Smarandache Miron Alexandru – Moţiunea de cenzură sau cine n-are de lucru îşi face!
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Miron Alexandru Smarandache:
“Moţiunea de cenzură sau cine n-are de lucru îşi face!”
Precum titlul acestei declaraţii politice, moţiunea de cenzură introdusă de opoziţie în plină campanie electorală, s-a dovedit a fi, în urma votului de luni, un eşec total. Cum era de aşteptat, Guvernul Ponta nu avea cum să fie demis printr-un astfel de demers electoral şi populist, deoarece iniţiatorii, îndeosebi parlamentarii liberali, ştiau de la bun început că nu există nicio şansă reală de reuşită. În final, deşi s-a dezbătut după noaptea lungă a numărării voturilor de la alegerile europarlamentare de duminică, moţiunea a picat cu brio, fiind înregistrate cu 55 de voturi mai puţine decât numărul de parlamentari care au semnat-o.
Dincolo de fragilitatea acestei moţiuni, dezbaterea de luni seara dezvăluie însă o latură aproape periculoasă pentru democraţia politică din România. Eu personal nu am niciun motiv de bucurie când constat dispariţia opoziţiei. Opoziţia este benefică, împotrivirea corectă, concretă şi pe idei este constructivă, a face opoziţie parlamentară nu este un moft, este un exerciţiu democratic, de dorit şi apreciat. Realitatea din această perioadă arată însă, din păcate, contrariul. Opoziţia lipseşte cu desăvârşire, lipsesc astfel şi dezbaterile parlamentare pertinente, şi confruntările de idei, şi adevăratele contre dintre majoritate şi minoritate, toate acestea fiind, dacă ar avea loc, în beneficiul actului parlamentar, dar şi al oamenilor care au votat componenţa actualului Legislativ.
Ceea ce s-a întâmplat luni a semănat cu un cântec de lebădă al parlamentarilor liberali, care, în frunte cu conducerea decapitată după votul de duminică, au demonstrat tuturor românilor că este mai facil să te prefaci că faci politică, decât să o faci de facto. Păcat, repet, mare păcat! Dispariţia opoziţiei duce la dispariţia dezbaterilor şi încurajarea acţiunilor demagogice şi populiste. Or, nu cred că de aşa ceva are nevoie Parlamentul României. În accepţiunea mea, Parlamentul României trebuie compus din oameni bine structuraţi, posesori ai unui bagaj intelectual peste medie, de parlamentari care să încurajeze de fapt menirea Legislativului, aceea de a face legi bune pentru români. Restul… e tăcere, sau, dacă nu-i tăcere, sunt vorbe-n vânt.
Este evident că, prin iniţierea unor asemenea moţiuni fără şanse, opoziţia parlamentară se decredibilizează în ochii populaţiei. Românii văd ce se întâmplă în Parlament şi astfel de situaţii, precum deznodământul moţiunii de cenzură de luni, pune într-o lumină nefavorabilă activitatea tuturor parlamentarilor, indiferent de coloratura politică. Această generalizare este nu numai periculoasă, ci şi nedreaptă, deoarece există aleşi trimişi de popor în Camera Deputaţilor şi Senat care chiar îşi fac datoria faţă de cei care i-au trimis să-i reprezinte, cu respect, cinste şi corectitudine.