Nistor-Vasile

Stimate colege, stimaţi colegi

Subiectul pe care vreau să-l supun atenţiei dumneavoastră în declaraţia politică de astăzi este necesitatea îmbunătăţirii Legii zilierilor.

Legea zilierilor sau Legea 52 /2011, publicată în Monitorul Oficial al României nr.276 din 22.04.2011, s-a dorit a fi o reglementare corectă pentru munca efectuată ocazional de unii semeni ai noştri. Deşi vorbim despre o lege destul de nouă, din păcate acest act normativ a suferit deja mai multe modificări, una dintre acestea referindu-se la potenţialii beneficiari ai lucrărilor efectuate de zileri. Astfel, dacă iniţial doar persoanele juridice au putut fi beneficiarii acestei legi, prin modificarea făcută prin Legea 277/2013, sfera destinatarilor acestei legi a fost extinsă şi pentru persoane fizice, persoane fizice autorizate şi întreprinzători, persoane fizice titulare a întreprinderii individuale, întreprinderi familiale. Ulterior însă, printr-o altă modificare, conferită de Legea 18/2014, persoanele fizice au fost din nou excluse din sfera potenţialilor beneficiari a acestei reglementări.

Efectul repetatelor permutări pe marginea literei şi spiritului acestei legi importante s-a resimţit imediat în toamna anului 2014 la lucrările din agricultură, când, fără a le oferi oamenilor alternativă legală de folosire a muncii zilierilor, aceştia au fost sancţionaţi contravenţional sau au avut emoţii că li s-ar putea întâmpla acest lucru.

în opinia fermierilor, agricultura este unul din domeniile de activitate în care este necesară folosirea muncii zilierilor, deoarece nu întotdeauna munca poate fi efectuată exclusiv împreună cu membrii familiei. Două exemple pot fi relevante în acest sens: strângerea într-un timp relativ scurt a recoltei, sau creşterea animalelor. Mai mult decât atât, beneficiarii au susţinut public faptul că îşi doresc să respecte legea, dar pentru asta trebuie să le oferim cadrul legal.

Din punctul meu de vedere, sfera de aplicabilitate a legii zilierilor trebuie extinsă şi pentru prestaţiile casnice la domiciliu, precum curăţenia, spălatul şi călcatul, gătitul, îngrijirea copiilor sau a bătrânilor sau prestaţiile ocazionale, cum ar fi mici reparaţii în gospodărie sau munca ocazională în grădină.

în consecinţă, completarea Legii zilierilor este necesară pentru a intra în normalitate, atât din punctul de vedere al angajatorilor, cât şi a celor care sunt recompensaţi pentru diferitele munci prestate ocazional. Susţin cu tărie că nu este nici moral şi nici corect să se aplice sancţiuni pentru o culpă inexistentă, respectiv aşa-zisa muncă la negru, atât timp cât nu le oferim românilor o alternativă legală pentru a fi beneficiari de facto ai acestei legi.

Senator PC de Bacău,

Vasile Nistor

Media
No rating yet

1 Response Comment

  • adi19 februarie 2015 at 19:35

    corect