care 56% consideră că trebuie mărit plafonul maxim pentru domeniile Social și Tineret, educație, sport, în timp ce 28% din numărul total al respondenților afirmă că acestea nu reflectă nevoile reale de investiții ale orașului. Doar 12% dintre băcăuanii care au răspuns la întrebarea săptămânii susțin că se poate mări plafonul maxim pentru domeniile Culte, Sport de performanță și Sport de masă, în timp ce 4% dintre aceștia sunt de acord cu limitele maxime stabilite de către Consiliul Local Bacău. Pentru a vă exprimă opinia cu privire la acțiunile întrepinse de către autoritățile locale vă invităm să faceți parte din Grupul Cetățenesc pentru Bacău
Considerați că alegerea Ancăi Sigărtău în funcția de Manager General al Teatrului Municipal Bacovia va însemna o revigorare a teatrului băcăuan?
- Da, calitatea spectacolelor va fi mai ridicată, prin urmare băcăuanii vor fi mai interesați de teatru. (47%, 16 Voturi)
- Poate, alegerea Ancăi Sigărtau în funcția de Manager General al Teatrului Municipal Bacovia va duce la o revigirorare a teatrului băcăuan. (35%, 12 Voturi)
- Nu, calitatea spectacolelor va rămâne la fel, iar băcăuanii vor fi la fel de pasivi față de teatru. (18%, 6 Voturi)
Numarul de votanti: 34
Prin intermediul întrebării adresate săptămâna trecută, am dorit să aflăm opinia băcăuanilor cu privire la impactul alegerii Ancăi Sigărtău în funcția de Manager General al Teatrului Municipal Bacovia asupra calității teatrului băcăuan. În general, băcăuanii afirmă că noul manager va contribui la creșterea calității vieții culturale din orașul Bacău. Din totalul celor 34 de respondenți, 47% susțin că spectacolele vor fi semnificativ mai calitative, ceea ce va contribui la creșterea interesului băcăuanilor pentru teatru, în timp ce 35% dintre aceștia sunt puțin sceptici cu privire la impactul pe care alegerea Ancăi Sigărtau în funcția de Manager General al Teatrului Municipal Bacovia îl va avea asupra teatrului băcăuan. 18% dintre respondenți afirmă că spectacolele vor rămâne la fel din punct de vedere a calității, iar locuitorii orașului vor fi, în continuare, la fel de pasivi față de teatru.
Pentru a vă exprima opinia cu privire la alte chestiuni ce țin de comunitatea băcăuană, vă invităm să vă înscrieți în Grupul Cetățenesc pentru Bacău.
Având în vedere promisiunea făcută de Primărie în urmă cu două luni conform căreia se vor strânge 300 de câini comunitari pe lună de pe strazile oraşului, aţi observat vreo îmbunătăţire în acest sens?
- Nu, câinii comunitari sunt la fel de mulți ca înainte (62%, 58 Voturi)
- Așa și așa, în Bacău mai sunt sunt zone unde câinii comunitari sunt foarte mulți (33%, 31 Voturi)
- Da, străzile Bacăului au început să fie mai sigure (5%, 5 Voturi)
Numarul de votanti: 94
Prin intermediul întrebării adresate săptămâna trecută, am dorit să aflăm opinia băcăuanilor cu privire la eficiența acțiunilor întreprinse de către autoritățile locale pentru a rezolva problema câinilor comunitari din Bacău. În general, băcăuanii nu sunt mulțumiți de activitatea Primăriei, în ceea ce privește câinii maidanezi. Astfel, 94 de cetăţeni și-au exprimat opinia cu privire la această problemă a orașului, 62% afirmând că acțiunile întreprinse de către Primăria Bacăului nu sunt eficiente, câinii comunitari fiind la fel de mulți ca înainte. 33% dintre respondenți sunt de părere că demersurile întreprinse sunt relativ eficiente, în Bacău existând zone unde numărul patrupedelor nu s-a diminuat deloc. Doar 5% dintre băcăuanii care au răspuns la această întrebare consideră că străzile Bacăului au început să fie mai sigure. Această sondare de opinie a bacăuanilor pe tema problemei câinilor comunitari din Bacău vine în ajutorul autorităților locale prin oferirea unui feedback din partea cetățenilor cu privire la eficiența acțiunilor întreprinse pentru rezolvarea aceastei deficienţe a orașului.
Sunteți de acord ca zona centrală (între Hotelul Moldova și până la Parcarea Policlinicii) să devină zonă pietonală în fiecare duminică, în intervalul orar 8 – 22, pe perioada lunilor iunie – septembrie?
- Da, sunt de acord cu această idee (85%, 62 Voturi)
- Sunt de acord, dar propun altă zonă (așteptăm răspunsurile voastre pe pagina noastră de Facebook) (7%, 5 Voturi)
- Sunt de acord, dar propun alt interval orar (așteptăm răspunsurile voastre pe pagina noastră de Facebook) (4%, 3 Voturi)
- Nu, nu sunt de acord (4%, 3 Voturi)
- Alte propuneri (așteptăm răspunsurile voastre pe pagina noastră de Facebook) (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 73
La întrebarea de săptămâna trecută care a avut ca subiect transformarea zonei centrale (între Hotel Moldova și până la Parcarea Policlinicii) în zonă pietonală în fiecare duminică, în intervalul orar 8-22, pe perioada lunilor iunie-septembrie, și-au exprimat opinia 73 de băcăuani. Din totalul respondenţilor, 85% sunt de acord cu această idee, unii dintre aceștia afirmând pe pagina noastră de facebook că prin această acțiune Bacăul s-ar înscrie în rândul orașelor din țară care au un astfel de centru pietonal.
7% dintre băcăuanii care au răspuns la întrebarea săptămânii susțin această idee, dar propun o altă zonă, o sugestie fiind ca strada dintre pasaj și fosta Piață Florescu să devină pietonală.
4% sunt de acord cu transformarea zonei propuse în centru pietonal însă propun un alt interval orar: închiderea zonei centrale în toate zilele săptămânii. Din totalul persoanelor care au răspuns la această întrebare, 4% nu sunt de acord cu această idee, considerând că un aspect prioritar pentru Bacău îl reprezintă crearea locurilor de muncă.
Cum credeţi că autoritățile ar putea îmbunătăţi înfăţişarea orașului Bacău?
- Prin realizarea de spaţii verzi care să ofere varietate vizuală şi să fie cât mai potrivite pentru recreere (29%, 23 Voturi)
- Prin utilarea cu mobilier urban, constituit din bănci, coşuri de gunoi, suporturi pentru biciclete, cişmele de apă (22%, 17 Voturi)
- Prin îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire şi de păstrare a curăţeniei (18%, 14 Voturi)
- Prin restaurarea elementelor de patrimoniu (14%, 11 Voturi)
- Prin realizarea unei reţele de iluminare care să funcţioneze corespunzător pe timp de noapte (13%, 10 Voturi)
- Altă metodă (așteptăm răspunsurile voastre pe pagina noastră de Facebook) (4%, 3 Voturi)
- Nu mai e nevoie de nimic, Bacăul e minunat așa cum este (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 36
Prin intermediul întrebării de săptămâna trecută, am dorit să aflăm opinia dumneavoastră cu privire la acțiunile pe care autoritățile locale băcăuane le-ar putea realiza pentru a îmbunătăți aspectul orașului nostru. Dintr-un total de 36 de respondenți, 64% dintre ei consideră că autoritățile trebuie să îmbunătățească aspectul orașului prin realizarea de spaţii verzi care să ofere varietate vizuală şi să fie cât mai potrivite pentru recreere, 47% cred că orașul nostru ar putea fi estetizat prin utilarea cu mobilier urban (constituit din bănci, coşuri de gunoi, suporturi pentru biciclete, cişmele de apă), 39% dintre aceștia cred că îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire şi de păstrare a curăţeniei ca fiind o metodă utilă, în timp ce un procent 28% afirmă că acest obiectiv poate fi atins prin realizarea unei reţele de iluminare care să funcţioneze corespunzător pe timp de noapte. Restaurarea elementelor de patrimoniu este susținută de către 31% dintre respondenți ca fiind o acțiune care ar putea îmbunătăți estetica Bacăului.
În ce măsură credeți că doctrina partidelor din care fac parte influențează deciziile luate de reprezentanții politici băcăuani din Consiliul Local, Consiliul Județean și Parlamentul României?
- Deciziile nu au nicio legătură cu doctrina (43%, 34 Voturi)
- Deciziile sunt luate în strânsă legătură cu doctrina partidelor (33%, 26 Voturi)
- Unele decizii au legătură cu doctrina partidului (20%, 16 Voturi)
- Altă opțiune (așteptăm răspunsurile voastre pe Facebook) (5%, 4 Voturi)
Numarul de votanti: 80
Prin întrebarea adresată săptămâna trecută, am dorit să aflăm în ce măsură consideraţi că doctrina partidelor din care fac parte influențează deciziile luate de reprezentanții politici băcăuani din Consiliul Local, Consiliul Județean și Parlamentul României. Dintr-un total de 80 de votanţi, cei mai mulți , 43%, sunt de părere că deciziile luate de aceştia nu au nicio legătură cu doctrina politică a partidelor. O bună parte dintre respondenții băcăuani consideră că doctrinele încă au un rol destul de important în dezvoltarea politicilor. Astfel, 33% cred că deciziile sunt luate în strânsă legătură cu doctrina, în timp ce 20% spun că doar o parte din acestea au legătură cu doctrina.
Din punctul vostru de vedere, ce fel de locații credeți că lipsesc cel mai mult tinerilor din Bacău?
- Locuri de petrecere a timpului liber (parcuri, terenuri de sport, sali de dans etc) (27%, 17 Voturi)
- Infrastructură pentru practicarea sportului (27%, 17 Voturi)
- Centre de tineret (17%, 11 Voturi)
- Piste de bicicliști (16%, 10 Voturi)
- Biblioteci, săli de lectură (8%, 5 Voturi)
- Locuri de distracție (cluburi, baruri, pub-uri) (3%, 2 Voturi)
- Altele (așteptăm răspunsurile voastre pe pagina de Facebook) (3%, 2 Voturi)
Numarul de votanti: 64
Prin întrebarea adresată săptămâna trecută, am dorit să aflăm ce locuri consideraţi că lipsesc tinerilor din oraşul nostru. Dintr-un total de 64 de respondenţi, cei mai mulţi sunt de părere că tinerilor le-ar fi util să aibă la dispoziţie mai multe locuri de petrecere a timpului liber: parcuri, terenuri de sport, săli de dans (27%) şi o mai bine pusă la punct infrastructură pentru practicarea sportului (27%). 17% cred că înfiinţarea unor centre de tineret ar fi folositoare, urmată de piste pentru biciclişti (16%). Într-un procent mai mic, de 5%, respondenţii îşi doresc biblioteci şi săli de lectură, iar numai 2% sunt interesaţi de noi, potenţiale locuri de distracţie (cluburi, baruri, pub-uri).
Care consideraţi că ar fi amplasamentul optim al noului sediu al Primăriei oraşului nostru?
- În incinta Hotelului Moldova, după recondiționare (85%, 264 Voturi)
- La marginea Parcului Catedralei, în locul fostului Teatru de Animaţie (5%, 14 Voturi)
- În clădirea sediului actual al Primăriei, după recondiţionare (5%, 14 Voturi)
- În același loc și aceleași condiții (3%, 9 Voturi)
- În acelaşi loc unde este acum, dar într-o clădire nou construită, întrucât recondiţionarea celei vechi ar costa mai mult decât demolarea (2%, 6 Voturi)
- În parcarea din faţa Hotelului Moldova (1%, 3 Voturi)
Numarul de votanti: 310
Săptămâna trecută am dorit să aflăm părerea cetăţenilor băcăuani cu privire la amplasamentul optim al noului sediu al Primăriei oraşului nostru. Astfel, dintr-un total de 310 votanţi, o majoritate covârşitoare de 85% consideră că actualul Hotel Moldova recondiţionat îndeplineşte condiţiile ideale de funcţionare pentru noul sediu. Restul de 15% a fost împărţit între următoarele amplasamente, astfel: 5% pentru spaţiul de la marginea Parcului Catedralei, în locul fostului Teatru de Animaţie; 5% pentru clădirea sediului actual al Primăriei, recondiţionat; 3% pentru ca sediul să nu se schimbe, rămânând în acelaşi loc şi aceleaşi condiţii; 2% pentru o clădire nou construită, pe acelaşi spaţiu unde se găseşte acum sediul Primăriei; 1% pentru parcarea din faţa Hotelului Moldova.
Care consideraţi că sunt sectoarele spre care ar trebui să se îndrepte cea mai mare parte a fondurilor alocate prin legea nr. 350/2005 privind acordarea finanţărilor nerambursabile pentru activităţi nonprofit de interes public local şi judeţean?
- Tineret (33%, 88 Voturi)
- Educaţie (26%, 71 Voturi)
- Mediu (13%, 36 Voturi)
- Social (12%, 31 Voturi)
- Cultural (9%, 23 Voturi)
- Alte sectoare (aşteptăm ideile dumneavoastră la secţiunea Comentarii sau pe pagina de Facebook Cetăţeni Activi pentru Bacău) (5%, 13 Voturi)
- Culte (2%, 6 Voturi)
- Sport (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 268
Prin întrebarea pe care am adresat-o săptămâna trecută am dorit să aflăm care consideraţi că sunt sectoarele spre care ar trebui să se îndrepte cea mai mare parte a fondurilor alocate prin Legea nr. 350/2005 privind acordarea finanţărilor nerambursabile pentru activităţi nonprofit de interes public local şi judeţean. Astfel, din totalul de 268 de respondenţi, 88 au fost de părere că finanţarea pentru proiectele de tineret ar trebui să fie prioritară în faţa autorităţilor. Al doilea loc, prin prisma importanţei pe care ar trebui să o ocupe, este reprezentat de educaţie, cu 71 de voturi. Sectoarele mediu, social şi cultural au primit fiecare câte 36, 31 şi, respectiv, 23 de voturi. Sectorul cultelor a contabilizat numai 6 voturi.
Care credeţi că ar putea fi brandul oraşului Bacău?
- Industria aeronautică (36%, 76 Voturi)
- Poetul George Bacovia (28%, 59 Voturi)
- Insula de agrement (21%, 44 Voturi)
- Universitatea „Vasile Alecsandri” (9%, 19 Voturi)
- Catedrala „Înălţarea Domnului” (5%, 10 Voturi)
- Sportul băcăuan (1%, 2 Voturi)
- Râul Bistriţa (0%, 1 Voturi)
- Alt răspuns (aşteptăm ideile dumneavoastră la secţiunea Comentarii sau pe pagina de Facebook Cetăţeni Activi pentru Bacău) (0%, 1 Voturi)
Numarul de votanti: 212
Întrebarea pe care v-am adresat-o săptamâna trecută a fost formulată din dorinţa de a afla ce simbol consideraţi că ar putea reprezenta cel mai bine oraşul nostru. Astfel, dintr-un total de 212 respondenţi, cei mai multi băcăuani sunt de părere că oraşul îşi poate contura o imagine pozitivă plecând de la istoria industriei aeronautice (36%). Locul al doilea este ocupat de poetul George Bacovia (28%), iar al treilea de Insula de Agrement (21%). Atât Universitatea „Vasile Alecsadri” (9%), cât şi Catedrala „Înâlţarea Domnului” (5%) nu ar fi cele mai potrivite pentru a contura imaginea Bacăului, întrucât cetăţenii le-au ales într-un procent mic. Sportul băcăuan (1%) şi râul Bistriţa (0%), deşi în trecut au fost puncte de referinţă pentru oraş, astăzi relevanţa lor este aproape ineistentă din punctual de vedere al băcăuanilor care au votat.
Consideraţi că ar fi fost utilă organizarea unei dezbateri publice pe tema aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli şi a programului de investiţii pe anul 2015 de către autorităţile municipiului Bacău?
- Da (97%, 149 Voturi)
- Poate (3%, 5 Voturi)
- Nu (0%, 0 Voturi)
- Nu mă interesează acest subiect (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 154
Prin întrebarea pe care am adresat-o sătămâna trecută am dorit să aflăm părerea cetăţenilor băcăuani cu privire la utilitatea organizării unei dezbateri publice pe tema aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli şi a programului de investiţii pe anul 2015 de către autorităţile municipiului Bacău. Din totalul celor 154 de respondenţi, o majoritate covârşitoare, însemnând 97% din voturi, a considerat că dezbarea bugetului într-un cadru organizat ar fi fost folositoare. Numai 3% dintre respondenţi au fost nehotărâţi cu privire la acest aspect, alegând varianta „Poate”. De precizat faptul că obligativitatea organizării unei dezbateri publice este reglementată de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, care spune că autorităţile ar fi trebuit să ofere oportunitatea iniţierii acestui demers.
Pentru o mai bună reprezentare la nivel politic, legătura dintre parlamentarii băcăuani şi cetăţenii lor ar trebui să fie una constantă şi eficientă, cetățenii având la dispoziție o serie de mijloace pentru a-și contacta parlamentarul. Având în vedere faptul că mandatul parlamentarilor băcăuani a trecut deja de prima jumătate, ce metode ați utilizat până în prezent pentru a vă contacta reprezentanții în forul legislativ al țării?
- Prin corespondenţă (scrisori, fax, e-mail); (25%, 41 Voturi)
- Convorbirea telefonică; (20%, 33 Voturi)
- Întâlnirea directă; (16%, 27 Voturi)
- Prin participarea la şedinţele partidului din care aceştia fac parte; (14%, 23 Voturi)
- Contactarea acestora la biroul parlamentar din circumscripţia/colegiul respectiv; (13%, 21 Voturi)
- Nici una. (12%, 20 Voturi)
Numarul de votanti: 95
Săptămâna trecută am dorit să aflăm ce modalităţi utilizează cetăţenii băcăuani pentru a-şi contacta reprezentanţii în forul legislativ al ţării. Întrebarea a fost una cu răspuns multiplu, în total fiind 95 de respondenţi unici. Astfel, cei mai mulţi cetăţeni îi contactează pe aleşi prin corespondenţă (41 de voturi), prin convorbire telefonică (33 de voturi) şi prin întâlnire directă (27 de voturi). Participarea la şedinţele partidului şi contactarea acestora la biroul parlamentar sunt mai putin folosite (23 de voturi, respectiv 21), în timp ce 20 de respondenţi au specificat că nu au utilizat nici măcar una dintre variantele enumerate.
În perioada imediat următoare, echipa Cetăţenilor activi pentru Bacău îşi propune să demareze o iniţiativă care să faciliteze implicarea cetăţenilor în procesul decizional de la nivel local. Astfel, dorim realizarea unor grupuri cetăţeneşti în care să se analizeze proiectele de hotarâre discutate în şedinţele Consiliului Local şi Judeţean. Cum vi se pare acest demers?
- Foarte bun, ma voi implica în mod sigur, întrucât consider că această iniţiativă este una benefică pentru a se îmbunătăţi comunicarea dintre cetăţeni şi aleşii băcăuani de pe scena politicii locale (58%, 68 Voturi)
- Bun, posibil să ma implic, deoarece acest demers este unul demn de a fi concretizat şi util pentru cetăţenii municipiului Bacău (27%, 32 Voturi)
- Slab, nu consider că se vor modifica multe aspecte, drept urmare nu cred ca voi lua parte la punerea în practică a unui astfel de proiect (13%, 15 Voturi)
- Foarte slab, nu merită să mă implic, deoarece părerea cetăţenilor este nulă în faţa autorităţilor (3%, 3 Voturi)
- Nu mă interesează acest subiect (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 118
Prin întrebarea pe care am adresat-o săptămâna trecută, am dorit să aflăm părerea cetăţenilor băcăuani cu privire la demararea unei iniţiative care să faciliteze implicarea băcăuanilor în procesul decizional de la nivel local şi în ce măsură ar fi aceştia dispuşi să se implice într-un asemenea proiect. Astfel, majoritatea celor 118 respondenţi sunt de părere că iniţiativa este una foarte bună (68 de voturi) şi bună (32 de voturi), fiind de acord să se implice activ într-un astfel de proces. Restul de 18 respondenţi susţin că, deşi demersul este unul bine intenţionat, ei nu se vor implica, întrucât reacţia autorităţilor locale va fi una de indiferenţă. Echipa Cetăţenilor activi pentru Bacău este de părere că acest feedback este unul extraordinar de pozitiv şi vă invită să îi fiţi alături în realizarea acestui proiect în viitorul apropiat.
Sunteţi de acord ca echipa băcăuană de fotbal să fie susţinută cu bani ce provin de la bugetul local?
- Nu, deoarece oraşul are lipsuri ce necesită o atenţie mai urgentă decât o echipă de fotbal care a eşuat în a aduce rezultate pe măsura investiţiilor în aceasta (63%, 40 Voturi)
- Poate, dacă s-ar aloca şi mai multe fonduri pentru probleme ce intr-adevăr reprezintă o prioritate (25%, 16 Voturi)
- Da, întrucât fotbalul reprezintă un punct forte al judeţului nostru în care merită să investim (13%, 8 Voturi)
- Nu ştiu, nu răspund (0%, 0 Voturi)
Numarul de votanti: 64
Întrebarea din această săptămână se referă la părerea cetăţenilor despre concluziile dezbaterii publice ce a avut loc în data de 22 ianuarie, în care s-au discutat aspecte ale finanţării echipei de fotbal băcăuane, finanţare care să provină din bani de la bugetul local. Astfel, 62% din cei 64 de respondenţi consideră că echipa de fotbal nu trebuie susţinută cu fonduri ale bugetului local, întrucât oraşul are lipsuri mult mai semnificative, 25% au răspuns că ar fi de acord cu acest lucru, dacă dacă s-ar aloca şi mai multe fonduri pentru probleme ce intr-adevăr reprezintă o prioritate, în timp ce 13% adimt că fotbalul reprezintă un punct forte al Bacăului.
Cum consideraţi că au gestionat autoritățile băcăuane avaria care a lăsat tot oraşul fără apă timp de trei zile?
- Ineficient, autorităţile nu au reuşit să facă faţă unei probleme ce reprezintă o prioritate. (48%, 23 Voturi)
- Dezastros, reacţia autorităţilor a fost sub orice critică. (29%, 14 Voturi)
- Decent, se putea şi mai rău. (17%, 8 Voturi)
- Sunt norocos, nu am fost acasă! (4%, 2 Voturi)
- Eficient, autorităţile au soluţionat problema în timp util. (2%, 1 Voturi)
Numarul de votanti: 48
Prin intermediul întrebării săptămânii trecute am dorit să aflam părerea băcăuanilor cu privire la modul în care autorităţile au gestionat avaria care a lăsat tot oraşul fără apă timp de trei zile. Din 48 de respondenţi, majoritatea sunt de părere că autorităţile nu au reuşit să facă faţă promt situaţiei apărute. Astfel, 48% dintre respondenți sunt de părere că acestea s-au descurcat ineficient, iar 29% susţin că acestea au manageriat situaţia dezastros. De partea cealaltă, 17% au apreciat reacția autorităților ca fiind decentă, în timp ce doar 2% cred că problema a fost soluționată într-un mod eficient. 4% se consideră norocoşi, întrucât nu au fost acasa.
Cum apreciați modalitatea în care autoritățile locale au gestionat deszăpezirea orașului Bacău în această iarnă?
- Slabă (32%, 28 Voturi)
- Foarte Slabă (32%, 28 Voturi)
- Bună (30%, 26 Voturi)
- Foarte bună (6%, 5 Voturi)
- Nu știu/Nu răspund (1%, 1 Voturi)
Numarul de votanti: 88
Săptămâna trecută i-am întrebat pe cetăţenii activi ai comunităţii băcăuane cum apreciază modalitatea în care autorităţile locale au gestionat deszăpezirea oraşului în această iarnă. Din totalul de 88 de respondenţi, majoritatea sunt de părere că autorităţile nu au făcut făţă condiţiilor meteorologice nefavorabile, răspunzând că modul în care acestea s-au descurcat a fost slab (32%) şi foarte slab (32%). Un procent apropiat, dar inferior (30%) au apreciat că autorităţile s-au descurcat bine, în timp ce doar 6% sunt de părere că deszăpezirea s-a realizat foarte bine.