Smarandache Miron Alexandru – Republica Moldova, un pas uriaş către aderarea la Uniunea Europeană

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Republica Moldova, un pas uriaş către aderarea la Uniunea Europeană”

Cetăţenii Republicii Moldova care, prin trecut, prezent şi viitor au fost, sunt şi vor rămâne fraţii noştri, au înregistrat zilele trecute un moment istoric, demn de salutat aşa cum se cuvine, respectiv eliminarea vizelor pentru călătoriile în Europa. Decizia Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene de a susţine propunerea Comisiei Europene de ridicare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova, posesori de paşapoarte biometrice, este sinonimă cu un mare pas concret pentru aderarea ţării noastre surori în spaţiul Europei Unite.

“Cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice vor putea călători în spaţiul Schengen fără viză, în urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001. Ţinând cont de faptul că Regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma să intre în vigoare la începutul lunii mai 2014” – astfel sună comunicatul Consiliului UE cu valoare binefăcătoare pentru românii de dincolo de Prut.

În contextul deosebit de agitat din ultima perioadă din apropierea României, semnalul pozitiv trimis de Uniunea Europeană către Chişinău este o garanţie că Moldova are deja susţinerea necesară şi preliminară în vederea viitoarei aderări oficiale la marea familie europeană. Aşa cum autorităţile de la Bucureşti au subliniat, de altfel, în repetate rânduri, responsabilii europeni au recunoscut prin recenta decizie de eliminare a vizelor progresele incontestabile făcute de conducerea de la Chişinău în spiritul integrării Moldovei în Uniunea Europeană. În acest context, România are în continuare datoria de onoare de a susţine şi sprijini eforturile vecinilor noştri moldoveni pentru reuşita deplină a demersului lor proeuropean.

Recentele schimbări de forţe din Ucraina, precum şi expansiunea armată a Rusiei, concretizată cu alipirea Crimeii, sunt elemente care îngrijorează la modul cel mai serios comunitatea internaţională, şi îndeosebi marile puteri din Uniunea Europeană. În acest sens, o aderare cât mai rapidă a Republicii Moldova la UE ar aduce nu numai un plus de siguranţă Uniunii, la modul general, prin sporirea forţelor de securitate pe segmentul estic, dar şi României, rămasă într-un fel descoperită din punct de vedere al graniţei estice a UE. Din această perspectivă, este perfect justificat ajutorul tehnic şi logistic pe care România îl va acorda în următoarea perioadă Republicii Moldova în scopul îmbunătăţirii securităţii frontierelor. Este de aşteptat ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE, programată pentru a doua jumătate a anului 2019.

În mod cert, autorităţile de la Chişinău trebuie să fie încurajate pentru a-şi îndeplini obiectivul de accedere în Uniunea Europeană, iar statul român va continua să sprijine Moldova în acest sens. De asemenea, atât România, cât şi Republica Moldova trebuie să urmărească cu atenţie evenimentele petrecute în Transnistria, în aşa fel încât să fie eliminate din start orice fel de încercări separatiste de genul evenimentelor recente din Crimeea.

Media
No rating yet

Comments are closed.