Smarandache Miron Alexandru – Comunităţile locale, ţinta unei guvernări eficiente
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Miron Alexandru Smarandache:
“Comunităţile locale, ţinta unei guvernări eficiente”
În cele din urmă, actorii politici decizionali ai acestei ţări au ajuns la concluzia firească de a proceda în aşa fel încât România să nu intre, în mod nemotivat, într-o criză politică cu posibile implicaţii negative majore. Învestirea oficială a noului Guvern, constituit în urma părăsirii alianţei de către PNL reprezintă garantul continuării reformelor începute după debarcarea PDL de la conducerea ţării. Faptul că noul guvern dispune de o majoritate parlamentară liniştitoare, care şi-a dovedit eficienţa în votul de săptămâna trecută din camerele reunite, este un motiv în plus pentru liniştea românilor. Guvernul funcţionează, instituţiile statului la fel, toată lumea îşi face treaba aşa cum trebuie, în ciuda detractorilor şi a criticilor mărunte venite din partea opoziţiei.
Important este că românii trebuie să ştie că Guvernul funcţionează în interesul cetăţenilor, atât la nivel central, cât şi la nivel judeţean. Ceea ce mă interesează pe mine în mod deosebit este ca la nivelul administraţiei publice locale activitatea să continue fără sincope, iar acest lucru este o certitudine în colegiul meu, Moineşti-Comăneşti-Dărmăneşti-Berzunţi-Măgireşti-Poduri. Oamenii din această zonă simt că sunt importanţi pentru conducătorii comunităţilor, există primari de ispravă, cu proiecte concrete, cu deziderate folositoare, iar eu personal mă implic atât cât pot pentru a-i sprijini.
Desigur, sunt de acord că există unele nemulţumiri, dezbateri, anumite polemici în spaţiul politic public. Mai cred, de asemenea, că românii sunt sătui de certuri şi discuţii sterile, ei vor să ştie ceea ce se face concret pentru ei, pentru îmbunătăţirea traiului lor, pentru creşterea calităţii serviciilor oferite populaţiei. Aici trebuie să fie concentrate toate eforturile, atât la nivel central, cât şi, mai ales, la nivel judeţean şi local. Comunităţile locale sunt cele care trebuie să simtă eforturile făcute de cei aleşi în funcţiile de decizie, de cei care le conduc.
Din acest punct de vedere, chiar dacă timide, se întâmplă unele lucruri bune, care, neîndoios, vor avea consecinţe pozitive pentru oameni. Mă refer îndeosebi la rezultatele oficiale pozitive cu care România a încheiat anul 2013, unul dintre cei mai buni din ultimii şapte ani din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, cu o creştere economică peste aşteptări, de 3,5%, mult peste cea estimată iniţial, de 1,6%. Vorbim astfel de o performanţă remarcabilă, elogiată şi de prestigiosul ziar britanic “Financial Times”, care denotă că Guvernul şi-a făcut datoria, indiferent de situaţiile dificile traversate. Trebuie să avem încredere în continuare că România va trece cu bine peste situaţia economică dificilă, va avea stabilitate şi predictibilitate, iar oamenii vor simţi eforturile guvernanţilor în calitatea şi suportabilitatea vieţii de zi cu zi.