Smarandache Miron Alexandru – Serviciile medicale ale românilor, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Serviciile medicale ale românilor, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!”

Intervenţia mea de astăzi vine să semnaleze anumite dezacorduri care se petrec în sistemul medico-sanitar autohton, aspecte îngrijorătoare atât pentru beneficiari, cât şi pentru cadrele medicale. Astfel, Pachetul de servicii medicale de bază, care ar urma să intre în vigoare în februarie 2014, conţine o serie de aspecte încă nelămurite, în opinia specialiştilor. Deja procesul de consultare publică s-a încheiat, iar până la emiterea unui act normativ în acest sens rămâne un interval foarte scurt. Este bine ştiut faptul că orice fel de schimbare va determina un anumit grad de haos în sistem, adaptările la noile norme fiind greoaie atât pentru medici, cât şi pentru instituţii.

Sunt convins însă că anumite disfuncţionalităţi vor fi rezolvate de oficialii ministerului în interesul direct al pacienţilor contributori la fondul asigurărilor de sănătate. În acest context, ministrul sănătăţii a afirmat, în repetate rânduri, că Pachetul de bază se va asigura pentru toate categoriile de cetăţeni – şi asiguraţi, şi neasiguraţi -, pe câteva elemente: prevenţie, pe programe naţionale şi pentru urgenţă. Pe de altă parte, oamenii cu venituri reduse vor fi nevoiţi să plătească serviciile extra-pachet, care nu sunt decontate de statul român.

Una dintre problemele în neregulă identificate de medicii din judeţul Bacău se referă la nediferenţierea serviciilor primite de către românii cu niveluri variate de cotizare. Spre exemplu, un contribuabil care are un salariu mai mare cotizează lunar la fondul de sănătate mai mult decât o persoană cu un salariu mai mic. Pachetul de bază de servicii medicale nu face însă diferenţa dintre aceste nivele de cotizare, fapt inechitabil şi poate discriminatoriu faţă de persoanele care au venituri mai mari, şi implicit cotizează mai mult. Aceşti oameni, consideră medicii băcăuani, ar trebui să aibă acces diferit la serviciile medicale, respectiv în conformitate cu cotizaţia plătită, comparativ cu, de exemplu, cei cu cotizaţii mici sau cei care efectiv nu cotizează deloc, respectiv neasiguraţii.

Un alt aspect care creează confuzii în sistemul sanitar este legat de procedura implementării din bugetul naţional de asigurări sociale de sănătate, respectiv pe bani publici, a nou înfiinţatului card naţional de sănătate emis de către CNAS. Acesta poate fi interpretat drept o obligativitate prin lege a tuturor cetăţenilor români de a fi cotizanţi la această casă de sănătate, indiferent dacă sunt sau nu plătitori. O serie de specialişti din sistemul sanitar afirmă că există destui cetăţeni care şi-ar fi dorit mai întâi înfiinţarea altor case de sănătate, private, şi abia apoi să poată avea posibilitatea de a se opta şi de a-şi alege instituţia unde doresc să cotizeze. Emiterea acestor carduri de sănătate constituie, în opinia aceloraşi specialişti, un fel de obligaţie a tuturor românilor de a deveni clienţi ai CNAS, fapt care nu ştiu dacă nu contravine dreptului constituţional la liberă alegere.

Sunt două cazuri care preocupă, în egală măsură, pacienţii şi cadrele medicale. Tocmai din aceste considerente, m-am adresat ministrului sănătăţii, cel răspunzător de noile modificări din sistem. Sper ca răspunsurile domniei sale să fie edificatoare pentru oameni, deoarece Pachetul de servicii medicale de bază care va fi implementat începând cu anul viitor nu trebuie să conţină situaţii interpretabile.

Media
No rating yet

Comments are closed.