Vasile Nistor: declaraţie politică intitulată „Capitalul autohton are nevoie de o mai mare susţinere din partea statului”
Stimate colege, stimaţi colegi,
În declaraţia mea politică de astăzi vreau să insist asupra nevoii indiscutabile a iniţierii unei strategii pragmatice şi funcţionale pentru dinamizarea capitalului autohton şi a activităţii întreprinzătorilor privaţi români. Având în vedere recentele propuneri de modificare ale Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, cu atât mai mult se impun şi măsuri viabile pentru susţinerea oamenilor de afaceri, prin acordarea unei mai mari atenţii capitalului românesc, precum şi a modului în care acesta susţine economia naţională.
Nu doresc să minimizez importanţa investiţiilor străine din România, precum şi a oamenilor de afaceri care au ajuns la noi din toată lumea. Fără îndoială, o economie sustenabilă şi dezvoltată în spirit concurenţial trebuie să facă loc, deopotrivă, atât dezvoltatorilor de afaceri locali, cât şi a investitorilor străini.
Este o realitate faptul că nicio ţară din lume nu se poate dezvolta doar prin intermediul investiţiilor străine, oricât de considerabile ar fi acestea. în acelaşi timp, experienţa românească ne arată faptul că investitorii străini urmăresc foarte atent rezultatele financiare şi profitul imediat, renunţând uşor la afacerile din ţara noastră în cazul în care nu le mai consideră suficient de profitabile. Această atitudine strict comercială nu o întâlnim în rândul întreprinzătorilor noştri, care caută soluţii pentru a-şi păstra şi salva afacerile, având în vedere că de activitatea lor managerială depind o serie de locuri de muncă şi stabilitatea a sute şi mii de familii.
Doamnelor şi domnilor,
Extrem de edificatoare este declaraţia domnului Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România: „Am acordat 600 milioane de euro ajutoare de stat în ultimii ani, din care 90% la multinaţionale. Nu am nimic că sunt multinaţionale, dar am dat ajutoare de stat la nişte investiţii care au creat 3.600- 6.000 de locuri de muncă şi, în acelaşi timp, am dat doar 20 milioane de euro pentru întreprinzătorii debutanţi, care au creat 15.000 de firme şi 30.000 de locuri de muncă”.
Consider că un prim pas important de făcut ar fi acela de a schimba mentalitatea în ceea ce priveşte atitudinea statului şi a opiniei publice referitoare la întreprinzătorii români. Trebuie să încetăm să mai privim oamenii de afaceri ca pe nişte infractori şi, dimpotrivă, să aducem în atenţia publică aportul acestora în crearea de locuri de muncă şi în creşterea bunăstării ţării. Mai mult, susţin că este fundamental să se schimbe şi modul în care tratează băncile oamenii de afaceri şi, nu în ultimul rând, cred că şi noi, oamenii politici, trebuie să ne modificăm optica faţă de angajatorii români.
Îmi exprim speranţa că Executivul va aborda noi politici publice de sprijinire a IMM-urilor şi va lua măsuri constructive de susţinere şi dezvoltare a capitalului autohton, în aşa fel încât aceşti oameni să fie trataţi corect şi predictibil, la fel ca într-o economie de piaţă europeană.
Senator PC de Bacău,