Smarandache Miron Alexandru – Scutirea de la licitaţii a companiilor statului încurajează corupţia, evaziunea fiscală şi jaful banilor publici

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Scutirea de la licitaţii a companiilor statului încurajează corupţia, evaziunea fiscală şi jaful banilor publici”

Decizia potrivit căreia regiile autonome şi companiile naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuie contracte prin licitaţii constituie un nou exemplu prin care statul încurajează fraudele cu banii publici şi expansiunea unor societăţi clientelare. Argumentul puterii care a condus la această hotărâre extrem de periculoasă pentru funcţionarea economiei autohtone, şi, în general, a instituţiilor statului, conform căruia regiile autonome şi companiile naţionale şi-ar desfăşura activitatea pe o piaţă concurenţială, iar anumite reguli privind achiziţiile publice le-ar putea bloca, este lipsit de sustenabilitate, dar şi de logică economică. În realitate, această măsură nu va face altceva decât să încurajeze escrocheriile, jaful din bani publici şi dezvoltarea firmelor “de casă” ale USL, care vor profita din plin de metoda încredinţării directe.

Consider că modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 în sensul menţionat este în măsură să deschidă o nouă “cutie a Pandorei” pentru firmele clientelare. De fapt, modificarea OUG nr.34/2006 este o dovadă concretă a fenomenului repetabil al istoriei. Reprezentanţii actualei puteri se comportă aidoma predecesorilor lor, modificând acte normative pe care le vor contesta la un moment dat. Este de notorietate faptul că, de-a lungul timpului, emitenţii unor acte normative le-au amendat după o perioadă ca nefiind viabile, uitând repede cât de “bune” au fost la momentul iniţierii. Spre exemplu, premierul Emil Boc şi-a “renegat” unele iniţiative legislative pe care le-a avut când era deputat, afirmând că nu mai sunt valabile. Probabil la fel se va întâmpla şi cu această modificare, care va fi contestată vehement, după ce USL va ajunge în opoziţie.

În opinia mea, “scăparea de sub control” a achiziţiilor publice va avea drept consecinţe directe spolierea fondurilor publice şi creşterea fenomenului evaziunii fiscale. În joc este piaţa achiziţiilor publice, care reprezintă aproximativ 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător. Recenta modificare a OUG nr.34/2006 va creşte gradul de corupţie în rândul instituţiilor statului şi, de asemenea, va duce la un record nedorit în ceea ce priveşte acordarea preferenţială a contractelor încheiate cu statul. Nu în ultimul rând, corupţia din sistemul gestionat de stat va creşte exponenţial, fapt care nu cred că va fi pe placul oficialilor europeni.

Media
No rating yet

Comments are closed.