Cum pe site-ul primăriei Bacău nu am găsit nicio listă cu datele de contact ale consilierilor locali, ci doar un program de audiențe al primarului și al viceprimarului (neactualizat încă de pe vremea când Mihai Șuștac era în executiv), în urmă cu aproape două săptămâni am depus o cerere prin legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prin care am solicitat adresele de email și numerele de telefon ale aleșilor noștri din CL.

Am plecat de la premisa că datele de contact puse la dispoziția cetățenilor care i-au ales reprezintă o condiție de bun simț, măcar pentru eventualitatea în care un locuitor al Bacăului ar vrea să obțină o audiență sau ar vrea să transmită un mesaj celor pe care îi plătește lună de lună. Numărul de telefon pus la dispoziția cetățenilor de către consilieri poate fi doar unul de serviciu, eventual cu un orar bine stabilit în care poate fi apelat. De adresa de email nu cred că mai are sens să vorbim, din moment ce oricum poate fi găsită foarte ușor pe diverse site-uri.

Răspunsul primăriei la solicitarea noastră a venit într-un timp relativ scurt, de 10 zile, iar acesta cuprinde marea majoritate a informațiilor solicitate. Nu mică ne-a fost mirarea însă când am observat, în dreptul a două nume, refuzul de a ne transmite aceste informații.  Răspunsul oficial poate fi vizualizat la acest link.

date-contact-consilieri-locali-bacau

„NU ESTE DE ACORD” cu furnizarea datelor de contact scrie în dreptul viceprimarului Vasile Tescaru și al consilierului PNL, Popa Laurențiu. Chiar dacă cei doi nu doresc să fie deranjați, ținem neapărat să le aducem la cunoștință (în cazul în care nu știau deja) că Art. 50. din legea 393/2004 modificată în 2015 prevede următoarele:

(1) Aleşii locali au obligaţia de a aduce la cunoştinţă cetăţenilor toate faptele şi actele administrative ce interesează colectivitatea locală.

(2) Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii.

Ori, cum ar putea face toată această comunicare obligatorie prin lege fără un minim efort de a furniza câteva date de contact? Nu mai punem că, într-o administrație deschisă către comunicarea cu cetățenii pe care îi reprezintă, aleșii ar avea chiar și o adresă fizică la care, măcar o dată pe lună, oamenii ar putea veni cu propuneri sau pur și simplu să-i cunoască la față pe cei pe care îi plătesc lună de lună.

Media
No rating yet

1 Response Comment

  • aLEX27 iunie 2015 at 00:44

    Precum cetatean al bacaului propun tuturor cetatenilor sa faca orice le sta in putina pentru indepartarea astfel de conducatori ,ei nu ne conducne mint ne fura , ne duc cu vorba ! noi tinerii trebuie sa aducem acel 25 decembrie din nou in zilele noasstre pentru canu se mai poate nici pentru tineri nici pentru Cei batrani ce sustin ca Noi Tinerii nu v om munci nicioadata asadedur precum ei , dar v om suferi de 10000000% mai mult daca nu vom readuce acel 25 decembrie in zilele noastre!